Barn utan arbete

Barnarbete och IKEA

ALLMÄNT. Västerländska barn som möter möbeljätten IKEA får säkert en mysig och trevlig uppfattning om butiken. Barnen får barnpassning med lekrum och video, rutschbana och god mat med glass. IKEA informerar sina kunder om att barnen är de viktigaste. De indiska barnen, som möjligtvis jobbar för IKEA, får troligen aldrig se den värderingen.

IKEA har försvarat sig med att de små fabrikerna som fungerar som underleverantörer ofta fungerar i olika hem och att IKEA inte har någon chans att övervaka vem som gör jobbet i hemmen.

IKEA är kontrasten mellan rik och fattig karikerad. Här står företaget för billiga (engångs?)möbler och gott tunnbröd, men någonstans är det någon som sliter nästan gratis för sin lön. Företaget hör till spetsen av kapitalismen med globalisering och alla andra kryddor.

En spontan reaktion kunde vara att bojkotta företaget, så att inga barn behöver göra slavjobb. Men ändå finns det ingen garanti att dessa barn skulle ha det bättre om familjen var utan jobb. De skulle garanterat ha det bättre om familjen fick högre inkomster, men vems ansvar är det? Familjerna väljer den högst betalande arbetsplatsen av de tillgängliga.

Eftersom prylarna är ganska billiga så sparar kunderna eventuellt en slant som de kan använda till något annat, t ex till välgörenhet, så köparen behöver alltså inte utesluta att också hjälpa fattiga människor på andra sätt.

Ett intressant fenomen med IKEA är deras starka varumärke. Grundaren Ingmar Kamprads nuvarande business sägs vara att han får en viss provision (under stort hemlighetsmakeri) på all försäljning. Därför rankas han ofta till en av de rikaste i hela världen. Varumärken är distinkta och om någon gör intrång på ett annat företags varumärke så brukar det bli saftiga böter. IKEA brukar i sin tur gärna kopiera andra företags framgångsrika produkter, för att i sin tur ge ut en billig kopia. På barnavdelningen finns exempelvis en hel del BRIO-liknande leksaker. Gränsen till piratkopiering verkar vara flummig och moralen bakom likaså.

En rolig detalj i IKEA är att Ingmar själv startade sin business som barnarbetare. Han försåg sitt grannskap med tändstickor, sedan med fisk, juldekorationer, frön och pennor. Nu är den fd barnarbetaren god för allt som pengar kan köpa.

Länkar:

IKEA kan inte garantera att inte barn har gjort deras saker:
http://www.the-latest.com/ikea-slammed-over-child-labour-and-green-issues

Arbetsministeriet i Indien bekämpar aktivt barnarbete. På ministeriet erkänner man dock att problemet med barnarbetskraft är kopplat till fattigdom och analfabetism och att lagar inte ensamma kan ändra på det. I min senaste visit till Indien hörde jag många kritiska röster mot korrupta ledare som slösar folkets pengar och via korrupta anskaffningar dirigerar pengarna i egen ficka.

Länken till myndigheternas sida om barnarbete:
http://labour.gov.in/cwl/ChildLabour.htm

Lite om Ingmar:
http://entrepreneurs.about.com/cs/famousentrepreneur/p/ingvarkamprad.htm