Gröna ängar: Romabrevet, del 10 - Guds vrede kontra hans rättfärdighet

UNDERVISNING. Efesierbrevet börjar med kallelsen och förutbestämmelsen av de troende, medan Romarbrevet börjar väldigt lågt, från att vi är syndare som har fallit bort från Gud. Utifrån denna bakgrund går Paulus vidare till att tala om rättfärdiggörelse, helgelse och förhärligande. Paulus försöker visa varför vi behöver frälsning.

Talare: Sungun Young, Datum 2003-02-12 Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 18-32, ”Guds vrede kontra

hans rättfärdighet” (sammandrag av

talat budskap)

Bibelverser: Rom 1:18-32; Ps. 19:1-4; Job 12:7-9; Ap. 14:17; Jer.

2:11.

En del människor kan inte förstå hur fördömelse kan gå ihop med att Gud är kärlek. Att Gud är kärlek är bara en aspekt av vem Gud är. Kärlek är ett uttryck för den man är. Men vid sidan om kärleken måste det också finnas rättvisa. Kärleken uppehåller rättvisan. (Tänk er om jag skulle vara en domare över en nation. Och låt oss säga att vi hade en väldigt noggrant skriven lag. Om min son skulle bryta mot den lagen, så skulle jag på grund av rättvisan behöva straffa min son. Om straffet var fängelse så skulle jag som far kunna betala lösen för honom och gå in i fängelset istället för honom.)

Paulus talar här om Guds vrede kontra hans rättfärdighet. Bibeln säger att Gud har vrede (Rom 1:18, Ef 5:6, Upp 15:1). Guds vrede är inte självisk. Den är grundad på kärleken. Vreden är uppenbarad över människors ogudaktighet och orättfärdighet. Vad är ogudaktighet? Människor är inte rättvisa, varken mot sig själva, mot varandra eller mot Gud. Varför har människor blivit orättfärdiga och ogudaktiga? Det är för att de har undertryckt sanningen i orättfärdighet. Vad betyder det här? Det svenska och finska samhället är mänskligt. Men om någon lever omänskligt så trycker de ner sanningen om medmänsklighet. Paulus går vidare genom att säga att de kan se vem Gud är genom skapelsen. I skapelsen kan vi se att det finns någon bakom allt. Guds eviga makt och hans gudomshärlighet kan ses. Även Einstein bekände att Gud finns. Men de som inte erkänner att Gud finns håller sanningen fången i orättfärdighet. Man kan också se hur djuren älskar varandra. Tänk på örnen som lär sina ungar att flyga. Det är många saker som är väldigt vackra i naturen. Tänk på de olika årstiderna. Våren som ger nytt liv till hela naturen. Vem kan säga att Gud inte finns. Allting har en sådan otrolig ordning. Guds vrede uppkommer för att människor förnekar Guds karaktärsdrag som syns genom naturen.

Människor vill ändå inte ge äran till Gud. Många vet innerst inne att det måste finnas en Gud, men de vill ändå inte erkänna Guds existens. Människor ignorerar Gud. Många blir arga när de hör namnet Jesus Kristus. Att ignorera någon människa är väldigt fult, men det är ännu värre att ignorera Gud, vår skapare. När vi vaknar borde vi först vända oss till Jesus. Vi kanske kan säga: Hej och tack för den du är. Du är min frälsare. Du är min Gud.

Människor förhärligar inte Gud. Att förhärliga Gud betyder att uttrycka Gud. När vi älskar varandra så uttrycker vi Gud. Människor tycker också att de själva är kloka, men i Guds ögon är de tvärtom. De bytte den oförgänglige Guden mot någonting annat som de kunde tillbe. En viss religion kanske förkunnar att man ska tillbe solen. Vikingarna tillbad solen som sin Gud. Människor byter ut Gud själv mot skapade ting.  Resultatet av att människor inte förhärligar Gud är att Gud utelämnar sådana människor. Gud tvingar ingen människa. Vi borde alla be så här: "Herre Jesus jag har så lätt för att falla, men bevara mig från att falla, lämna mig inte, överge mig inte. För mig alltid tillbaka till den rätta positionen."

Vill ni att Gud ska lämna er? Vad hände när Gud hade övergett dem? Deras hjärtan blev fulla av orenlighet. Människor är idag ofta sämre än djuren. Människor har det bra mänskligt sätt, d.v.s. de har mat att äta, de bor fint, äger rikedomar m.m. men de lever så omänskligt. Om Gud överger någon välkomnar Satan denne. En sådan människa blir oren mänskligt sätt. Vers 26-28 handlar om homosexualitet. Vad säger naturen om detta? I naturen finns det helt enkelt hane och hona. Vad är det naturliga för oss? Det är naturligt om en kille ser en tjej och blir glad av det. Om det uppstår någon individ i naturen som skulle vara onormal så skulle man kunna se detta som en mutation. Och ett sådant djur skulle inte kunna föröka sig och en sådan läggning skulle då dö ut.

Det står också om ett ovärdigt sinnelag hos människor. Resultatet kan sägas vara att människor lever i otukt. Otukt betyder sex utanför äktenskapet, men djupast sätt så betyder det förvirring. Allting har blivit upp och ner idag. Man skulle kunna säga att människor genomgår en identitetskris. Till och med biskoparna är förvirrade idag. Barnen slår lärarna. Kvinnor vill bli män och män vill bli kvinnor. Allt detta är egentligen inte ett straff utan resultatet av att människor har övergivit Gud. Låt mig avsluta genom att säga; Om ni vill må bra, så borde ni ödmjuka er och säga till honom: Herre Jesus, överge mig inte och jag vill inte överge dig. Hjälp mig att vara den jag är skapad att vara. Vi är nya människor i Jesus Kristus. Amen.

Hela artikelserien "Gröna Ängar" finns publicerad på mickelsson.net.

Använd sökordet "Gröna Ängar" för att hitta tidigare budskap.