Gröna Ängar: Romabrevet, del 12

UNDERVISNING. Talare: Sungun Young, Datum: 2003-02-26
Titel: ROMARBREVET 3:20-31 ”en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus ” (sammandrag av talat budskap)
Bibelverser: Rom. 3:20-31; Luk. 18:13; 1 Kor. 1:30; 2 Kor. 5:21; Heb. 2:17; 9:5; 3 Mos. 25:9; 16:34
www.amanabooks.se

Det finns många begrepp i Romarbrevet som behöver definieras. Det kan vara svårt att förstå den Guds gudomliga tanken utan att vi vet definitioner på dessa begrepp. Fördömelse är inte Guds straff, utan ett resultat av att människor lämnat Gud. Om ett barn skulle lämna sina föräldrar så skulle deras tillvaro snabbt försämras. Föräldrarna skulle mer än allt annat vilja att deras barn skulle komma tillbaka. Människor straffar sig själva genom att gå bort från Gud. Paulus säger att Gud gav upp en del orättfärdiga. Detta var p.g.a. att dessa människor hade lämnat Gud. Paulus visar genom dessa första kapitel att alla människor har kommit in i en fördömd situation. Idag vill vi se vad Guds väg är för att frälsa eller rädda tillbaka sina barn. I vers 20 står det att utan lag kan ingen människa (kött) förklaras rättfärdig och genom lagen ges kännedom av synd. Lagen är en avspegling av vad Gud är. Utan lag så skulle inte synden visa sig vara synd. Låt oss jämföra med lagen om att inte köra mot rött ljus. Om någon kör mot rött ljus så är han en lagbrytare. På grund av att lagen finns så kan det finnas lagbrytare. En av lagens funktioner är att visa oss att det är någonting som inte stämmer med oss. Om någon stjäl en brödbit så är denne en lagbrytare. Men om du är otrogen mot din hustru och har en relation med en annan kvinna, så är du inte lagbrytare enligt Svensk och Finsk lag. En människa som slår en annan är en lagbrytare men inte en som är otrogen. Om du pratar med folk idag så tycker många att det är helt fel att slå ner någon människa, men de tycker det är helt okej att vara otrogen. Slutsatsen är att alla människor som håller samhällets lagar ser sig själva som fina människor. Men enligt Guds lag så är varenda människa lagbrytare. Enligt Paulus så är ingen människa rättfärdig inför Gud. Alla är fördömda. Lagen avslöjar den syndiga naturen inom oss. Vi har alla syndens natur i oss. Se på ett barn som exempel. Ett barn ljuger när det behövs utan att någon har lärt dem det. Utan lag skulle alla tycka att de var fina och utan fel.

Vilka egenskaper visar vem Gud är? Det är tre saker; Guds helighet, Guds rättfärdighet och Guds härlighet. Människor som har lämnat Gud uttrycker inte Guds helighet, rättfärdighet eller härlighet. Att vara helig är att vara unik. Gud är den enda som är unik. Om Gud bor i någon så finns det någonting i henne som är unikt. En sten som ligger på gatan är inte helig, men om man placerar stenen i templet så är den helig för att den är positionerad rätt. Gud är rättfärdig inom alla områden. Vi strävar efter att vara rättvisa men vi är ofta inte rättvisa mot andra. Personligen har jag sällan träffat människor som vill vara rättvisa gentemot Gud. Vad är Guds härlighet? När Gud är uttryckt så är det hans härlighet. Det kan jämföras med ett lands stadsminister eller president. Presidentens härlighet är hans uttryck genom att fatta beslut o.s.v. Vad är det som gör att människor är i en fördömd situation? Paulus säger att alla har syndat och kommit till korta och är i saknad av Guds härlighet (Rom 3:23). Att inte uttrycka Gud är syndigt enligt Paulus. Vi tycker kanske att det räcker att vi är goda och fina, men Gud vill att vi ska uttrycka hans härlighet. Kristus var Guds härlighet och vi är skapade att uttrycka Guds härlighet. Bakgrunden till fördömelsen är att människor inte uppfyller dessa saker.

Vad är Guds lösning till dessa problem? Det är att Gud vid sidan av lagen har visat sin rättfärdighet. Guds rättfärdighet är naturligtvis Jesus Kristus (1 Kor 1:30). Utanför Jesus Kristus så syns eller finns inte Guds rättfärdighet. Det är inte riktigt rätt att säga att vi är frälsta genom Jesu rättfärdighet, utan vi är frälsta av Jesus som är vår rättfärdighet. Oavsett hur fina vi är som människor så kan det aldrig matcha den rättfärdighet som Jesus själv är. Guds rättfärdighet kommer genom tro. Att tro på Gud är egentligen något gudomligt. Och för att kunna tro så måste vi ha kontakt med honom. Guds rättfärdighet kommer genom Jesu Kristi tro. Vi tror på Jesus på grund av att hans tro har kommit in i oss. Vår tro kommer ifrån Jesu Kristi tro. När vi kommer i kontakt med Jesus så kan vi tro på gudomliga saker. Många kristna tror på Gud men de är inte så intresserade av att komma till möte o.s.v. Varför är det så? De har inte kommit i kontakt med Jesu Kristi tro. Människor som kommer i kontakt med ishockey börjar att leva i det och för det. Hela deras liv kan handla om ishockey. Varför har många människor svårt att leva ut Kristus? De saknar kontakt med Jesus Kristus!

Vers 24 säger att vi är rättfärdiggjorda genom hans nåd och att vi har blivit försonade. Rättfärdiggörelse behövs när det är någonting som inte stämmer mellan två parter, för att skippa rättvisa. Vi är fördömda inför Gud och behöver bli rättfärdiggjorda och även bli försonade. Sedan finns det någonting som kallas återlösning. Det är att någon köper tillbaka någonting som tillhör honom. Allt detta har vi Gud i Jesus Kristus att tacka för! Amen.

Hela artikelserien "Gröna Ängar" finns publicerad på mickelsson.net.
Använd sökordet "Gröna Ängar" för att hitta tidigare budskap.
www.amanabooks.se