Julia

Julia tar tjänstledigt för att göra något vettigt

ALLMÄNT. Julia är en snärtig gymnastiklärarinna som efter en liten fight lyckades få tjänstledigt ett år för att bidra för barn i Trinidad och Nepal.

Inkommande höst åker Julia iväg till Trinidad för att jobba som volontär på en förskola som drivs av Hoppets Stjärna. Arbetsinsatsen tar tre månader. Våren därpå kommer hon att tillbringa i Nepal, ett uppdrag hon fått via Finska Missionssällskapet.

Julia fick idag intyg för avklarad preliminärkurs från Finska Missionssällskapet. Kursen har gått under våren.

Julia berättar åt Mickelsson.net:FMS preliminärutbildning sökte jag till eftersom jag fick tips om den samtidigt som jag gick och funderade på olika möjligheter för att göra något vettigt utomlands nästa år och var nyfiken på mission. Jag fick höra att man kan söka till en tremånaders praktik efter att ha gått kursen. Det blev klart för några veckor sedan att jag får åka till Nepal (Kathmandu) och jobba på ett barnhem nästa vår. Mitt önskemål var att jobba med barn eller ungdomar i ett land i Asien, så jag är glad att det blev just denna plats.Om kursen berättar Julia:Kursen har varit givande kanske främst för att jag har fått träffa och lära känna trevliga människor som också har ett gemensamt intresse. Vi har fått höra olika personer berätta om deras egna upplevelser och om olika projekt. Vi har diskuterat och lärt oss mer om grundprinciper i kristen tro och mission, ekumenik och möjligheter/hinder som kan uppstå när man möter olika kulturer och religioner. Dessutom har jag fått öva mig på finska. Julia avslöjar också att det inte var någon barnlek att få ledigt ett år från sina läraruppgifter. Åtminståne kommunen där Julia jobbar hindrar tjänstledighet och Julia var rädd att hon skulle bli tvungen att säga upp sin tjänst. Då ryckte kolleger in som förde Julias talan för beslutsfattare som lyckades ordna ledigheten.

Julia, kommer du att göra något liknande efter året?

- Nej, just nu har jag inga planer för åka iväg någonstans i framtiden, men jag har inte heller uteslutit det. Kanske kommer jag att kunna svara om ett år, då jag märkt om jag fått mersmak eller också inser att jag inte vill flänga omkring. Just nu vill jag pröva på olika saker på olika platser och se vart det leder.

Något annat du vill säga till slut?

- Heja Finland i ishockey-VM!

För den som är intresserad av att bli missionär är en väg att klicka in sig via följande sida: http://www.mission.fi/pa_svenska/engagera_dig/utbildning/preliminarutbildning/