Bibeln är inte som en gammal fiol

ALLMÄNT. "Bibeln är som en gammal fiol, som man kan spela vilken melodi som helst på", säger somliga föraktfullt om Bibeln. Men det stämmer inte alls! Det finns bestämda regler enligt vilka Bibeln, och även skrift i allmänhet, skall tolkas, så att man kan komma till en någorlunda klar uppfattning om vad det skrivna har för betydelse!

Här har jag försökt samla några grundläggande villkor för att man skall kunna rätt tolka Bibeln!

1. Villighet att lära

Bibeln säger i Jes.55: 7-11 bl.a. ”Må den ogudaktige överge...sina tankar och vända om till Herren. Se, mina tankar är inte era tankar, säger Herren. Nej, så mycket som himmelen är högre än jorden, så mycket är också mina tankar högre än era tankar.”

Vi måste vara villiga att ta emot nya tankar genom Guds ord. ”Ty liksom regnet och snön faller från himmelen och inte vänder tillbaka dit igen, förrän det har vattnat jorden och gjort den fruktsam och bärande, så att den ger säd till att så och bröd till attv äta, så skall det också vara med ORDET SOM UTGÅR UR MIN MUN.”

A. W. Tozer, en av nutidens största bibellärare, även kallad en ”det 20:de århundradets profet”, säger i förordet till samlingsvolymen ”A TREASORY OF A. W. TOZER: ”I guess my philosophy is this: Everything is wrong until God sets it right.”

I översättning ungefär: JAG SKULLE TRO ATT MIN FILOSOFI ÄR DEN HÄR: ALLTING ÄR FEL TILLS GUD FÅTT RÄTTA TILL DET!

Den som går till Bibeln för att få sina egna åsikter och förutfattade meningar bekräftade har ingen möjlighet att kunna rätt tolka Bibeln.

2. Det är viktigt att vara pånyttfödd för att förstå bibeln

Joh.3:3 ”Jesus svarade: Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.” Hur kan man rätt tolka något som är helt overkligt för en, som man ännu inte fått syn på?

3. Det är viktigt att vara döpt i den Helige Ande!

Jesus säger om Hjälparen Den Helige Ande i Joh.14: 26: ”Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt.”

1 Joh.2: 27: ”Vad er beträffar, så förblir i er den smörjelse som ni har tagit emot av honom, och ni behöver inte någon som undervisar er, utan vad hans smörjelse lär er om allting är sanning och inte lögn.”

4. Varje biblisk lära måste vila på tydlig, otvetydig skrift

Tolkningar och uttydningar av t.ex.liknelser räcker inte, om det inte har sitt stöd i klar text. Därför är det viktigt att man läser Bibeln flitigt så att man är välförtrogen med de heliga skrifternas innehåll och tankevärld.

5. Pålitligt kunskap om historiska och geografiska fakta från bibelns tid

Jag betonar ”pålitlig kunskap” . Det kan nämligen finnas en frestelse att färga historiska fakta för att få dem att stämma med sin egen lärouppfattning.

6. Skrift förklarar skrift

a. Lösryck inte bibelställena ur sitt sammanhang!. Läs versen före och versen efter, eller ännu bättre kapitlet före och kapitlet efter. Läs hela brevet/boken så du kommer underfund med hur författaren använder ord och termer. Vilken betydelse han lägger i dem. Det kan vara något annat än vi nu lägger i samma ord.

b. Tolka inte ett bibelord så att det kommer i strid med annan tydlig lära i Bibeln. Bibeln motsäger inte sig själv. Ett ex. är Bibelns kärleksbegrepp och homosexualiteten.

Bibeln bjuder att vi skall älska. Somliga påstår: Homosexuelitet är kärlek. Alltså är det tillåtet. Men Bibeln innehåller en mängd bibelord som klart fördömer homosexuelitet. Slutsats: Vi måste ha tolkat Bibeln fel, ty den motsäger inte sig själv.

c. Låt inte Gamla Testamentets skuggor fördunkla Nya Testamentets klara ljus. Kol.2: 17:”Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus.” Se även Hebr.8: 5 samt 10: 1. En gammaltestamentlig lära bör inte godkännas förrän den undersökts i ljuset av Nya Testamentets vittnesbörd.

7. Tag emot undervisning av Gudasända bibellärare

Apg.8: 30-35. Ex. Filippus och hovmannen! ”Filippus skyndade fram, och när han hörde honom läsa profeten Jesaja frågade han: Förstår du vad du läser? Mannen svarade: Hur skulle jag kunna det, om inte någon vägleder mig?” Vi kan ibland vara i stort behov av vägledning. Men det är viktigt att vi prövar om bibelläraren är sänd av Gud (Upp.2: 2) och inte bara en pratmakare.

Respektera bibeltolkningens lagar och du kommer att komma rätt!