Goda nyheter sedan 2002     Fredag 19 augusti 2022 kl 02:37Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Från stearinljus till laserrobotar
Linus
Foto: Linus
Skönhet utan ord
Linus
 1 36272 170 3
Linus Mickelsson
Online 14:02 26/08 2010  Modifierad 16:03 29/08 2010

Kolumn  Ljuseffekter, retorik och artikulering, dramatisering, vackra fotografer, flashiga videoklipp, och fängslande musik kan vara delelement i både traditionella och moderna gudstjänster, möten och konserter. Men om sättet vi kommunicerar på blir viktigare än budskapet borde vi inse att det är underhållning vi håller på med.

Underhållning, musik och dans utan destu mer genomtänkt budskap är det nödvändigtvis inget fel på. Tidpunkten kan såklart vara dålig, men inte själva handlingen i sig. Exempelvis en flock med flyttfåglar, och andra vackra ting också, talar utan ord om att Gud gjorde det som inte slumpen klarar.

Om vi med effekter försöker göra det vi försöker säga mer andligt är vi däremot eventuellt i fel träsk. Ingen skall tro att kristenlivet är lika helmysigt som när pastorn gör sitt altar call i tonerna av några pianoackord. Men samtidigt gillar Gud musik och Johannes hörde att det blir musik i evigheten också.

Det är alltså inte stearinljuset i sig eller laserroboten för den delen heller, som ger tillträde till Gud. Det sker ju genom tron på Jesus. Att tro på honom innebär att han blivit känd och det kan ske genom att någon delar sin kunskap om honom, i låtar, tal, internet, i handling, mat, genom visad kärlek, i drama och till och med genom att illustrera med effekter. Men bedöm enligt det tilltalet från Gud du själv fått, vilka effekter säger han åt dig att han vill ha. Så att du inte blint imiterar andra, bara för att skapa ytterligare en mänsklig tradition.

Här är en skoj parodi på effekter som används inom karismatiska sammanhang:
vimeo.com/11501569

(Länken utbytt till en som verkar funka)

hanna
15:50 29.8.2010


Linked funkar inte längre...! =(
Linus Mickelsson - 29.8.2010 16:05
Jag uppdaterade länken till en som verkar funka =)
Peter Kujala
19:16 27.8.2010


Effekter, musik m m kan vara hjälpmedel för hjärtat att öppna sig gentemot Gud, men hjärtats "motor", det som får Guds Andes liv och närvaro att komma i, över och genom oss är Längtan och Hunger efter Jesus. Dessutom en sann överlåtelse och beslutsamhet att i tro följa och lyda Jesus, att låta Herren helga och rena oss från allt som hindrar Gudsgemenskapen och närheten till Gud.

När vi tar steg i tro och överlåtelse, i hängivenhet och längtan efter Gud så är Herren trofast och kommer oss nära, alltid! Effekterna och musiken kan gärna vara verktyg som hjälper till att låsa upp hjärtat, men verktygen funkar bara om motorn är igång :)
Rabbe
17:17 27.8.2010


Så sant! Detsamma gäller all kommunikation, konst osv..
Om man gör något snärtigt, men glömmer vad man försöker säga så funkar det bara inte.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén