Trygve och en av sina många vänner satt troget och signerade och sålde böcker under årets Mangsvecka.

En kristenpoetisk årskalender - Trygve Erikson förankrar poesin i Nya Testamentet i sin nya bok

POESI. För Er som känner Trygve Erikson behövs nog ingen presentation. Själv har jag fått nåden och glädjen att lära känna Trygve och för mig är han en fridens och glädjens man, en Guds man med ett stort hjärta. Nu har han gett ut en ny bok.

Boken "En kristenpoetisk årskalender" gavs ut förra veckan i samband med Mangsveckan 2012 och Trygve själv satt glatt och signerade boken utanför tröskhuset vid Frank Mangs Center. Det är inte var dag man får möta en äldre man med ett sådant ljus i ögonen att man inte kan gå miste om den kärlek Gud har placerat i hans hjärta. De år jag har fått känna Trygve har jag sett en fridens och glädjens man, en man som vandrat tillsammans med Jesus och som besitter alla andens frukter. Då jag nu i skrivande stund tänkte på andens frukter så tänker jag också på vad Trygve själv skriver om sitt liv och om den nya boken. Trygve avslutar med orden: Jäkta inte! Jesus har tålamod och väntar på dig!

Prosten och författaren Boris Salo har skrivit förord till boken och jag tänkte låta dessa ord presentera boken för jag hade aldrig kunnat göra det så bra som Salo som skriver så här:

Det är en stor förmån att få träffa människor, som i hög ålder har bevarat livsglöden och livsengagemanget. Jag ser dem som gudsmänniskor. En av dem är författaren till denna bok. (Trygve Erikson)

Trygve Erikson är en eldsjäl, som fått betyda mycket inom många samhällssektorer. Inom det litterära området har han skrivit pjäser och revyer, producerat tv-program och var en av initiativtagarna till Edit Södergran-sällskapet. Han utkom år 2008 med diktsamlingen "På vägen mot livet".

Nu utkommer Trygve med något så originellt som en kristenpoetisk årskalender över texterna i Nya Testamentet. Det är ingen liten utmaning att skriva poesi för årets alla dagar. Den som väljer att ta del av Trygves dagliga texter får dock mycket till livs. Årskalendern ger möjlighet till bön och inre reflektion och hjälp i den dagliga bibelläsningen so att man under ett år tar del av det mesta i Nya Testamentet. Därtill ges en del kyrkohistoriska bidrag och författaren öppnar här och var dörren till sitt eget andliga sökande, ett sökande som i vuxen ålder ledde till livsmening i gemenskap med Jesus från Nasaret. Den närpesbördiga skandinaviska evangelisten Frank Mangs betydelse lyfts också fram.

Det är omöjligt att i ett förord ge rättvisa åt årskalendern. Boken ska inte sträckläsas utan betas av dag för dag. Det säger sig själv att dikternas art varierar. Styrkan är förankringen i bibelordet. Läsaren leds av bibeltexten och dess mångbottnade budskap, inte i författarens egna älsklingstankar. Samtidigt finns toner som återkommer som livsmening och efterföljelse.

En av de självbiografiska dikterna finns för den 30.1 där författaren ser tillbaka på de stora förändringarna som skett under en livslängd. Han konstaterar att nu behövs mer än förut ett nytt ADB, en Andlig Djup Behandlig, som motvikt mot tekniken och materialismen. Trygves kristenpoetiska årskalender utgör en sådan behandling för den som tar del av poesin från årets första dag till den sista.

Boris Salo, prost, författare

Boken är utgiven på Frank Mangs Centers förlag och kan bland annat beställas genom www.frankmangscenter.fi