Syrenerna var precis lika vackra för 100 år sedan. Kanske också för 2000 år sedan!

Otrolig hundraårig tillbakablick

ALLMÄNT. Folk som är födda på 70-talet och senare har svårt att föreställa sig hur verklig verkligheten verkligen var några årtionden tidigare när bildmaterialet de sett från tiden är suddiga, bleka, lågkvalitéts "instagram"-liknande eller svartvita bilder. Men nu kan ni se några autentiska pärlor från 1900-talets början i hög kvalité!

Superkändisen inom fotovärlden, Sergey Prokudin-Gorsky, är en föregångare inom fotografering och historieåtergivningen utan like. Han föddes 1863 och dog 1944. Genom att fotografera tre olika bilder av samma scen och för varje bild ha olika färgfilter framför objektivet kan man efteråt återskapa färgbilden. (Dagens digitalkamerasensorer registrerar på liknande sätt ljusmängden för rött, grönt och blått av för färgen ljuskänslig ljustransistorelement, pixel.) Serygey använde slutartid på mellan några sekunder per färg. Själva tagningen var komplicerad men visningen var ännu svårare. Men i dagens värld är det lätt. Det är bara att trycka på en bild till höger och använda piltangenterna för att navigera.
Sergeys bilder får fritt användas och Mickelsson.net publicerar här några från Rysslands storhetstid tagna från början av 1900-talet!
Här finns flera bilder!
http://commons.wikimedia.org/wiki/Sergei_Mikhailovich_Prokudin-Gorskii

Ryskt ånglok, modell Aa-76
Astronomer
Väderkvarnar
Dammbygge
Bondeflickor vid Sheksna-floden
Timmer
Skördearbete
Elgeneratorer till fabrik
Gruva
Uralbergeb
Munkar sätter potatis
Ryska nybyggare
Judiska barn får undervisning!
Muslimer i fängelse (centralasien)
Transsibiriska järnvägen
Kvinna med nationaldräkt
Par från Dagestan
Melonhandlare
Tyghandlare
Barn som liknar oss! Från nordvästra Ryssland.