God Is Near

ALLMÄNT. Vilken skiva! är min spontana reaktion när jag hör Leon och Jenny Janssons skiva God Is Near Skivan är till största delen inspelad i Kenya tillsammans med barn och personal vid Bethesda Children Ministry. På skivan medverkar även en del finländare och resultatet är en härlig svängande blandning av kenyanska sånger och Leons egna kompositioner med äkta afrikansk stämning och österbottniska inslag – svårt att klå ...

Inspelningen andas sprudlande liv främst genom den ibland halvfalska barnkören, de afrikanska traditionella trummorna, de syntetiserade ljuden som är så populära i modern afrikansk musik, tillsammans med Jenny och Leon som sjunger från hjärtat. Leon har dessutom en väldigt speciell och skön röst, samt en begåvning att komponera låtar. Båda förmågorna är i sanning ”right up there” med amerikanska singer/songwriters. (Nu kan man bara hoppas att en gitarrbaserad lugn skiva med Leons sånger sjungna av Leon skulle komma inom en snar framtid.)

Den första sången, People of Africa sätter sig direkt på hjärnan och man kommer på sig att sjunga på den i de mest varierande situationer. De två sista låtarna, For the Children och As the Night Falls, båda skrivna och framförda av Leon är hjärtskärande vackra och jag kan inte bestämma mig för vilken som är bäst. En sång på svenska har också kommit med, Jesus kom in, och känns härligt nostalgisk när den för tankarna till MKU-sånghäftet som man sjöng ur på Jumijärvi på den tiden då det begav sig. (Jag nästan väntade mig att den skulle följas av ”Låt mina fötter få gå…”)

”VA?! Är det här Leons skiva??” utropade min anonyma rumskompis då jag spelade den för henne, klart väldigt positivt påverkad. Ja, jag vet faktiskt inte vad för negativt jag skulle kunna hitta på att säga om inspelningen. Den är bara för bra. Dessutom fungerar den bra som helhet, inga svackor. Det fräscha skivkonvolutet i design av Rabbe Tiainen förtjänar ett extra omnämnande. Också det andas liv och fläktar från Afrika.

All inkomst från skivan går direkt tillbaka till barnhemmet Bethesda Children Ministry och det är lite finurligt att Leon, liksom sin nära släkting Nina Åström, på sin första skiva citerar Jesus då han säger: ”Jag var hungrig och du gav mig något att äta…” Jag tycker Bono borde få ett exemplar, han skulle nog bli glad, han som säger: ”God is with us if we are with them [de fattiga].” I Leons och Jennys projekt ges vi en möjlighet att hjälpa gatubarn och så in i deras liv genom att ge 20 euro och dessutom få en fantastisk inspelning på köpet!