Gröna Ängar: Romabrevet, del 9

UNDERVISNING. Talare: Sungun Young 2003-02-05 Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 16-17, ”Guds kraft till frälsning för var och en som tror ” (sammandrag av talat budskap) Bibelverser: Rom. 1:16-17; 14:17; Joh. 3:16; Ef. 2:8; Gal. 3:11; Ps. 89:14

Paulus inleder vers 16 med att säga att han inte skäms för evangelium. Sedan talar han om Guds kraft som frälser var och en som tror. Då måste vi först fråga oss varför vi behöver bli frälsta. Hur vi ser på saker och ting behöver inte alltid vara hur Gud ser dem. Enligt Gud så behöver människor definitivt bli frälsta. Många människor däremot ser ingen vits med att bli frälst.

Om man vill rädda någon från en fara måste man ha kraft. Om man är kraftlös kan man inte rädda någon. Evangelium är en Guds kraft till räddning för alla som tror.

Vad är kraft? Kraft är någonting som kan bryta sönder det som hindrar. En raket behöver en kraft för att övervinna gravitationskraften. Guds kraft är en kraft som kan lösgöra oss från allt negativt. Döden är en slags kraft som bryter ner människor. Varje dag kan vi möta ett visst mått av dödens kraft. Men hur kan vi komma loss? Vi behöver en kraft som är starkare än döden. Varje gång vi blir nertagna av våra svagheter saknar vi kraft. Dödens upphovsman är Satan. Hela mänskligheten är under Satans makt genom synden. Guds evangelium är en kraft som kan frälsa oss från alla dessa saker. Gud vill frigöra oss. Tänk er en person som är dödssjuk. Denna person skulle verkligen längta efter att finna den bästa läkaren så att hon skulle kunna bli frisk. Så vad är då denna Guds kraft? Det är Jesus Kristus! Varför är denna person Jesus Kristus så märkvärdig? Därför att han har övervunnit allt det som vi människor inte kan övervinna. Jesus levde 30 år på jorden innan han började sin tjänst. Han levde ett rätt så enkelt liv i en liten by. Han kom från himlen som Guds Son men valde att leva så enkelt. Han valde att leva på detta sätt. Han blev inte bitter på grund av sin situation. Det är lätt för oss att bli bittra pga. den situation vi lever i. Vi kanske är bittra på att tåget är försenat osv. Vi borde istället lära oss att vara tacksamma till Herren för det vi har. Vi borde vara tacksamma för våra bröder. För att kunna vara tacksamma behöver vi uppleva Jesus som vår kraft.

Kraften som Jesus Kristus är kommer genom hans död och uppståndelse. Vad blev Jesus i uppståndelsen? Han blev den livgivande Anden (1 Kor 15:45). Hur kan vi uppleva denna kraft? Genom tron. Bara genom att tro på denna person så kan vi uppleva kraften. Tro ni på en sådan person? En person som kan frigöra oss från all negativ "gravitation". Jesus Kristus är till vårt förfogande genom tron. Hallelujah!

Herren älskade lärljungarna även om de ofta inte gjorde Guds vilja. Jesus blev egentligen korsfäst varje dag genom att bli föraktad av människor. Han lät sig bli slagen av dem och han valde själv att gå upp på korset. Han hade verkligen kraft. Kraften gjorde att han självmant kunde lida och gå upp till korset. Många talar om Andens kraft för att hela sjuka m.m. Men jag vill säga att den största kraften är att kunna stå ut med att människor föraktar en och till och med spottar på en.

Från vad kan vi bli frälsta? Vi kan bli frälsta från fördömelsen och från helvetet. Helvetet är summan av alla små helveten som människor upplever varje dag. Det är en samplingsplats för alla fruktansvärda människor. Herren kan också frälsa oss från vårt naturliga liv (d.v.s. från vårt naturliga sätt att vara). Alla våra problem beror på vårt gamla "jag". Alla levande människor är fulla av sitt eget jag. Han har också frälst oss så att vi ska kunna bli helgade och vi blir helgade för att kunna bli uppbyggda med varandra.

Guds rättfärdighet är uppenbarad av tro till tro. Utan Guds rättfärdighet finns det ingen grund för Gud att frälsa oss. Guds kärlek är källan till att han vill frälsa oss. Kärlek är att älska någonting som inte är älskvärt. Det är så med Guds kärlek till oss. Jämför med föräldrarnas kärlek till barnen. Ett icke älskvärt barn älskas ändå av sina föräldrar. Guds rättfärdighet är allt det Gud är och hur han ser på saker och ting.

Sveriges lag återspeglar hur svenskarna är. Det är ett brott att bryta mot Sveriges lag. Om vi inte älskar en person i Sverige så är det inget brott enligt Sveriges lag. Brott är bara det som går emot Sveriges lag. Utan lagar så skulle ett land vara i kaos. Gud har också en lag. Det första budet är att vi inte ska ha någon annan gud vid sidan om Gud. Vi bryter mot Guds lag varje dag fast vi inte vet om det (alltså att vi har andra avgudar vid sidan av honom). Guds fördömelse är på grund av att människor har brutit mot Guds rättfärdighet. Rättfärdighet är ett tecken på att en person är mogen. En rättfärdig person älskar det som Gud älskar och hatar det som Gud hatar. Vad är Församlingen? Det är Guds regering! Vi lär oss att vara rättfärdiga mot Gud i församlingslivet.

Den rättfärdige ska leva av tro står det i den svenska översättningen. Man kan också översätta det så här: Den rättfärdige ska ha liv och leva av tro. Vad är det för liv vi får? Det är Guds liv som kan uppfylla all rättfärdighet (Joh. 10:10). Men hur ska vi leva? Vi ska leva av tro! Genom tron på Jesus Kristus kan vi uppleva allt detta. Tron kommer genom predikan (Rom 10:17). Amen.

Hela artikelserien "Gröna Ängar" finns publicerad på mickelsson.net. Använd sökordet "Gröna Ängar" för att hitta tidigare budskap.