Johnny-Stefan och Paulina

Johnny-Stefans egen stil gjorde honom till elit-akademiker

ALLMÄNT. Johnny-Stefan Lönnroth disputerade den första december 2009 i Tekniska högskolan i Otnäs, Finland. Att bli doktor kan vara tufft i vilket ämne som helst, men Johnny-Stefans val hör definitivt till de svårare ämnena: Kärnfysik.

Johnny-Stefans ämne var ordagrant "Prediktiv simulering av transportfenomen i randplasman i ElMiska H-modplasmor i Tokamak-fusionsreaktorer".

Redan innan disputationen kunde Paula, Johnny-Stefans mamma, överraskande bra förklara vad ovanstående betydde. Disputationen började med en enkel sammanfattning på lekmannanivå. Johnny-Stefan förklarar att världens energiproblem skulle vara löst för gott ifall man kunde utveckla fusionsenergin. Allt bränsle man behöver finns i tungt väte deuterium och tritium som finns i världshaven och kan utvinnas ur litium. Dessutom blir det bara lite kortlivad radioaktivitet i reaktorväggarna på kanske 100 år. Härdsmältor är inte heller möjliga.

Utmaningarna har dock hittils varit fler än svaren. Johnny-Stefan förklarar att det är svårt att hålla ihop en plasman som är hundratals miljoner grader varm. Det finns inga ämnen som klarar det. Istället försöker man hålla ihop plasman genom att köra en ström igenom den och låta den sväva i ett magnetfält.

Det är någonstans här som Johnny-Stefans ämne börjar. Var ämnet slutar kan väl nog ingen annan än han själv ge svar på, men intresserade hänvisas till hans avhandling. Efter flera vetenskapliga artiklar som han skrev på basen av sina datasimuleringar i JET-laboratoriet i Oxford, England. Johnny-Stefan jobbar fortfarande kvar på laboratoriet.

Disputationen var en ren och skär show av killen som i tiderna fick fulla poäng i studentexamens matematikprov och fem andra L på samma gång. Efter en relativt kort tid svarade opponenten att han är klar och att arbetet väl utfört och godkänt.

Efter disputationen hölls en tårtbjudning. Det var under tårtbjudningen som Johnny-Stefans kolleger gav presenter i form av morötter, orienteringsdräkt med lampa och allting inpackat i söndriga tescopåsar.

Tescopåsar (Plastpåsar från butikskejda i England) var länge Johnny-Stefans favoritbehållare av föremål. Inte hans föräldrar eller någon annan kunde övertala honom att använda snygga väskor istället. (kolla in artikeln om plastkassar i flygkontrollen)

Johnny-Stefan bedömer situationer utifrån eget förnuft, inte på basen av andras föreskrifter, vett eller etikett. Det här leder förstås till att ingen behöver känna sig obekväm i hans sällskap, men också till att andra kan uppfatta honom fel.

De som uppfattat honom rätt vet i varje fall att Johnny-Stefan är duktig på ekonomi, skicklig snickare, en varmt troende, vänlig, uthållig maratonlöpare, genialisk vetenskapsman.

Plastpåsarna har Johnny-Stefan mer och mer övergett, men vissa udda beteenden verkar han inte kunna släppa. Han studerar ständigt och tänjer benmusklerna ständigt, ingen skillnad var eller när, med undantag av den här dagen.

På kvällen ordnade Johnny-Stefan en fest för sin opponent. Johnny-Stefan hälsade alla välkomna och berättade att han bjudit in släkt och vänner för att vara med om hans stora dag - ifall det inte skulle bli några fler fester för hans del. Han förklarade också varför maten var i stående bord-format, istället för bordsservering.

- Om jag är på en tre rätters middag brukar jag ofta gå hungrig därifrån. När jag ordnar fest vill jag inte att någon skall behöva gå hungrig från bordet.

Johnny-Stefan hade inte sparat på delikatesserna heller.

Efter mycket god och mycket mat och många intressanta tal berättade Johnny-Stefans föräldrar om hans barndom och uppväxt.

En annan av höjdpunkterna var Johnny-frågesporten som drogs av lillasyster Paulina.

Kvällen slutades med många vilda lekar, ledda av underhållaren Caroline Virtanen.

Johnny-Stefan var den perfekta värden, han såg till att alla hade det bra och han drog ner många skrattsalvor under kvällen.

Nedan följer frågesporten från festen med svar:

1. Ungdomen. Vilket av följande alternativ stämmer inte för Johnny?

A) Han var aktiv i Frivilliga brandkåren.

B) Han spelade i ett fotbollslag.

C) Han var framgångsrik i skogsfärdighetstävlingar på lokal nivå.

D) Han sjöng i kör.

E) Han gillade byggnadsarbete.

2. Idrott. Den tidsmässigt längsta idrottsprestation där Johnny har deltagit i England tog 3 h 10 min i anspråk. Vad var det för en tillställning?

A) Ett maratonlopp (42,195 km)

B) 35 km träningslöptur

C) 80 km cykelrunda för välgörenhet

D) Ett längre fotbollspel med vänner

E) 7,8 km nattorienteringstävling

3. Löpning. Vad är Johnnys personbästa i maratonlöpning (42,195 km)?

A) 2 h 45 min 19 s

B) 2 h 47 min 48 s

C) 2 h 53 min 52 s

D) 3 h 27 min 50 s

E) Inget av ovanstående

4. Träning. Vilken av följande platser är Johnnys favoritplats för löpträning i Oxfordshire?

A) Wittenham Clumps

B) River Thames Path

C) Shotover Hill

D) Boars Hill

E) Port Meadow

5. Vänner. Johnnys bästa vänner i England brukade kalla honom:

A) Johnny the Foreigner (Utlänningen Johnny)

B) The Flying Finn (Den flygande finländaren)

C) Johnny the Skier (Skidande Johnny)

D) The Bachelor of the Millennium (Årtusendets ungkarl)

E) Johnny the Man (Mannen Johnny)

6. Fritid. Vilket av följande har Johnny inte gjort i Storbritannien?

A) Varit på ett bröllop

B) Besökt ett museum i London

C) Sovit i tält

D) Varit i en kolgruva

E) Tillbringat en dag på badstranden

7. Musik. På vilken sorts musik lyssnar Johnny allra oftast på?

A) Rock

B) Pop

C) Dansmusik

D) Klassisk musik

E) Gamla hymner

8. Ungkarlsliv. Vilken av följande apparater äger Johnny?

A) Brödrost

B) Television

C) Mikrovågsugn

D) Hårtork

E) Bykmaskin

9. Mat. När Johnny lagar middag åt sig själv, hur mycket torr pasta använder han för en portion?

A) 100 g

B) 200 g

C) 300 g

D) 400 g

E) 500 g

10.Läggdags. Vilken tid lägger sig Johnny i genomsnitt under en normal arbetsvecka (lokal tid)?

A) 23.30

B) 0.30

C) 1.30

D) 2.30

E) 3.30

11. Kyrka. Till vilken känd anglikansk församling hör Johnny?

A) St Aldates

B) St Andrew's

C) St Ebbe's

D) St Matthew's

E) St Michael's

12. Ekologiskt fotavtryck. Hur många gånger har Johnny flugit tur och retur mellan Sjöskog och Heathrow (inklusive flygresor med mellanlandning)?

A) 21

B) 31

C) 41

D) 51

E) 61

13. Reseminnen. Johnny har flugit flera gånger på arbetsresa till San Diego I Kalifornien. Vilket av följande har inte hänt under dessa arbetsresor?

A) Han blev vän med en kanadensisk flicka, som han tröstade därför att hon var förtvivlad över den låga standarden på deras inkvartering.

B) Alla hans kalsonger stals före avfärden och han var tvungen att använda samma kalsonger en hel vecka.

C) En kvinnlig bagagekontrollant på flygfältet tappade totalt besinningen och tycktes ifrågasätta Johnnys giftbarhet, emedan hon upplevde hans handbaggage som ytterst osnyggt och motbjudande.

D) En äldre amerikansk gentleman, som fick syn på honom på gatan, bjöd honom på sighseeingtur i stadens mest välbärgade förort.

E) Efter att ha blivit strandsatt i både New York och Los Angeles anlände Johnny en halv dag försenad , vilket oroade hans värdar.

14. Amerika. Vilken av följande platser har Johnny inte besökt?

A) Empire State Building

B) Johnson Space Center

C) Hangarfartyget USS Midway

D) Smithsonian Air and Space Museum

E) Kennedy Space Center

15. Resor. Du tar med dig Johnny till en sjudande och opulent storstadsregion. Vad tror du att han är mest intresserad av?

A) Barer, restauranger och kaféer

B) Muséer och konstutställningar

C) Nattlivet

D) Shopping

E) Villaarkitektur

16. Pendlingsstil. Johnny tänker åka buss. Vilket av följande scenarier är det mest sannolika?

A) Han är förståndig och punktlig och lämnar därför hemmet i god tid, varvid han också når busshållplatsen i god tid.

B) Han är punktlig och vet precis hur lång tid det tar att gå till busshållplatsen. Därför kommer han dit vid exakt rätt tid utan att behöva vänta länge.

C) Han startar hemifrån alldeles för sent, när alla andra redan anser att det är omöjligt att hinna med bussen. Men han springer som en galning och lyckas på något sätt ändå hinna med bussen, svettig och andfådd.

D) Han startar hemifrån alldeles för sent, när alla andra redan anser att det är omöjligt att hinna med bussen. Men han springer ändå som en galning och missar som väntat bussen. Han blir kvar på hållplatsen svettig och andfådd.

E) Han inser att han är alldeles för sent ute och försöker inte ens hinna med bussen, utan ändrar sina planer och åker med följande tur.

17. Kommunikationer. Hur många velocipeder har Johnny ägt i England?

A) 4

B) 5

C) 6

D) 7

E) 8

18. Livet i Oxford. Vilket av följande har Johnny inte gjort i Oxford?

A) Kört bil

B) Skidat

C) Varit i en pubb

D) Hjälpt en vän med att renovera huset

E) Prövat på punting (Detta gör de flesta turisterna dvs. De är på ån i en båt som skuffas framåt med hjälp av en stav.)

19. På hur många olika adresser har Johnny bott i Oxfordshire (exklusive övernattningar i privata hem, på bed & breakfasts etc.)?

A) 3

B) 4

C) 5

D) 6

E) 7

20. Resor i Det förenade konungadömet. Vilken av följande städer har Johnny inte besökt?

A) Bath

B) Cambridge

C) Manchester

D) Salisbury

E) Swansea

Rätta svaren:

1D

2E

Det var frågan om en nattorienteringstävling på 7,8 km med 27 kontroller i en ytterst mörk och tät skog. Lampan som jag hade var totalt värdelös, och att söka efter kontrollerna i mörkret var som att söka efter en nål i en höstack. Det tog betydligt längre än att springa ett maratonlopp.

3A

Alla dessa tider har jag någon gång presterat, till och med D faktiskt, då jag hade en synnerligen dålig dag och gick den sista tredjedelen.

4D

5D

Alternativ A brukade väktarna och skiftteknikerna på jobbet kalla mig.

6B

Det var så att två vänner, en han och en hon, var intresserade av varandra, men ingen av dem vågade riktigt göra slag i saken. Båda av dem försökte i alla fall få mig med på en semesterresa till South Wales i och med att det hade varit pinsamt för dem att semestra på tumanhand. Till slut böjde jag mig i alla fall för trycket och tillbringade en dag på badstranden med honom och henne. De blev ett par och gifte sig två år senare. Jag blev självfallet bjuden till bröllopet och sov i ett tält under den resan. En kolgruva besökte jag under en annan resa till Wales.

7E

8D

Jag har nog tillgång till både en mikrovågsugn och en bykmaskin via låne- och hyresarrangemang, men äger dem inte. Engelska hus är ju som känt ofta fuktiga och mögliga; och en hårtork köpte jag en gång för fyra pund från Argos, då jag hade hittat en mögelfläck i mitt rum. Min tanke var att torka den mögliga och våta väggen med hårtorken för att på det sättet få bukt med problemet.

9E

10D

11C

12C

Jag är en stor miljöbov och resursslösare.

13A

Alla alternativ är nästan rätt här, men i alternativ A var det på riktigt en tös från Mexiko, inte från Kanada, som jag tröstade och blev vän med. Alternativ B åsamkade min vän Dan Brockington.

14B

15E

Definitivt alternativ E.

16C

Alternativ C är absolut det mest sannolika. Alternativ D och E händer ibland, A och B däremot aldrig.

17B

Av dessa 5 velocipeder är 2 fortfarande i liv.

18E

Skidat har jag gjort med rullskidor. I engelska pubbar kan man faktiskt göra mycket annat än att dricka etonalhaltiga drycker.

19B

Bara fyra olika adresser, men jag flyttat mellan de olika adresserna betydligt flere gånger.

20A



Tokamak

http://www.jet.efda.org/pages/fusion-basics/fusion3.html

Caroline, Christa och Juni
Det som rymdes med på första tallriken
Mat
Johnny-Stefan skötte sig utmärkt
Viktor Rosendahl och doktorn
Tesco-påsar
Johnny-Stefan visste vad han talade om
Disputationstillfället med föräldrarna i spetsen
Johnny-Stefan på disputationstillfället