Båt på väg

Gröna Ängar - Romarbrevet del 41 - "Praktiskt församlingsliv - att vara ett med varandra"

UNDERVISNING. Det finns bara en Kristi Kropp. Endräkten är det allra viktigaste i församlingslivet. Mogna människor kan vara ett. Det talas om många saker bland Guds folk idag, och de vet innerst inne att vi måste vara ett. Men tyvärr tror de ofta bara på en teoretisk enhet och ingen praktisk enhet. Om alla lemmar gör sin egen sak utan hänsyn till Kroppen så är det tecken på att någonting är fel. Enheten vi pratar om här finns inte i den fallna människan. Ju mer vi mognar i det gudomliga liv, desto mer kan vi bli ett med andra.

Talare:  Sungun Young  Datum: 2004-06-09
Titel: ROMARBREVET "Praktiskt församlingsliv - att vara ett med varandra" (sammandrag av talat budskap).
Bibelverser: Rom. 15:1-6, 16, 25-27; 16:1, 17-18.

Romarbrevethandlar om Guds fullständiga frälsning. I kapitel 12 ser vi Kristi Kropp. Alla stationer vi har gått igenom i Romarbrevet är för att vi ska kunna uttrycka Kristi Kropp. Kap. 13-16 handlar om hur vi praktiskt kan leva Kroppens liv.

Kapitel 15 börjar med att tala om hur vi bör bemöta varandra. När vi praktiserar Kroppens liv så är den första och viktigaste aspekten att det vi gör och säger är för uppbyggande av andra. Vi vet att andras behov är viktigt men vi saknar ofta förmåga att bemöta detta behov, det för att vi är så upptagna med oss själva. Det finns bara en Kristi Kropp. Endräkten är det allra viktigaste i församlingslivet. Mogna människor kan vara ett. Det talas om många saker bland Guds folk idag, och de vet innerst inne att vi måste vara ett. Men tyvärr tror de ofta bara på en teoretisk enhet och ingen praktisk enhet. Om alla lemmar gör sin egen sak utan hänsyn till Kroppen så är det tecken på att någonting är fel. Enheten vi pratar om här finns inte i den fallna människan. Ju mer vi mognar i det gudomliga liv, desto mer kan vi bli ett med andra.

Det finns bådeessentiella och perifiella sanningar i Bibeln (se budskap 40 av Gröna ängar). Vi kan inte kompromissa med de essentiella sanningarna. Faran med de perifiella sanningarna är att vi betonar en sådan sanning för mycket. Även andliga gåvor kan betonas för mycket och kan orsaka splittring. Att valla varandra (vara herde) är en gåva. Detta är också en perifiell sanning. Vad innebär det att vara endräktiga? Det är att ha samma sinne, samma mål o.s.v. Ju mer vi håller fast till Kristus, desto mer kommer vi bli endräktiga. I 1 Mos. 11 berättas om människor som försökte komma upp till Gud i egen kraft. Men de blev splittrade pga. detta. Att människor har fallit bort från Gud visar sig i att de inte kan vara ett med varandra.

Vi betonar andlighet mycket, men vi har kanske inte förstått hur viktig enheten egentligen är. Det finns ingenting som är mäktigare än enheten. Om vi inte kan vara ett så är det ett tecken på att vi har avfallit. Den organiska enheten bygger på gudomligt liv. I vår fysiska kropp gör vi inte massa olika saker samtidigt, utan de olika kroppsdelarna hjälps åt att göra en sak.

Vi tar ofta hänsyn till oss själva för mycket, istället för att tänka på helheten. En sak kan vara rätt för dig och du har inte samvetskval av det. Men är den saken bra för Kroppen? En av de viktigaste saker en arbetsgivare vill veta om någon söker jobb, är om personen har förmåga att samarbeta. Vi lever inte för oss själva utan för Kristi Kropp!

Om den lokala församlingen går i en viss riktning, men någon kanske inte håller med om att den riktningen är den rätta. Då är det bäst att ändå säga Amen och vara ett med församlingen. Det är en stor välsignelse att göra det som församlingen säger istället för att ifrågasätta allting. Det är en välsignelse att följa ordningen i församlingen.

Ju mer vi följer känslan av liv, desto mer kan vi vara ett med varandra. När vi lever i endräkt blir vi Kristi tjänare som arbetar som Guds präster. När vi praktiserar Kroppens liv så ser vi andras behov och kan bry oss om dem. Då tänker vi spontant på vad andra behöver. Ju mer vi är fyllda med Herrens liv, desto mer kan vi ta hänsyn till varandra. När föräldrar säger något till sina barn så tänker de på familjens bästa, till skillnad mot barnen som mest bara tänker på sig själva.

Paulus går vidare och säger att hedningarna kunde bli ett offer till Herren. I sista kapitlet i Romarbrevet använder Paulus för första gången ordet församlingen. Det används till och med 5 gånger i kapitel 16. Det
visar att Församlingen är målet. Församlingen är Guds rike på jorden. Vi borde ha gemenskap med församlingar på andra orter så att vi inte blir sekteristiska.