The Rubbish Brothers grundarna John J. Kulju och Pontus J. Back live efter 10 års uppehåll.

Rubbish Brothers gjorde come back - Första spelningen på 10 år

MUSIK. Året var 1982 då Pontus och Jocke träffades för första gången. Redan då spelade de tillsammans och de minns med glädje Jockes pappa Kristers kommentar då han för 30 år sedan besökte deras repetitioner.

- Det låter nog bra pojkar, men det skulle vara bra om ni spelade i samma tonart.
Så löd Jocke's pappa Kristers kommentar till pojkarna då de tränade i Welmus hus på Storalånggatan i Vasa. Detta var 30 år sedan. Sedan dess har Pontus och Jocke spelat tillsammans i olika uppsättningar.
1995 föddes bandet Rubbish Bros. under en turne med Whitesnake gitarristen Micky Moody och Frankie Miller och Bonnie Tyler gitarristen Steve Simpson. Det var Pontus som hade tagit duon till Finland och med sig på denna turne tog han sin barndomsvän Jocke Kulju. De började som en duo men snart kom Tom Suomela med i bilden och Pontus bytte gitarren till basen.
Under många år turnerade de flitigt i Europa, både ensamma men också som band till olika internationella artister. Mike Estes från Lynyrd Skynyrd och John Coghlan från Status Quo är några namn värda att nämna. Senare gick de skilda vägar och hade sina egna karriärer. Pontus liv höll på att sluta på grund av all alkohol och alla droger. Det var då Pontus fick möta Jesus varefter han lämnade alla sina gamla vänner och även sina gamla band.
- Vänskapen har jag aldrig lämnat, säger Pontus, dock har jag märkt att många gamla vänner tagit avstånd på grund av min kristna tro, fortsätter han.
Nu var det dags att damma dammet av basen igen och återförenas för en spelning i föreningen Recycle Music & Motors garage i Vasa. Under kvällen medverkade även The Wantons sångaren och konstnären Hans Westergård.
- Jag är lycklig och tacksam för denna möjlighet, berättar Pontus. All världslig musik är inte satanisk som en del påstår. Helt underbart att få spela tillsammans med mina gamla vänner igen och det bästa av allt är att jag fick berätta att jag inte skulle vara här idag om jag inte skulle ha fått möta Jesus.
Mickelsson.net frågar Pontus ifall det kommer att bli flera gig?
- Det tror jag säkert, nu har vi brutit isen och det fungerade bra. Jesus är med mig överallt och det är det som räknas. Jag tycker det är viktigt med en balansgång i livet och att vi som kristna också kan på detta sätt sprida Guds kärlek, säger Pontus.
Under kvällen berättades många hårresande men ändå roliga historier från turneåren och alla såg ut att ha en trevlig kväll. I morgon kväll är det en aningen annorlunda tillställning på samma ställe, i samma garage, då ordnar Ambassadors For Jesus Christ m/m gudstjänst för vem som helst.
- Vi konkurerar inte med någon församling men vi vill predika Guds ord på en neutral plats dit det är lätt även för den tilltufsade att komma. Vår vision är att de som inte av någon anledning vill gå i kyrkan kan komma och känna sig hemma. Att de får en start och att sedan komma vidare till någon församling. Det är oftast lättare att besöka en församling tillsammans med någon som varit där tidigare. Så var det för mig, avslutar Pontus.