Skönhet utan ord

Från stearinljus till laserrobotar

KOLUMN. Ljuseffekter, retorik och artikulering, dramatisering, vackra fotografer, flashiga videoklipp, och fängslande musik kan vara delelement i både traditionella och moderna gudstjänster, möten och konserter. Men om sättet vi kommunicerar på blir viktigare än budskapet borde vi inse att det är underhållning vi håller på med.

Underhållning, musik och dans utan destu mer genomtänkt budskap är det nödvändigtvis inget fel på. Tidpunkten kan såklart vara dålig, men inte själva handlingen i sig. Exempelvis en flock med flyttfåglar, och andra vackra ting också, talar utan ord om att Gud gjorde det som inte slumpen klarar.

Om vi med effekter försöker göra det vi försöker säga mer andligt är vi däremot eventuellt i fel träsk. Ingen skall tro att kristenlivet är lika helmysigt som när pastorn gör sitt altar call i tonerna av några pianoackord. Men samtidigt gillar Gud musik och Johannes hörde att det blir musik i evigheten också.

Det är alltså inte stearinljuset i sig eller laserroboten för den delen heller, som ger tillträde till Gud. Det sker ju genom tron på Jesus. Att tro på honom innebär att han blivit känd och det kan ske genom att någon delar sin kunskap om honom, i låtar, tal, internet, i handling, mat, genom visad kärlek, i drama och till och med genom att illustrera med effekter. Men bedöm enligt det tilltalet från Gud du själv fått, vilka effekter säger han åt dig att han vill ha. Så att du inte blint imiterar andra, bara för att skapa ytterligare en mänsklig tradition.

Här är en skoj parodi på effekter som används inom karismatiska sammanhang:
http://vimeo.com/11501569

(Länken utbytt till en som verkar funka)