Väsktjuvar med sent samvete

ALLMÄNT. Cecilia blev bestulen på sin väska i Observatorieparken i Helsingfors senaste måndag. Dramat utspelade mitt framför ögonen på Cecilia under en fotografering med Linus.

När Cecilia lämnade sin väska vid ett träd sade Linus skämtsamt att månne någon inte snarare tar hans intillvarande cykel, eftersom den är värdefullare.

Fotograferingen började och under hela tiden höll Cecilia och Linus blickarna på cykeln och sakerna, som låg ungefär 80 meter ifrån dem i den nästan folktomma parken.

När ett gäng småbarn kom från Tyska kyrkan sade Linus igen skämtsamt att han måste kontrollera att de inte tar något.

En ytterligare stund senare sade Cecila plötsligt att hennes väska är borta. Senast på platsen hade det varit tre rumänska burksamlare.

Linus gav kameran åt Cecilia och hann fast burk-trion vid Norsen-skolan, alldeles intill parken. Linus frågade om de sett någon som hade tagit Cecilias väska, eller om de hade sett den. De låtsades som om de inte förstod samtidigt som de pekade på kameraväskan och Cecilas rock i parken och menade att där är ju allt.

Burk-plockarna visade gärna sina burk-påsar och mycket riktigt där fanns burkar minsann. Motvilligt men artigt frågade Linus om det var möjligt att de visade väskan de hade längre bort, bakom sig. Cecilia, som kommit gående, såg att de inte hade hennes väska och började gå tillbaka.

Mot väskryckningsmisstankarna förklarade de att de inte är "finskij"

Plötsligt bad de Linus kolla väskan och där hittade han ingen Cecilias väska. Där fanns däremot en HBL-tidning, gympaskor, makeup-påse och annat. När Linus såg tidningen började han tala svenska med dem, men de förstod inget. Eftersom kvinnan som hörde till burk-trion stod brevid väskan utgick Linus från att det var hennes väska han grävde i och slutade snart. Linus bad dem om ursäkt att han stört deras kväll och önskade dem en god fortsättning.

När Cecilia och Linus genast efter diskuterade vad Cecilia hade i väskan kom HBL:en fram. Då tändes äntligen ett ljus för Linus och han kom på att han tittat på innehållet i Cecilias väska, men själv väskan hade han inte sett.

Då cyklade Linus igen iväg för att komma i kapp tjuvarna. Ett gäng korigbollsspelare hade sett dem och sade att de frågat efter tomflaskor och fått någon.

Efter det tog spåren slut.

Tre polisbilar deltog också i sökandet, men dagen slutade i moll.

Nästa dag sökte Cecila upp polisens hittegods och tjuvarna hade lämnat tillbaka allting inklusive telefon.

Fotograferingen skedde för tidningen Activate.