Rebeckas hem

På kaffe med Rebecka

ALLMÄNT. Rebecka Allén, äventyrslysten studerande från Helsingfors, tillbringar ett utbytesår i Strasbourg, Frankrike. Här bjuder hon på en inblick i sitt mellaneuropeiska liv.

En regnig och ruskig novembervecka var det dags att besöka min vän Rebecka Alléns nya hemstad, Strasbourg. Vistelsen blev ett angenämt avbrott från vardagen. Jag kunde konstatera att Rebecka mår bra och är sig lik. Dessutom kunde jag känna mig som en äkta turist, gå längs ån som slingrar sig genom staden, beundra charmiga hus och mysiga kvarter, slappna av och äta gott på restauranger och caféer.

En förmiddag steg vi in i ett café för att njuta av varsin kopp café au lait och chokladcroissant. Diskussionen över kaffekoppen gick till ungefär såhär:

A: Rebecka, du har varit borta några månader nu, minns du Finland?

R: Ja, jag kan erinra mig några ansikten. Jag kommer ihåg att vi brukade äta kebab på nåt mammaställe.

(Red.anm. ”mammaställe” antas betyda Big Mama’s kebabrestaurang)

A: Så du saknar inget?

R: Det är viktigt att veta att de nära och kära där hemma har det bra. Men annars måste jag säga att jag har så fullt upp med mitt liv här att jag inte hinner ha hemlängtan. Riktigt hjärtliga vänner har jag lyckats hitta också.

A: Just så. Vad var det som drog dig till Frankrike, egentligen?

R: Då jag gick DTS:en (Discipleship Training School) i Frankrike efter studenten visste jag att jag en dag skulle återvända till Frankrike för en längre tid. Jag trivs bra i det här landet, börjar kännas som hemma.

A: Jaså. Det ryktas att du trivs med studierna?

R: Det är tuffa studier! Studierna här är mer konkreta och ”tekniska” än i soc &kom, där allt mest är allmänna samhällsteorier och man kan klarar tenterna genom att flumma akademiskt. Hittills har jag inte stressat så mycket, men tenterna börjar närma sig...

A: Hur ser din vardag ut här?

R: Föreläsningar, långa matpauser i universitetsrestaurangerna, jogga med de andra skandinaverna, hålla igång pianospelandet, gå i butikerna...! Klasskompisarna är alltid nära till hands här på campus. Under veckoslutet försöker jag vila och koppla bort skolan och gå till församlingen och kanske någon fest.

A: Så du har hittat en församling?

R: Ja, Trinity International of Strasbourg. På campus finns också en bibelstudiegrupp jag är med i.

A: Vem annan är med i den gruppen, då?

R: Jag och fem fransmän. Hur så?

A: Hmm, intressant. Men hurudana är fransmännen i allmänhet?

R: Fördomarna stämmer överlag.

A: Vad tycker du finlandssvenskar borde lära sig av fransmän?

R: Att slappna av lite mer kanske, njuta av livet. Och franska?

A: Ska man komma till frankrike om man vill hitta kärleken?

R: Absolut! I alla fall kärleken till maten.

Rebecka tänker besöka Finland över julen.



Ån
Franska bakverk passar som frukost, lunch och middag
-Det går att leva i Strasbourg
Rebecka lever livet