Goda nyheter sedan 2002     Fredag 19 augusti 2022 kl 02:18Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Följ mig
Jeannette Back
Foto: Jeannette Back
Ibland bör man sätta sig ner och vila också!
pjb@netikka.fi
 1 13311 124 0
pjb@netikka.fi Back
Online 09:33 17/08 2010  Modifierad 11:53 19/08 2010

Undervisning  I mitt förra inlägg om Carl-Erik Sahlberg och Mangsveckan citerade jag kort Frank Mangs ur hans bok Mästarens väg som nu i sommar givits ut på nytt av förlaget Mangsgården Ab. Jag skall skriva lite mera i ämnet och citera Mangs och dela några egna enkla tankar med Er denna tisdagsmorgon utgående från bokens första kapitel.


Varje gång Herren Jesus kallade någon till sin lärjunge hav han honom det korta och bestämda budskapet: "Följ mig."


Berättelserna finns om en rad människor som blev Jesu lärjungar finns i bibeln och även citerade i Mästarens väg och till alla säger Herren: "Följ mig.". Ännu idag går Herren Jesus fram på vår jord och riktar sitt manande budskap till människors barn. Han kommer lika verklig, som han fordom kom till Petrus vid Gennesarets strand och till Matteus vid tullhuset. Han bjuder både unga och gamla, höga och låga, fattiga och rika, syndare och fromma att ta korset på sig och följa honom.


Liksom Matteus lämnade tullhuset och sin gamla tjänst och liksom Petrus lämnade näten, båten och sin far bör vi också lämna allt och följa Jesus. Detta är en fras som jag själv har reagerat kraftigt på och som en del kristna betonar alltför hårt och dömande. Nej, det handlar INTE om att vi skall lämna ALLT vi har då vi bestämmer oss för att följa Jesus. Gud kräver nog inte att vi skall lämna våra hem, våra familjer, våra jobb osv. Det Herren vill och vill säga med detta genom Guds ord är nog att vi lämnar den gamla personen, vårt gamla jag och inleder vår omvandlingsprocess tillsammans med Jesus. Att vi ifall vi inte är döpta låter oss döpas och att vi tar Jesu ord och uppmaning på allvar. Att vi låter oss fyllas av den helige Ande som till oss uppenbarar Jesus själv så att vi dag för dag kan bli mer lika Frälsaren själv. Denna omvandlingsprocess tar hela livet och tack och lov för att ingen kristen kan kalla sig färdig så länge vi lever på denna jord men en dag, den dag då vi tillsammans med Jesus står öga mot öga skall vi vara fullständiga och tillbringa evigheten tillsammans med honom i himlen.


Allt sådant som vi dragits med faller i sinom tid bort då vi väljer att följa Jesus. Det kan vara beroende, beteendemönster och synd. Gud kräver ingenting av oss för att vi skall bli frälsta. Det enda HAN kräver är att vi tror på Jesus Kristus och bekänner Honom som Herre. Ty av nåd är vi frälsta genom tron. Helgelsen kommer efter hand och varje dag får vi ta emot ny nåd och ny vägledning av den helige Ande. Gud är ingen sträng Gud som manar oss att allt skall förändras på en sekund men följer vi Jesus så kommer allt till slut att samverka till det bästa och alla pusselbitar i våra liv faller på sina rätta platser.


Se det nya livet som en väg som Jesus breder ut framför dig. Han har redan gått, lämnat oss för himmelriket men vägen är utstakad och det är den helige Ande som skall vägleda oss. Jesus sade ju att "hjälparen" den helige Ande inte kan komma om inte han själv går bort. Många tror att det är en motorväg men om vi ser på en motorväg idag så har den många filer och många avfarter. Vi kommer lätt in på en avfart som tar oss bort ifrån den raka vägen om vi kör för fort och inte ser efter. Kör vi som folk och följer hastighetsbegränsningarna (lagen) och håller ögonen på skyltarna (Jesus), så kan vi inte köra fel. Håller vi ögonen endast på hastighetsmätaren (lagen) kan vi även komma att köra fel och missa målet. Ser vi alltför mycket på saker runt omkring oss är risken att vi kör vilse även stor men ser vi på skyltarna (Jesus) och följer honom så har vi målet (himmelriket) framför oss. Tänk att vi som kristna får leva med och i ett evighetsperspektiv. Jesus är vägen och där vägen tar slut står Han själv och väntar på dig och mig


Då jag för några år sedan tog motorcykelkortet sade min lärare till mig att alltid se framåt på vägen. Se framåt. Detta har varit en stor hjälp och ett ord som alltid finns med då jag är ute och kör. Ser jag inte framåt ser jag inte heller vägen och ser jag inte vägen så ser jag inte Jesus. Han sade ju själv: "Jag är vägen, sanningen och livet."


Jag tycker Mangs tolkning av vägen då man bestämmer sig för att följa Jesus är mycket klar. I Mästarens väg skriver han om diskussionen och den stora frågan; "Vem är en sann kristen?". Meningarna bryts och åsikterna går isär. Den diskussionen och frågan är ganska överflödig. Man är en kristen så långt man är en Jesus efterföljare. Ty frälsning innebär efterföljelse. Du är INTE kristen, om du bara har Kristi lära. Läran är bra. Vi måste ha den. Och ve kristenheten den dag, när den moderna religiösa otron lyckas vrida bibeln ur de heligas händer. Men du kan vara så renlärlig och bibeltrogen som helst och ändå vara främmande för Mästarens väg. Levande kristendom består inte bara av dogmer och teorier. Den består i livsgemenskap med den uppståndnde Frälsaren och det är ENDAST denna gemenskap, som kan göra dig till en sann Jesu efterföljare. Du är en kristen precis så långt du följer Kristus - inte ett steg längre. Du är inte en kristen, så långt du säger, att du är det, eller tror, att du är det, eller så långt andra tror, att du är det. Du är inte en kristen så långt du i dina bästa stunder längtar och vill, utan precis så långt du följer Jesus. Det är naturligt.


Följ mig! Det är ett oerhört ansvar som dessa två ord sätter på dig. De tvingar dig till avgörelse. Du måste ta ställning till den kallelse som når dig. Det är omöjligt att vara neutral. Antingen böjer du dig i ödmjuk syndabekännelse vid Jesu fötter, räcker fram dina darrande svaga händer och ber HONOM ta dig, förlåta dig, rena dig och ge dig kraft att följa honom eller så stannar  du kvar på din gamla ståndpunkt och låter Mästarens kallelse ljuda förgäves.


Källor: mina egna tankar och tolkningar, Bibeln och boken Mästarens väg. Boken finns att beställas via www.frankmangscenter.fi


Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén