Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 19:12Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Tänker ingen säga ifrån?
freefoto.com
Foto: freefoto.com
 1 12119 80 70
Mårten Streng
Online 10:04 22/05 2009  Modifierad 23:00 14/08 2010

Allmänt  Jag har nöd för läget i Finland och Norden. Man väntar ju sig att kyrkor och prästerskap, med biskopar i spetsen, står "in the cap", håller fast vid Guds ord, av kärlek och omsorg till folket, inte applåderar beslut som går stick i stäv med Guds vilja.

"Allt står rätt till!" säger de falska profeterna. "Allt står rätt till!" Dock står inte allt rätt till. Aborter görs i tusental varje år i Finland, helt lagligt! Och kristenheten gör ingenting! Vi hurrar för homoäktenskap och adoptioner till homopar osv. Vi kallar mörker för ljus och ljus för mörker. Vart är vi på väg?! Stå upp, Guds folk, för SANNINGEN! Backa inte! Be Gud om mera kärlek till människorna. Be om vishet hur du rätt ska förvalta ditt pund. Be om mod och frimodighet att verkligen göra det du ska göra, säga det du ska säga, inte fegt backa då Gud säger "GÅ!" Gud behöver "krigare" i ändens tid, inte soffliggare! Gud vill resa upp en armé av villiga hjärtan, överlåtna lärjungar som gör Guds vilja. Han vill välsigna dig till välsignelse. Låt honom göra det! Ställ dig till hans förfogande. FÖLJ JESUS - kosta vad det kosta vill. Folk kommer kanske att hata oss och "hugga huvudet" av oss för att vi sa dem sanningen, blev obekväma (precis som man gjorde med Johannes Döparen) men vi gjorde det vi gjorde i kärlek och i omsorg. Om vi håller tyst då vi ser att nåt är på tok, är det på vårt samvete om nån går förlorad, säger Bibeln (Hes. 3, 33). VAR INTE RÄDD! GUD SKALL BESKYDDA OCH VÄLSIGNA DIG när du går i Jesu namn. Han ska belöna dig för din insats. "Ge inte upp er frimodighet, den ska rikligen belönas!" (Hebr. 10:35)

Man har ju rätt att tycka vad man vill, men en biskop ska väl i första hand tycka vad bibeln tycker och hålla sig till Guds ord, inte hitta på eget, peta bort obekväma sanningar bara för att folket det kräver. Där har vi problemet med hela statskyrkoidéen, folkets kyrka, demokrati osv. En biskop ska vara språkrör för GUD VILJA, av omsorg och kärlek till människorna, inte vända kappan efter vinden, inte fegt backa för att folket så önskar, utan i stället modigt våga stå för SANNINGEN, kosta vad det kosta vill. Och allt detta för folkets skull! Vad gör vi med en biskop som tummar på Guds ord, kompromissar och inte lyssnar till Guds röst? Ska han få vara biskop? Här borde ju ärkebiskopen (arma titlar!) komma till hjälp, visa var skåpet ska stå. Eller? En ärkebiskop kunde vänligt ryta till och säga: Jesus är Vägen, Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom Jesus. Inte alla som säger "Herre, Herre", ska komma in i himmelriket, bara de som gör min himmelske Faders vilja. Gå och synda inte mer! Osv. osv. Guds ord är så klart nånting kan vara. Homosexualitet, liksom många andra synder är något negativt, något vi behöver ta itu med, bekänna, bli helade ifrån (jo, det är möjligt att bli fri. Den som JESUS gör fri blir verkligen fri!). Jo, du läste rätt, homosexualitet ÄR fel, oberoende va folk säger! Det är alltså inte VI som bestämmer vad som rätt och fel, utan GUD. Ok? Ska vi fortsätta vårt liv utan att ens lyssna på Honom som älskar oss över allting annat, eller ska vi kanske hellre lyssna och låta Gud hjälpa oss? Jesus kom inte till jorden bara för skojs skull. "Så älskade Gud världen att han gav sin ende son Jesus, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad (hamna i helvetet) utan ha evigt liv." (Joh. 3:16) Jag önskar alla läsare GUDS RIKA VÄLSIGNELSE! :)Mårten Streng
02:31 16.6.2009


"Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus." (Kol. 2:8) Vi ska inte splittra och göra illa, sant, men vi behöver verkligen gå emot tankebyggnader "som trotsigt reser sig upp mot kunskapen om Gud ..." och då blir det väl lite oroligt i leden... Jesus konfronterade ofta sin samtid, valde inte den breda, lätta vägen. Det blev visst splittring, delade åsikter, kaos där han drog fram. Hebreerbrevet 5:12 talar om att "GUDS ORD är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar." Vi måste förstå att Jesus inte kom för att smeka synden medhårs, han kom för att besegra synd, sjukdom och död (och det gjorde han, det är fullbordat!). Vår uppgift är att hålla oss nära Gud, "underordna er Gud, stå emot djävulen så ska han fly bort för er." (Jak. 4:7) och ta på oss hela Guds vapenrustning och gå ut i strid (Ef. 6:10-16) och vara beredd att svara var och en som kräver besked om vårt hopp. Var på er vakt!, säger Jesus. "Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer somliga att avfalla från tron och hålla sig till villoandar och onda andars läror. De kommer att förledas av hycklare och lögnare, som är brännmärkta i sina samveten." (1 Tim. 1-2)

Låt oss hålla fast vid JESUS, inte låta lura oss av villoläror! GUDS ORD är det enda vi har. GUDS ORD är kartan. Utan GUDS ORD, "ett ljus på min stig", går vi vilse i mörkret. Kristna, församlingar, allt Guds folk, håll fast vid GUDS ORD!

Herre, hjälpa oss att älska dig över allting annat, av hela vårt hjärta, med hela vår själ, med hela vårt förstånd och med all vår kraft och vår nästa som oss själv. Hjälp oss att göra gott mot alla människor, tända ljus i mörkret, ge oss kraft och mod att gå ut i strid mot mörkrets makter, gå in i den "fasta" som du, HERRE vill ha, nämligen: "Lossa orättfärdiga bojor, lös okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok ..."
Jesaja 58:6-10.

GOD BLESS YOU!!

Vi som gett våra liv till Gud, vi har beslutat att följa Jesus. Vi har öppnat hjärtat för Jesus, Kungars Kung, vi är frälsa av nåd (ingen ska berömma sig).
Simon Ventus
23:12 14.6.2009


Tack Mårten, Lisa och Johanna för intressanta synvinklar och inblickar. Jag upplever att den här debatten har diskussionen har blivit mer och mer saklig för varje inlägg. Diskussionen för att undvika splittring är viktigt och splittring är något vi vill undvika precis som Pontus skriver. Jag hoppas att vi blir visare för varje dag. God kväll!
Pontus J. Back
04:14 11.6.2009


Hmm... Jag har på känn att det sker saker inom Kristendomen som inte borde ske överhuvudtaget. Förtal, hat, avundsjuka, förvirring, splittring och massor av annat. Villolärorna flödar över och fokus har hamnat helt fel fel fel. Vad har hänt med Jesus? Han som såg till att vi alla har rätt till syndernas förlåtelse och evigt liv! Har vi tappat fokus på Honom? Vi spenderar allt mera tid på att älta saker och svänga upp och ner på saker och ting i stället för att tillbringa tid med Jesus! Skulle vi som Kristna leva som Jesus och tänka efter vad Jesus skulle ha gjort skulle vi alla må mycket bättre. Jesus är vägen, sanningen och livet! Jesus är fylld av kärlek och oavsett vad vi bär på inom oss så bemöter Han oss alla med kärlek i alla livets situationer bara vi med ett ärligt hjärta åkallar Hans namn.

Jag börjar bli less på oändliga debatter om frälsning, dop, homosexualitet, klädstil och vem som hamnar i helvetet. Vi skall älska vår nästa oavsett om denne lever i synd. Klarar vi inte av detta så älskar vi heller inte vår frälsare och Herre Jesus Kristus.

Nu säger jag inte att jag är någon förebild eller något prakt exempel på hur man skall gå till väga i det Kristna livet. Tvärtom! Jag gör fel varje dag och tyvärr sårar jag många med mina köttsliga uttalanden. Begreppet "leva i anden" är inte ständigt tungotal och profetia. Det handlar om att leva ett Kristet liv såsom Jesus gjorde. Han skall vara förebild för oss.

Jag råkar känna Mårten Streng rätt bra. Jag kom i kontakt med honom för två år sedan och jag har lärt mig mycket av honom. Han om någon lever med rätta motiv i hjärtat. Är det någon som är i nöd gör han som Jesus. Ger dem kärlek i stället för att klandra dem för deras synd eller värdsliga begär. Jag förstår Mårtens frustration över dagens Kristendom och jag hoppas och ber att vi alla skall komma lika långt i vårt Kristna liv i med Jesus som förebild.

Hur skall de som ännu är förlorade nås om vi inleder vår relation till dessa genom att genast ta upp deras svaga sidor och synder. Skall vi inte först se till att de kommer till oss som är kyrkan och sedan då de hör evangelium predikas kommer de själv till insikt om saker och ting. En del fattar snabbare, en del fattar aldrig. Jag tror personligen att om vårt hjärta är inställt på ständig förbättring så ser Jesus detta och vi är på väg åt rätt håll, oavsett om vi är lite på fel väg. Jesus bemöter oss alla personligt i våra situationer och i många fall så slipas vi till Hans avbild under hela vår livstid. Det är dags att vi ställer in våra motiv så att dessa blir rätt!

02:50 11.6.2009


Nå.. om man säger så här:
Frälst blir man varken av rätt användning av huvuddukar eller faktum att man är heterosexuell.
Frälst blir man genom att bli född på nytt. Mycken fokus på homosexualitet i kristna sammanhang är KANSKE delvis tecken på en polarisering.
sandra
13:26 10.6.2009


Jaa-a Johanna. Exakt vad jag brukar fundera kring. Det är knepigt.
Johanna
12:01 10.6.2009


Jag har många gånger försökt ta upp problematiken kring att lägga olika tyngd vid olika ställen i Bibeln. Jag nämnde tidigare huvuddukar och klädsel. Svaret blir ofta något i den här stilen:

”Vi kommer inte till himlen pga av våra gärningar, vi kan omöjligt följa alla de regler och bud som finns i GT. Jesu död ger oss dock möjlighet till syndernas förlåtelse.”

ok, vi kan inte följa alla bud, vi faller och behöver hjälp. Men buden finns väll där av en orsak och vi borde i alla fall försöka följa dem.

Om man har den Bibelsyn att Bibeln i sin helhet är Guds ord då borde man väl rimligtvis försöka följa alla hans bud. Om det står i Bibeln att vi inte får ha kläder av olika tyg på oss borde vi inte ha det heller. En gång till så det blir klart. Vi kan inte följa alla bud, Jesu död ger oss möjlighet till syndernas förlåtelse, men detta innebär inte att vi inte skall försöka följa alla bud.

Det blir problematiskt när man anser att homosexualitet är synd eftersom det står så i Bibeln men sedan rycker på axlarna åt texter om huvuddukar, mat och klädsel. Dessa kan man gott förkasta till det gamla och påstå att det är obetydligt och inte har att göra med vår frälsning. Men om man anser att hela Bibeln är Guds ord då är även dessa förmaningar Guds ord och borde man då inte sträva efter att följa även dessa.
Annika Ekström
08:10 9.6.2009


Angående bibelsyn och att tolka det som står i bibeln...

Gamla testamentet berättar om det gamla förbundet som Gud slöt med judarna, med avsikt att visa på att man inte kan leva så "bra" och heligt att man förtjänar att komma till himlen efter livet genom att hålla alla reglerna Gud satt upp för oss. Han vet ju hur vi ska leva tillsammans och i relation till oss själva och till Honom för att vara lyckliga, Han som skapat allt. Vi är inte kapabla att alltid välja det som är bra själva, vi hamnar i omständigheter pga vad andra gör som gör att vi lever och reagerar fel mot varandra och oss själva och till råga på allt, så rör den Onde till det för oss så ofta han kan. Det visste Gud när han slöt förbundet med judarna och "skrev GT". Men Han ville bevisa för oss människor genom tiderna att vi inte klarar oss på egenhand utan Guds hjälp, vi kan läsa om att det är många som försökt. Och själva försöker vi nog också dagligen hitta en skriven formel, "tre steg till ett perfekt och lyckligt liv".

Vi är skapade från vår första till vår sista dag till att ha gemenskap med Gud. De människor vi läser om i GT som insett detta och levt i Guds närhet istället för enligt de skrivna buden, t.ex. Samuel och David, har det gått bra för. Men Saul t.ex. Ville inte be Gud om hjälp mot slutet av sitt liv utal tolkade bara skriften efter tycke och smak så att han fick bestämma själv vad han skulle göra och hans liv slutade ganska tragiskt efter det.

Gud visste allt detta på förhand, så Han lovar gång på gång att Han ska skicka hjälpen när tiden är inne. (Vi kan ju ha massor med åsikter om att Gud borde ha inrättat sitt nya förbund långt tidigare, men Jesus föddes ju faktiskt "när tiden var inne". ) Jesus levde ett felfritt liv. Han följde inte alla judiska traditioner, vilket judarna ofta förebrådde Honom för. Men Han levde i nära, nära gemenskap med sin Far. Han drog sig ofta undan och bad, och Han gjorde inget som Han inte såg sin Far göra.

Jesus visste att vi inte kan leva så. Han visste att vi alla dagligen gör fel val på olika sätt (gör allt möjligt som inte Gud skulle ha gjort, struntar i det vi borde göra och sitter kvar vid datorn istället, skyller på andra istället för att ta ansvar, framför inte en profetia i kyrkan för att vi har fel kläder på oss och grannen skulle misstycka istället för att lyda DHAs maning i vårt inre, lever i en homosexuell relation eller felaktig på vilket sätt som helst trots att man känner på sig att det är fel... you name it!) Synd som synd, men synd måste straffas inför Gud. Jesus tog på sig våra synder på korset för att vi skulle kunna få förlåtelse när vi inser att vi gjort fel och ber Honom om förlåtelse. När vi kommer tillbaka in i den nära relationen med Gud kan vi leva rätt igen (tills nästa gång vi faller... typ tre minuter senare ibland). Vi blir frälsta av nåd, inte genom gärningar.

NT visar oss hur vi ska förhålla oss till GT - med respekt för det Gud visar oss, även Jesus citerade GT som grund för det han gjorde och undervisade. Allt som står är lika sant idag. Men försöker vi leva enligt alla buden kommer vi inte till himlen pga det, lika lite som de klarade det på den tiden. Vi måste leva av gemenskapen med Gud, precis som människorna berättar om i NT.

Sedan tolkar vi det som står i bibeln lite olika och vi tolkar det Gud säger lite olika och vi tror lite olika allihopa pga att vi är människor, trots att vi har samma bibel och samma Gud. Börjar vi fokusera på att jag tror att den tror och det tror jag är fel för jag tror att det är så och så och vi börjar hålla det emot varandra så är vi ute på hal is. Fokus ska vara på att vi är kristna. Jesus har bara en kropp på jorden, en församling, Han har inga a-lag och b-lag - de som tror mera rätt och de som tror mindre rätt. Däremot säger Jesus att den som inte är emot oss är med oss. Och vi behöver absolut kunna diskutera vad vi kommit till att är rätt eller fel, men inte hålla det emot varandra.
lisa
23:56 8.6.2009


Simon!

Jag har bekanta med homosexuell och bisexuell läggning, har även vänner som haft en sådan, men kommit bort från den. I mitt jobb stöter jag också íbland på homosexuella människor.
...och jag är faktiskt heterosexuell kristen=)

En stor del av påhopp som kommer från kristet håll är troligen pga. obetänklighet. Man vill väl, man vill följa Jesus och bibeln och stå för sanningen och det ska man absolut göra, men man behöver ändå kunna möta människan. Det finns en människa som bär sexualiteten och den människan är ofta så van vid att måsta försvara sig att det inte alls går att diskutera mera. Det har blivit för mycket sår.

Kan man då vara nitälskande kristen och samtidigt älska människan trots brister? Ibland är det svårt att få det att gå ihop, och emellanåt skär det sig. Vi är alla människor. Men jag kan intyga att det är möjligt att ha en relation trots olikheten. Det går ju att tycka olika om andra saker och ändå vara vänner. Alla har vi väl vänner som inte är kristna eller som lever på ett enligt oss "syndigt" sätt. Även kristna kämpar med sin sexualitet på olika sätt, är det inte homosexualitet så är det pornografi eller utomäktenskapliga relationer som man helst talar tyst om, speciellt om det gäller en själv.

Sexualiteten är ett känsligt ämne, det går att prata vitt och brett om det tills det handlar om en själv och egna problem. Därför kan det vara bra att i diskussionen tänka på att vi talar om någons personliga kamp och att det kan vara otroligt känsligt och jobbigt.

Stå för sanningen, men se människan, inte enbart deras sexualitet.
Människan är så mycket mer och det är inte en lätt sak att kämpa mot den egna sexualiteten... den tenderar att hänga med trors ihädig ignorering.
Mårten Streng
22:56 8.6.2009


Gud älskar homosexuella, men hatar homosexualitet! Gud älskar syndaren, men hatar synden (vilken synd det vara må). "Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka!" "

Den som inte inser sin situation (liv i synd), kommer inte heller till läkaren för att bli frälst och botad (Varför skulle jag behöva bli botad!??). Han/hon kanske ställer fel diagnos och tar fel medicin om någon medicin överhuvudtaget. "Jag är ju okej! Jag är lycklig!" Normalt är vi glada över en diagnos och tar oss fort till en äkare för att få hjälp. Många homosexuella personer vågar inte ens komma fram ur skrubben, av rädsla osv. Jag vill uppmuntra dig som kämpar med detta: Kom till Jesus för att bli helad! Jesus älskar dig! Han dömer inte dig, han vill hjälpa! Och han är den enda som kan! Kom som du är, med allt du har i hjärtat.

"Den som kommer till mig" sa Jesus, "ska jag sannerligen inte visa bort!" Är du beredd på förändring? VILL du bli fri? VILL du att Gud hjälper dig och befriar dig från din homosexualitet (eller vad det än är som du kämpar med)? Vill du?

Innan jag svarar på en fråga som Simon ställde, vill jag säga följande: Jag vill inte gärna processa och "kriga" mot systrar och bröder. Jag vill absolut inte göra livet surt för någon! Vi ska ju älska varandra! Jag vill inte döma överhuvudtaget (jag har ofta en stor bjälke i ögat då min broder kanske bara har en flisa i sitt. Men inför GUD är vi alla lika. Gud är en rättvis domare, han och ingen annan har rätt att döma. Han gör inget fel, han är fulkomlig, fantastisk, underbar i råd osv. Det är ju just därför vi behöver ta vara på HANS ord, HANS undervisning, HANS tillrättavisning ... Då det står i Bibeln att "... Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin villfarelse" (Rom.1:24,27) betyder det ju att Gud har satt upp regler för ett lyckligt liv och om vi bryter mot dessa regler får vi skylla oss själva, ta på oss det "rättvisa straffet". Vad man sår får man skörda. Om vi MEDVETET går emot Guds vilja ska vi inte vänta oss hans hjälp och välsignelse. Men OBS, det finns förlåtelse och helande för den som söker hjälp. Guds kärlek och omsorg är för ALLA.

Så till frågan: Har ni (som är negativt inställda till utlevd homosexualitet och synd överlag, ni som "dömer") har ni vänner som är homosexuella? Svarar jag nej, det har jag inte, får jag genast till svar: "Nå, vad dömer du då för, hur kan du ha åsikter om sånt du inte känner till, du har bara fördomar för personer du inte talat med eller ens träffat?!" Men mitt svar är faktiskt ja, jag har till och med delat rum med en homosexuell (vi var bästa vänner), rest runt i världen med honom (innan jag visste om hans problem). Jag har i kärlek försökt hjälpa, tillrättavisa ("varför det?!" undrar du kanske, "låt honom vara den han är!"), jag har bett, stöttat ..., men han valde att gå sin egen väg, fortsätta på den väg han valt. Jag sörjer. Jag ville ha kontakt, men han höll sig undan, undvek mig, ville väl inte "konfronteras" med sanningen och ljuset? Han visste nog innerst inne att tro på Jesus och homosexualitet inte går att kombinera, det gäller att välja det ena eller det andra (nu protesterar nog en del, men säg mig, vad har mörker med ljus att göra??) Min vän valde sin väg. Jag hoppas av hela mitt hjärat att han och andra homosexuella jag känner och varit god vän med, skulle omvända sig, inse allvaret i sin villfarelse och komma till JESUS, syndarens vän och befriare!

Sanningen om oss är inte alltid bekväm, det är sant. Vi kan själv välja om vi vill ta itu med synden, låta Sanningen göra oss fria eller om vi vill fortsätta på de väg som vi själva känner för (den bekväma och lätta vägen, den som den onde, djävulen själv, lurat in oss på och och fått oss att tycka om och till och med älska över allting annat!).

Svaret på frågan om vi har kontakt med sådana vi "dömer" bestämmer ju inte om saken i sig är rätt eller fel. Ungefär som om mitt svar på frågan om jag känner mördaren, bestämde om det var rätt eller fel att mörda! Rätt är rätt och fel är fel. Svart är svart och vitt är vitt, det kan ingen ändra på. ABORT är fel - enligt Guds vilja. HOMOSEXUALITET är fel - enligt Guds vilja. SJÄLVISKHET är fel - enligt Guds vilja. LIKGILTIGHET är fel, HÖGMOD, HAT, GIRIGHET ... är fel enligt Bibeln och Guds vilja. All synd är fel och skiljer oss från Gud.

Än en gång: Det är ju inte vad du och jag tycker som är avgörande. Det är vad GUD tycker som är det viktiga. Vi får ödmjuka oss under Hans vilja. Något annat vore bara dumt och skulle föra oss in på ännu flera villovägar. JESUS är vägen, det ska vi inte glömma. Det finns inga andra vägar som leder till Gud. Om det är dit vi vill alltså.

Jag förvånas inte om icke-kristna bryr sig noll om vad Bibeln säger (Bibeln är ju ändå bara en gammal sagobok, varför skulle Gud, om hans ens finns, få styra i mitt liv, varför skulle jag bry mig?!) Det jag förvånas över är att kristna (i alla fall kallar de sig så) går emot det Gud säger i sitt Ord, lever själv i mörker (det erkänner de väl knappast) och tycker det är bra om också andra gör det (!)

Som jag sagt tidigare: DET BEHÖVS VÄCKELSE BLAND GUDS FOLK! Hur ska världen nånsin kunna bli berörd av Gud om vi kristna inte först låter oss beröras!? Om vi smular sönder Guds ord, vad finns mera att predika??! Kära vänner, vi behöver gå ner på knä, bekänna vår synd och vända om från likgiltighet och slapphet, ta Gud på allvar och sen stiga fram, upphöja namnet JESUS över allt och alla, stå emot djävulen hela tiden och överallt, inte backa för nymodigheter och flummeri (inte ens om uppmaningen kommer från en biskop!) Håll fast vid Jesus, låt honom få vara nr ONE i ditt liv. Våga satsa 100% på det som håller, i vått och torrt: JESUS!!
Simon Ventus
01:22 8.6.2009


oförvånande verkar det vara som om ingen täcktes svara på min lilla gallup...

16:21 6.6.2009


Intressanta inlägg av Johanna, Håkan, Ad och Simon...

I artikeln stod: "Och kristenheten gör ingenting!"

Det kan jag inte hålla med om. Någonting gör vi. Men jag förstår väl poängen med det hela ändå.

Torbjörn Nyström
15:18 6.6.2009


Angående fröken/fru Burmans undran angående huvudbonad i kyrkan.

Roligt Burman att läsa ditt vittnesbörd om hur viktigt Guds ord är för dig. Själv har jag läst 3 Mos 15 på sistone och lärt mig nya saker som ingen predikat för mig om.

1 Corinthians 11 (King James Version)

 1Be ye followers of me, even as I also am of Christ.
 2Now I praise you, brethren, that ye remember me in all things, and keep the ordinances, as I delivered them to you.
 3But I would have you know, that the head of every man is Christ; and the head of the woman is the man; and the head of Christ is God.
Kommentarer: Är nu Paulus församlingsmännens huvud? Det är inte meningnen att så skall vara, han uppmanar männen att ha Kristus Jesus som huvud och senare i detta kapitel säger han också att om en man tillber med sitt huvud täckt så vanärar han det. Detta tolkar jag som att en man tillber med sitt huvud täckt av en kvinna eller en man medan det är meningen att han skall tillbe med Kristus som huvud istället för att ha en församlingsmedlem som huvud. Som exempel kan nämnas att en man tillber genom att han Paulus eller Petrus som huvud – att ha huvudet täckt av Paulus eller Petrus..
Är det en vanära för en man att ha en huvudbonad när han tillber?
And thou shalt put the turban/mitre upon his head, and put the holy crown upon the turban. (Exodus 29:6) (2 Mos).
Exodus 29:6;39:28-31; Leviticus 16:4 (2 Mos och 3 Mos)
What thing soever I command you, observe to do it: thou shalt not add thereto, nor diminish from it." (Deuteronomy 12:32) (5 Mos)
 4Every man praying or prophesying, having his head covered, dishonoureth his head.
 5But every woman that prayeth or prophesieth with her head uncovered dishonoureth her head: for that is even all one as if she were shaven.
 6For if the woman be not covered, let her also be shorn: but if it be a shame for a woman to be shorn or shaven, let her be covered.
 7For a man indeed ought not to cover his head, forasmuch as he is the image and glory of God: but the woman is the glory of the man.
 8For the man is not of the woman: but the woman of the man.
 9Neither was the man created for the woman; but the woman for the man.
 10For this cause ought the woman to have power on her head because of the angels.
 11Nevertheless neither is the man without the woman, neither the woman without the man, in the Lord.
 12For as the woman is of the man, even so is the man also by the woman; but all things of God.
 13Judge in yourselves: is it comely that a woman pray unto God uncovered?
 14Doth not even nature itself teach you, that, if a man have long hair, it is a shame unto him?
 15But if a woman have long hair, it is a glory to her: for her hair is given her for a covering.
 16But if any man seem to be contentious, we have no such custom, neither the churches of God.


New International Version (NIV)
14Does not the very nature of things teach you that if a man has long hair, it is a disgrace to him, 15but that if a woman has long hair, it is her glory? For long hair is given to her as a covering. 16If anyone wants to be contentious about this, we have no other practice—nor do the churches of God.

Numbers 6:2-6 (King James Version) (4:e Moseboken)
 2Speak unto the children of Israel, and say unto them, When either man or WOMAN shall separate themselves to vow a vow of a Nazarite, to separate themselves unto the LORD:
 3He shall separate himself from wine and strong drink, and shall drink no vinegar of wine, or vinegar of strong drink, neither shall he drink any liquor of grapes, nor eat moist grapes, or dried.
 4All the days of his separation shall he eat nothing that is made of the vine tree, from the kernels even to the husk.
 5All the days of the vow of his separation there shall NO RAZOR come upon his head: until the days be fulfilled, in the which he separateth himself unto the LORD, he shall be holy, and shall let the locks of the hair of his head grow.
 6All the days that he separateth himself unto the LORD he shall come at no dead body.
Viktigt:
7He shall not make himself unclean for his father, or for his mother, for his brother, or for his sister, when they die: because the consecration of his God is upon his head.
9And if any man die very suddenly by him, and he hath defiled the head of his consecration; then he shall shave his head in the day of his cleansing, on the seventh day shall he shave it.


 
Johanna Burman
18:12 5.6.2009


Tack Håkan för dit långa och genomtänkta svar. Det är dock en sak som jag ofta funderar på man aldrig förstått.
Angående den första synen, att Bibeln i helhet är Guds ord... Det som ofta irriterar mig är att de som anser sig höra till denna kategori men ändå inte följer allt. Ställen i Biben som beskriver hur vi bör klä och att vi kvinnor bör ha nått på huvet i kyrkan struntas i och man påstår att detta inte har att göra med vår frälsning. Måhända att de känns obetydliga men om de står i Bibeln är även detta Guds ord och borde vi då inte sträva efter att följa dessa?

Jag inser att det kan va farlig att börja tolka Bibeln och att det är svårt att veta vad som är evig sannig och vad som är påverkat av den tiden Bibeln skrivs. Men jag anser att det är farligare att anse att man inte tolkar men ändå göra det. För då blir man så säker på att man har rätt, och att man har Gud på sin sida att man inte skule höra vad han sa om han så stod och skrek i ens öra.

Eftesom jag anser att vi tolkar försöker jag vara så lyhörd som möjligt så Gud kan berätta för mig när jag är på fel spår.

Så för att samanfatta, om vi anser att Bibeln i sin helhet är Gud ord, borde vi inte sräva efter att följa alla hans bud även de om kläder och mat vi anser obetydliga?
Mårten Streng
00:25 5.6.2009


Vi lever i en tid då "människorna inte längre står ut med den sunda läran (om Jesus), utan efter sina egna begär samlar de åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. De vägrar att lyssna till SANNINGEN och vänder sig till myter." (2 Tim.4:1-5).

Lyssna på vad GUD säger och följ honom! "Jag är ljuset som har kommit i världen, för att ingen som tror på mig ska bli kvar i mörkret." (Joh. 12:46). Det finns fortfarande mörker och det finns fortfarande en väg ut ur mörkret! Det finns befrielse! JESUS är vår enda räddning! Alla andra försök till befrielse är dömda att misslyckas. Fred utan Jesus är ingen fred! Gud har gett oss EN väg. EN ENDA VÄG TILL FRÄLSNING, då får folk säga vad dom vill!

INGEN av oss är utan fel och brist. INGEN har rätt att döma någon annan, det är sant. "Den som är utan synd kastar den första stenen ..." Inte ens Jesus dömer. Han sa till äktenskapsbryterskan "inte heller jag dömer dig. GÅ OCH SYNDA INTE MER!" Han sa inte: "Gå och lev som tidigare, allt är okej ..." Hans ord till kvinnan och oss alla är ord till BEFRIELSE och UPPRÄTTELSE. Som det nu är i världen (och tyvärr alltmer i kyrkorna som ser sig tvungna att acceptera "den nya ordningen") propagerar man för befrielse från regler och sanning och rätt. Bort med Jesus! "Korsfäst honom!" (Låter det bekant?). Vi älska och tolererar allt och alla. Och så vi tror vi gör nåt bra! Det värsta är att många kristna ledare inte fattar allvaret i detta. Och kyrkan ruttnar inifrån. Vi ska vara salt och ljus, men har blivit vitkalkade gravar, snygga utanpå men döda inuti! De som var tänkta att leda, har själva blivit vilseledda och drar andra ner i skiten. I stället för att stå "in the gap" och säga HIT, MEN INTE LÄNGRE, öppnar man upp för andemakter man - obs- inte kan kontrollera. Folket går vilse. Som bekant kan en blind inte leda en blind, båda faller i gropen. Än en gång: DET BEHÖVS VÄCKELSE BLAND GUDS FOLK! Herre, förbarma dig!

INGEN, utom Gud har hela sanningen. Men vi vet att JESUS är Sanningen. Och Sanningen ska göra oss fria. "Den som Sonen gör fri blir verkligen fri!" Vissa människor väljer ändå att inte lyssna på Gud, det må gälla vad som helst. Klart att homosexualitet inte är det enda eller den värsta synd som finns, men faktum är att många går vilse just på det sexuella området. Det värsta en människa kan göra är att vända Gud ryggen. Konsekvenserna är: Man man sår får man skörda. Kyrkorna borde (i stället för att sänka profilen) HÖJA PROFILEN och i och med det sänka trösklarna, bli mera utåtriktade, som Jesus, möta mannen på gatan, inte stänga in sig i vackra katedraler och traditioner och system. GUD HATAR RELIGION, där vi står i centrum och med våra böner och med vår duktighet försöker nå upp till Gud, den Allsmäktige. Vi duger! Vi är hans barn. Han älskar oss!

Om kyrkorna alltmer öppnar sig för "världen" och innerst inne för Antikrist (!), är ju frukterna också därefter. Skyll inte på Gud! Gud kan och vill inte välsigna en människa eller en kyrka som aktivt går emot Guds vilja. Det är människans eget val. "Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen ..." "...Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin villfarelse." (Rom.1:24,27). Kan det sägas tydligare?

Till sist: "Gud är ljus och inget mörker finns i honom. Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, så ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet." (1Joh.1:5-9)

Ad
12:17 4.6.2009


Lätt att peka ut homosexualitet eftersom det är så lätt att upptäcka när det visar sig (och det visar sig lätt pga vår alltmer liberala moral och politik). De andra uppräknade synderna, som tex girighet eller högmod, är mycket svårare att upptäcka, särskilt i en själv.

Sen det där som Håkan säger om att den homosexuella kärleken måste vara skapad av Gud vill jag också kommentera. Med det argumentet är kärlek till pengar också skapad av Gud och därmed lika vacker och bra. Nej, vår kärlek är korrupterad, fallen, och vi ska inte ha några illusioner om att allt är som det ska med oss... eller med världen. Nu talar jag inte bara om homosexuell kärlek.
JL
11:22 4.6.2009


Linus, en orsak till att många kristna går så hårt åt just homosexuella (låt vara att det sker under mantrat, eller floskeln, "Gud hatar inte syndaren, men synden") kanske hänger ihop med att homosexuellt av många upplevs som något hotfullt, oberoende av religion. Det är ju verkligen inte bara i kristna sammanhang som folk är rädda för och slår mot homosexulitet. Såtillvida kanske det inte har så mycket att göra med vad Bibeln betonar, utan att man vio skriften får råg i rycggen att gå till attack mot sånt man kanske även annars skulle ogilla.
Linus
08:53 4.6.2009


Håkan, jag lusläste varje ord, bra skrivet!

Varför är det annars just homosexualiteten som verkar vara den mest relevanta synden? Varför debatterar man inte om äktenskapsbrytare, tjuvar, giriga, avgudadyrkare, drinkare och förtalare också? Eller bättre, varför debatteras det inte över det goda man har i uppgift att göra, det finns så många som inte går ut i hela världen med evangeliumet. Eller varför inga debatter om oss som försummar att besöka fängelser, sjukhus, hungriga, ensamma och klä nakna. Men å andra sidan ordnas det väl inga dollar-mässor för att välsigna de girigaste i samhället? Inte har väl man en förkärlek att markera de synderna man själv inte bär på? Oberoende tycker jag att det finns andra synder som borde uppmärsksammas i åtminståne lika stor utsträckning.

Till slut vill jag avsluta med att den sonen gör fri han är verkligen fri!
Pontus J. Back
00:52 4.6.2009


I bibeln står det ingenting om att prästen skall välsigna homosexuella. Inte heller att man vi endast några månaders ålder skall bära barnen till kyrkan och döpa dessa. Kyrkan har under många många år förvrängt Guds ord och som broder Kjell säger så hålls allt inom fyra väggar. Det är få som verkligen bryr sig om hur de som bor på gatan har det. De som lider av sjukdom, begär, fattigdom m.m En del Kristna tycker även att man skall sätta en regel på hur man är klädd. Kyrkan sjunker bara djupare och djupare och kärleken är långt borta. Visst kan man säga: Jag älskar dig, men menar man verkligen detta. Man kan inte lura Gud. Den som INTE älskar sin nästa älskar heller INTE Jesus!
JL
21:41 3.6.2009


Jo, du är en analytisk man, Håkan. Det är fint!
När det gäller riktning 2 i din uppräkning så har jag en lite annan syn: För tänk om poängen är just att man, med vägledning av sitt förnuft, samvete och sina känslor, MÅSTE tolka Bibeln, och hitta sanningen i den. Det behöver inte alls ses som att man blir domare över Guds ord, utan att man tvärtom är en ödmjuk uttolkare.
Ponera att det en dag visar sej att det faktiskt är så som Gud har planerat saken: Då är det väl, med facit i hand, de som benhårt tolkat Bibeln bokstavstroget som på sätt och vis gjort sej till domare över Guds ord, genom sin låsta tolkning!

Du skriver ju senare, om homosexualitet, att "Allt... i skapelsen har mening och logisk funktion". Det gäller väl i så fall även förnuftet!

Och för att anknyta till det sista: Våra könsorgan har väl många andra funktioner är barnaalstring, så bara för att man inte sysslar med sex som kan leda till barn så betyder det ju inte att man inte utnyttjar organens "resurser" på ett logiskt sätt, så att säga. Med det sagt så vill jag samtidigt upprepa att jag inte tror att man kan dra slutsatsen att bara för att man ser nåt som "logiskt" eller "naturligt" så är det moraliskt rätt (eller tvärtom, att bara för att man ser nåt som onaturligt så är det fel). För det första kommer vi aldrig att hitta en entydlig definiton på "naturlig", och för det andra så hör frågor om naturlighet inte till moralfrågornas område. Det brukar t.ex. i diskussioner om homosexualitet refereras till att homosex även finns i djurvärlden. Det stämmer kanske, men det spelar enligt mej ingen moralisk roll om homosex finns i djurvärlden eller inte - på samma sätt som det inte spelar någon (moralisk) roll huruvida det sex man pysslar med kan leda till barn eller ej. (det gäller inte bara homosex, utan även t.ex. sex mellan heterosexuella som av olika anledningar inte kan få barn.)
Håkan Salo
20:07 3.6.2009


Adressen till Henrik Perrets blogg ärhttp://henrik.perret.nu/
Håkan Salo
20:02 3.6.2009


Några spridda tankar om spridda ting, innan jag måste ge upp diskuterandet för en tid.
Alltför kort för att vara särskilt djuplodande, men å andra sidan kanske någon orkar läsa det då.

Om Bibelsyn
Det finns väl tre huvudriktningar (med många nyanser inom riktningarna):
1. Bibeln är i sin helhet Guds ord.
2. Bibeln innehåller ord av Gud, som författarna förstått olika bra
3. Bibeln är nu en av många böcker med visdomsord, präglade av sin tid.

De bibliska författarna själva ansluter sig föga överraskande till riktning 1. Profeterna inleder sina uttalanden med "Så säger Herren" och då menar de just det. De menar inte "jag tror nog att Gud om den här saken skulle vara av den åsikten att..." eller "som jag har förstått det så..." Hela Mose lag anges vara dikterad av Gud själv. Petrus skriver att "ingen profetia har burits fram av genom någon människas vilja, utan ledda av den Helige Ande har människor talat vad de fått av Gud." (2 Petr. 1:21) Litet senare jämställer Petrus Paulus´ brev med "de övriga Skrifterna".

Hur vet man då vad man skall tro? Pröva!
Till skillnad från sgs alla andra religioner är kristendomen en historisk religion. Vår heliga skrift kommer inte bara med djupa sanningar om Gud. Den påstår att vissa saker har hänt vid vissa tidpunkter på bestämda platser. Om de inte har hänt rasar hela bygget. Så är det med den fullständigt osannolika berättelsen om Jesu uppståndelse. Därför är ögonvittnena så viktiga och Paulus t.ex. säger att "många ännu lever" Underförstått: fråga dem om ni inte tror mig! (1 Kor 15).

Problemet med riktning 2 är att man aldrig kan veta vad som är vad och då blir tron utan stöd i Bibeln. Hur skall man veta att ens de centrala orden om syndernaas förlåtelse genom Jesu blod är från Gud? Väljer man den här riktningen gör man sig själv till domare över Guds ord. Mitt förnuft får avgöra. Historien har visat att "förnuftet" visar en stark tendens att godkänna som Guds ord det som passar ens egna värderingar och förkasta resten.

Riktning 3 har inget med kristendom att göra.

Den uppmärksamme läsaren förstår att jag ansluter mig till riktning 1. Till syvende og sist handlar det om tro. Man får be Gud om tro. Många har vittnat om hur tron har fötts när de börjat läsa Bibeln på allvar.

Faran med att diskutera bibelsyner är annars just den att man ställer sig själv ovanför Ordet och tror att man är så klok att man kan göra en säker bedömning.
Det kan vi inte. Vi är alla så präglade av vår tid. Skall man ta Bibeln på allvar måste man också ta på allvar att Bibeln säger att mänskans förstånd är förmörkat av synden, så att vi inte kan tänka klart i andliga frågor
__________

Om homosexualitet

Det råder inga tvivel om vad Bibeln lär i denna fråga. Homosexuellt beteende är mot Guds vilja. Homosexuella samlag förbjuds explicit i Mose lag. (3 Mos 18:22) Det kallas avskyvärt.
Rom 1 nämner homosexualiteten som ett av de begär som GUD UTLÄMNADE MÄNSKORNA åt, pga AVGUDADYRKAN. Tillsammans med orättfärdighet, ondska, girighet, elakhet... (Rom 1:29)
De som utövar homosexualitet kommer inte till himlen, men det gör inte heller äktenskapsbrytare, tjuvar, giriga, förtalare... 1 Kor 6:9-10.

Diskussionen om vilka synder som är större är helt meningslös ur bibliskt perspektiv. Gud hatar alla synder lika mycket, därför att varje synd vi BEGÅR är SYMPTOM på den ondska som FINNS I oss. Som någon sagt: "vi är inte syndare för att vi syndar, utan vi syndar för att vi är syndare"

Vad vi ÄR kommer alltså före vad vi GÖR.

Ovanstående är alltså situationen för den oomvända mänskan. Vad som händer när vi blir omvända får vi ta en annan gång. Här bara 1 Kor 6:11. "Sådana var en del av er, men ni har tvättats rena....ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn..." Läs gärna hela versen och fortsättningen också)

Vi behöver alltså inte fundera på vad det egentligen står i Bibeln om homosexualitet. Det är synd som skiljer från Gud. "Tolkningsmöjligheter" finns inte.

I det här läget uppstår det frågor:
-ska jag ta Bibeln på orden?
-om ja, hur förhåller jag mig då till homosexuella personer? 
Jag tror inte att vår uppgift är att verkställa Guds dom. (Bl.a. för att vi då också dömer oss själva till samma straff, ingen är syndfri.)
Men inte heller är det rätt att låtsas som om saken inte är allvarlig. För det är den, dödsallvarlig. Kan vägen åter vara SANNING MED KÄRLEK?
Litet i stil med abortfrågan, där det inte gäller att bara säga "det är fel" utan också visa på alternativa lösningar och stöda dem som vill gå den vägen.

Vi måste våga kalla synd för synd, men vi får aldrig aldrig göra det utan att nämna förlåtelsens möjlighet och vad JESUS kan göra!!! Och visa det också! (ack och ve, dessa ord träffar hårt mig själv)

Orsakerna till homosexuell läggning diskuteras och borde diskuteras mera. Just nu har den liberala synen ett rent politiskt övertag, som inte har någonting med sanningsfrågan att göra. Jag tror att vi som kristna behöver lyfta fram och stöda homosexuella som vill leva bibliskt och av vilka somliga också har blivit helade från sin homosexualitet.
Vi får räkna med slaskhinkar i nacken, men det är ändå litet jämför med vad dessa bröder och systrar får utstå.

Nu finns det förståss andra synsätt. Ett är att Paulus är präglad av sin tid och idag vet vi bättre. För det första har innevarande tid alltid "vetat bättre". "Vi lever ju ändå i år ..." är antagligen ett av de mest korkade argument man kan ta till för sitt synsätt. Man får snart ändra sig igen. För det andra gick Paulus rakt på tvärs med tidsandan. I den grekisk-romerska världen ansågs homosexuell kärlek som fint. Judarna hade förstås en annan syn, men Paulus skrev till hedningar.

Man har också försökt påstå att Paulus egentligen avsåg tempelprostitution, inte "vad vuxna mänskor frivilligt gör tillsammans". Sammanhanget visar att det inte är en logisk tolkning.

Jag är medveten om att det finns mänskor som tror på Gud och kallar sig kristna, som säger att den syn jag här fört fram är kärlekslös. Gud kan inte vara sådan. Egentligen kan inte Gud döma någon, för han är kärleken. Den homosexuella kärleken måste också vara skapad av Gud.

Det är bara det att för att ha den synen måste man stryka stora delar av Bibeln. Med vilken logik vågar man tro att resten är sant sedan?
Citerar den lutherske prästen Henrik Perret:
"Man frågar sig:

Vad säger Bibeln? Säger Bibeln överhuvudtaget något?
Ger Bibeln någon som helst vägledning åt kyrkorna idag, och i så fall vilken?

Och om vi “inte kan basera våra ställningstaganden på bibelord”, vilket har sagts, hur kan vi som kristen kyrka förkunna syndernas förlåtelse? Den förkunnelsen måste basera sig på Bibelns ord.

Inte för att jag sätter likhetstecken mellan människors livsinriktningar och syndernas förlåtelse, vilket nog alla torde förstå.

Men det finns två fullständigt olika bibelsyner – som inom sig rymmer tolkningar och förståelser, men som aldrig låter sig förenas eller konsolideras.

Den ena synen är så säger HERREN.
Den andra synen är skulle då Gud ha sagt?

Varje kristen människa och varje kyrka måste välja mellan dessa synsätt. Efter det valet kommer frågan vad har Gud sagt." (http://henrik.perret.nu)

Ännu några ord om "bondförnuft". Det kan leda fel om det har fel fakta. Men i detta fall behöver man väl inte ha några större kunskaper i anatomi för att förstå vad som är det naturliga. Allt annat i skapelsen har mening och logisk funktion. Varför skulle Gud ha gjort undantag med mänskans sexualitet?

Detta blev nu i alla fall myyycket långt. Tack för din uppmärksamhet om du orkat läsa så här långt! Ändå är detta bara skrap på ytan.Kjell Juthnäs
13:49 3.6.2009


Församlingarna e fulla av sexuellt frustrerade hycklare, som desperat talar en sak och tänker en annan.
Var finns guds sanna efterföljare?
Församlingen har blivit en beklaglig institution som är ömkansvär elendig och naken, utblottad på kraft helighet och härlighet.
Och viss vore det kul att närvara på möten om nu gud oxå skulle göra det.
Nej..Vakna..gott folk, se vad ni har blivit ..en ja sägande hög av oomvända hycklande slödder som snålåker på guds nåd, utan minsta tanke på att omvända er från de synder vilka ni ständigt återvänder till..
Jag vill kräkas i vämjälighet över faktum att ert ja har blivit ert nej och att era ord är gjorda för att smörja varandras öron ända in i helvetet...
medan gud säger, har då mina ord eller påbud ändrats?, eller är det inte så att det ständigt är edra vägar som ändras?.
En Vän sa, varför fiskar församlingarna får? Varför breder man omsorgs fullt ut näten i båten?...brodern har en poeng..
Väckelsekampanjerna sker numera mellan trygghetens fyra väggar i församlingarna, med buller å brak bland redan välsmorda öron, medan den vanliga mannen dör på gatan och i hemmen av sorg,leda fattigdom, rikedom, och missbruk...
Var är ni...? bröder? har ni alla dött?....

Keep Going Mårten...bra skrivet.........................
JL
11:42 3.6.2009


Jo, han vet vad han talar om! På "safe list" med band som "foster Heterosexual desires and stimulate a Christian mode of thought" finns bland annat Blondie..
artibus
11:19 3.6.2009


Donnie Davies: "bullshit leads to righteousness" gillar (också) listan på farliga gateway band ;)
JL
11:00 3.6.2009


Till all lycka ser jag att Donnie Davies är här men en ny tänkvärd låt om ämnet:http://www.eveningservice.com/TakeMyHand
JL
21:24 2.6.2009


Jo, det stämmer Johanna. Som vi berörde tidigare med Håkan, om Sodom och Gomorra, så gör just Bibelsynen att diskussioner låser sej.

För min egen del anser jag det helt enkelt vara uppenbart att Bibeln är skriven av mänskor, låt vara gudfruktiga osv, att dess regler - speciellt GT förstås - ofta är styrda av kulturella regler som fanns i den kultur där den skrevs (det ser man ju t.ex. av att många praktiska regler, om mat osv, var i det närmaste identiska med regler i andra religioner i trakten, och att vissa historier i Bibeln är mycket påverkade av historier som funnits i närliggande kulturer innan Bibeln skrevs osv osv).

Sedan gäller det att utnyttja sitt (gudagivna) förnuft till att finna rätsida på allt detta, finna kärnan i det hela.

Och den kärnan tror jag personligen är väldigt långt från fördömande av homosexuella osv, men jag förstår att andra inte delar den synen.
Simon Ventus
21:21 2.6.2009


Ännu om bibelsyn, jag har fem versioner hemma, i och för sig en del på andra språk och konstigt nog är det olika ORD(-följder åtminstone) i alla...
Simon Ventus
21:18 2.6.2009


En liten intressant gallup i sammanhanget är att fråga hur många av de som diskuterar den här frågan som har en vän som är homosexuell. Det kan ju förstås hända att de finns de som inte vill erkänna en sån bekantskap.
En ännu intressantare fråga gällande vänskap är hur många som har en vän som är homosexuell och kämpar för att få kalla sig kristen i detta debattklimat. Jag kan tänka mig att det känns lättare att ställa sig utanför, ifall man gång på gång refuseras tillträde till det ställe man känner att man borde få höra.
Det diskuteras i och för sig rätt aktivt vad homosexualitet "beror" på, men det ter sig nog ändå så att de som är homosexuella inte verkar ha ett val, i alla fall om de vill leva någorlunda ärliga mot sig själv. Hur mycket tror debattörerna på forumet att synen på homosexuella, eller varför inte kvinnopräster som också har nämnts här, handlar om människosyn, eller varför inte ignorans?
Och att skriva att man personligen inte förstår hur man kan tända på nån av samma kön i den här debatten är helt och hållet irrelevant och tyder på att åsikterna i frågan verkligen präglas av personliga åsikter och människosyn.

Ifall den danska studien som visar att barn till lesbiska föräldrar mår bättre så är det väl bara härligt. Det som i så fall borde rättas till är hur barnen mår i våra heterosexuella familjer.
Debatt är nödvändigt och hälsosamt, må vi bara försöka förstå den andra sidan som vi fördömmer.
Johanna Burman
21:11 2.6.2009


Jag vill bara uppmana till en diskussion om Bibesyn innan man går in på frågor om tex homosexualitet. Debatten kommer inte att gå komma nånstanns om de som diskuterar har olika syn på Bibeln.

Ni som anser att allt i Bibeln är Guds ord förklara först varför ni anser det för om ni anser att man inte tokar och att allt! är Guds ord då förstår jag naturligtvis varför ni anser att homsexualitet är fel.

Ni som däremot anser att man tolkar och att man måste tänka på viken tid Bibeln skrev på, förklara gärna hur ni tänker.

Snälla ni, för en debatt om det här istället, annars kommer vi inte frammåt.
Ad
20:41 2.6.2009


Handlar det alls om vem/vad man tänder på? Tänk om man tänder på redan gifta, eller minderåriga, eller djur, eller nåt? Var ska man dra gränsen för vad som ska tolereras, och sen accepteras?

Rom 1 säger i klartext vad som är fel, läs från vers 18. Homosexualitet är (bara) ett symptom (v24). Det finns ett djupare problem.
JL
19:36 2.6.2009


Jo, jag förstår att många här tycker det är självklart. Det står i Bibeln=det är sant (och tolkningar, källkritik av översättningar osv är överflödiga).

MEN däremot spelar det väl ingen roll huruvida man själv förstår hur andra kan tända på samma kön eller inte, eller om man själv blir äcklad eller inte. Mänkliga känslor är väl helt irrelevanta i sammanhanget, om det enda som räknas är vad Bibeln sägs tycka.

Men det är förstås helt mänskligt att:
1) Om man ogillar homosex så är man beredd att tolka Bibeln i enlighet med det, och
2) Tar man hårt på Bibelns förbud mot homosex, så är man säkert mer benägen att känna personlig olust inför homosex också.

Inte "förstår" jag heller hur män tänder på män, eftersom jag själv är hetero, men på ett annat sätt förstår jag det förstås väldigt bra: Jag kan föreställa mej hur någon har mina känslor, med det undantaget att de råkar vara riktade till samma kön som personen. I den bemärkelsen är det väl inte så komplicerat.
Pontus J. Back
16:36 2.6.2009


Tack Mårten för att då orkar stå upp för sanningen. Bibeln säger uttryckligen att homosex ÄR synd och jag förstår inte överhuvudtaget hur män tänder på män osv.

Det är en stor katastrof att kyrkorna godkänner detta. Jag tvivlar på att Gud välsignar dessa kyrkor över huvudtaget. De ber om väckelse och leker heliga och saliga men går emot Guds ord och ger satan hela handen. Lillfingret gavs för länge sedan då man började med att tro att barndopet frälser! UGH! Olen puhunut!
A
12:20 2.6.2009


Var han faktiskt från USA? Hans dialekt tycker jag säger något annat — typ Australien eller något …
Joanna N.
11:21 2.6.2009


För den som önskar veta mera om Bibelns trovärdighet i fråga om arkeologi rekommenderar jag varmt Archaeological Study Bible (utgiven av Zondervan).http://www.archaeologicalstudybible.com/...
JL
10:39 2.6.2009


Jo, Marcus, det var verkligen en lång lista med saker han menade sej ha hittat. Så lång att det spontant känns som om han tagt i lite för mycket: Med tanke på hur många tusentals arkeologer som rört sej i området så är det ju intressant att just en sjukskötare från USA hittar allt. :)

Men Gud vet: Han kan ha haft rätt, eller så varit en total lurendrejare - eller så nåpnting i gråzonen däremellan.
JL
10:31 2.6.2009


"Enkelt bondförnuft säger ju redan att sex mellan två män/två kvinnor är onaturligt och helt sjukt".

Nej, det behöver väl bondfönuftet inte alls göra. Att sådant sex inte kan alstra barn är en helt annan sak, men det gör inte sexet onaturligt. Sex handlar ju om så mycket annat än barnalstring.

Och förresten, även om vi skulle uppnå konsensus om att fenomen A kan kallas "onaturligt", så följer inte därifrån att det är fel. (Att resonera så skulle väl närmast vara att göra ett s.k. naturalistiskt felslut, d.v.s. att man förväxlar hur saker ÄR med hur saker BORDE vara.)
Mårten Streng
02:24 2.6.2009


I Finland får en biskop pris för arbetet mot homofobi! Sverige får sin första homosexuella biskop! I Skottland (och i många andra länder) är det okej med en öppet homosexuell präst. I Danmark visar färska undersökningar på att barn med lesbiska föräldrar mår bättre än barn i "normala" hem. Osv. Osv. Världen är så sjuk, så sjuk. "Hela världen är i den ondes våld", säger Bibeln. Och kyrkorna då? Slipper vi undan? Vi står vid ett vägskäl. Vilken väg väljer vi? Viktiga beslut tas på många fronter. Ska kyrkorna och kristna ledare runt om i vår värld vara modiga och stå upp för sanningen (bli obekväma och kanske riskera "halshuggning") eller kanske vi hellre lägger undan den gamla boken och följer den stora massan i stället. Nu ska vi inte bråka ... Vi som (ännu) orkar hålla fast i GUDS ORD och vägrar böja oss för "djävulens listiga angrepp, vi ska fortsätta vår kamp, obs, inte mot människor, utan mot "furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna." (Ef. 6:10-12). Vi strider ju inte mot människor, utan mot demoner, mot djävulen själv. Vi ska förstås älska ALLA människor, men inte synden, mörkret, ondskan, eländet som ju förstör människan! Om vi "anpassar oss efter den här världen" och inte "förvandlas genom sinnets förnyelse" (Rom. 12:2) hur ska vi då överhuvudtaget kunna räkna med Guds välsignelse över våra liv? Kan vi leva i ett homosexuellt förhållande och ändå räkna med att Gud är med oss? Eller som biskop och kyrka fortsätta vända kappan efter vinden och tro att Gud hänger med? Hur dum får man va? Guds ord är ju kristallklar på den här punkten. Varför inte läsa vad som står och inte hitta på eget och komma med bortförklaringar!? Enkelt bondförnuft säger ju redan att sex mellan två män/två kvinnor är onaturligt och helt sjukt, inget Gud har hittat på och lovat välsignat. Herre, förbarma dig! Visa folket din vilja, din väg, ditt rike, din kraft. Visa oss vem du verkligen är. Förlåt oss för allt dumt vi gör. Herre, kom och led oss vidare! Ge oss KÄRLEK, VISHET och MOD! Hur ska vi då klara oss i striden, för det är ju verkligen en strid på gång och jag tror inte den striden tar slut i första taget, tvärtom tror jag att det här bara är början. Vi behöver förstå att vi nu lever i den sista tiden. Läs: 1 Tim. 4:1-2. Vaka och be! Som sagt: Gud vill resa upp krigare i sin armé. Det är krig på gång. Ska vi bara flyta med och smeka synden medhårs, tolerera, acceptera, godkänna, backa, kompromissa ...? Nej, vi ska tvärtom ta ett steg framåt, sätta i en högre växel, inte "besegras av det onda utan besegra det onda med det goda." (Rom. 12:21). För många är allt som glimmar plötsligt guld och gröna skogar. Allt är tillåtet. Allt är okej. Snabba vinster. Jag, mig och mitt! Om det bara känns bra - för mig - är det ju okej. Och vi älskar ju varandra! Hur kan kärlek nånsin vara fel?! ... Obs: KÄRLEK ÄR INTE KÄRLEK UTAN SANNING OCH SANNING ÄR INTE SANNING UTAN KÄRLEK. Båda behövs! Vad säger Gud om situationen, om vår relation, om vårt sätt att tänka?? GUD, inte du och jag, har det sista ordet. "Underordna er därför Gud. Stå emot djävulen, så ska han fly bort från er." (Jak. 4:7). Vi fortsätter be om väckelse bland Guds folk. Vi fortsätter att stå "in the gap", för barnens och de ungas skull, för hela folkets skull. Vi ber om kärlek, vishet och frimodighet - och GLÄDJE över att få gå med Gud, kosta vad det kosta vill! Be blessed! :)
Marcus Jungell
22:52 1.6.2009


Till JL:
Det var mest för att jag tyckte fynden var intressanta som jag länkade till videon. Jag har faktisk inte läst biografi om Ron Wyatt och hur vetenskapsmän eller teologer ser på honom så tack för att du påpekade det. I slutet av videon så var det även frågan om stenar som lämnats in till laboratorier för prov och inte enbart att titta på stenar. Det var annars så många intressanta fynd han påstår sig ha hittat. Med tanke på att det var frågan om många övernaturliga händelser (Röda havet delade sig, Gud sänder eld från himlen etc.) så skulle ett bra arkeologiskt fynd vara ett starkt argument för sanningen i Bibeln.

Övernaturliga händelser är såklart svårare att bevisa, finns dock annan arkeologi för Bibeln t.ex.:
http://biblicalstudies.info/top10/schovi...
JL
21:48 1.6.2009


Hej Marcus, tack för Youtubelänken. Men att tala om "arkeologer" är väl att ta i, eftersom det väl i filmen handlar om en (1) sjukskötare som är amatör-arkeolog (och enligt detta -http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Wyatt - verkar han inte stå direkt högt i kurs varken bland vetenskapare eller teologer).

Men det är ju intressant med spekulationer, och vem vet - kanske karln har rätt! Men att går runt bland porösa material och peka på lite runda former och påstå att de är gamla torn är väl att ta i. Liknande former finns ju på 1000-tals platser i värlen, t.ex. klippor formade vid hav osv.
Marcus Jungell
20:27 1.6.2009


Jag ser att det diskuterats nedan om arkeologi som bekräftar Bibeln, bl.a. angående Sodom och Gomorrah. För en tids sedan råkade jag se en Youtube video om arkeologiska bevis för Sodom och Gomorrah som jag tänkte rekommendera:

Bibeln säger att Svavel kom från himlen:
"Då lät Herren eld och flammande svavel regna ner från himlen över Sodom och Gomorra. "
1 Mosebok 19:24
http://www.biblegateway.com/passage/?sea...

Det var en tid jag såg denna video så minns inte exakt vad som sades, men jag minns i alla fall att arkeologer hittat ämnet Svavel i stora mängder. Svavlet har hittats på en plats som ser ut att vara rester utav städer och passar in på städerna Sodom och Gomorrah. Man har analyserat stenar i laboratorier och jämfört med förekomster av Svavel på andra platser på Jorden för att se om det kan vara naturliga förklaringar till de stora mängder Svavel som hittats. Enligt dessa arkeologer är den bästa förklaringen att Gud sände ner eld och Svavel som brände ner städerna.

Bilder som från Sodom och Gomorrah fynden:
http://www.arkdiscovery.com/sodom_&_gomo...

Finns andra bra videon om arkeologi för Bibeln här:
http://www.youtube.com/user/sygnate

Jag har även sett att det hittats rester av det man tror är Noas Ark och rester av Faraos drunknade armé på Röda havets botten. Det var ju frågan om att Röda havet delade sig så Israels folk kunde gå över på torra havsbottnen. Faraos arme bestod av bl.a. hästar med hästvagnar som drunknade på havets botten. Man har hittat hästvagnshjul på Röda havets botten (det har växt korall på dem så de bevarats).
JL
17:03 1.6.2009


Håkan, jo jag tror nog att arkeologin kan belägga många saker i Bibeln om orters existens osv, samtidigt som det förstås inte säger så mycket om sanningshalten i det som Bibeln påstår att har hänt i/med städerna. Det kan ju helt enkelt handla om t.ex. nedärvda vandringshistorier som råkar utspela sig i orter som verkligen existerat, utan att historierna är sanna).

När det sän gäller städers och nationers undergång osv så handlar väl tolkningarna långt om med vilka glasögon man ser på saker: Där den kristne kanske ser synd, så kanske en icke-troende helt enkelt ser destruktiva handlingsmönster, dåligt uppbyggd ekonom, vacklande hälsovårdsinstitutioner osv. Föll Sovjet (som i och för sej långt finns kvar som Rysslan) pga synd? Eller på ett ohållbart ekonomiskt system? Eller på att de tävlade mot USA i kapprustning? Visst fanns det ju negativa krafter i rörelse i Sovjet, som kväste demokratiska röster osv, men jag vet inte om jag i första hand skulle ta in synd-begreppet här.

Och ser vi på västerlandet, där vi lider av mycket egoism osv, så månr vi ju samtidigt i väldigt många avseenden bra här - kanske bäst på jorden. Trots all ondska som samtidigt är närvarande överallt. Det finns väl godhet och mörker i alla samhällen och att börja rangordna dem enligt syndfullhet eller ondskefullhet är väl knappast så lätt. Att t.ex. koncentrera sig på att se homosexualitet som en synd kan väl betraktas som något av ett lyxproblem, och visar väl att vi egentligen på många sätt har det rätt bra här, eller?
Joanna N.
08:50 1.6.2009


Alltid är det någon som känner sig prickad eller åsidosatt, hur försiktig man än försöker vara. Johanna, jag tänker inte ge mig in på min syn på kvinnopräster, homosexualitet osv i detta sammanhang, helt enkelt för att jag inte är lutheran. Om jag stod innanför den gemenskapen skulle jag ha ett helt annat mandat att säga vad jag tycker eftersom det är min kyrka det gäller, men nu är det inte det. (Jag uppfattar att Mårtens inlägg och den här diskussionen handlar specifikt om just lutherska kyrkan, även om frågorna förstås finns på annat håll också). Som icke-lutheran blir mina åsikter bara till "tyckande" hit och dit, och det har nog ingen glädje av.
Och med "varmt troende kristna"....syftar jag på en uppdelning som är mycket enkel - människor som tror på Gud vs. människor som inte gör det. Klart att jag personligen lägger ner t.ex. tro på Bibelns auktoritet i det förstnämnda, men min poäng är att det inte i lutherska kyrkan är nödvändigt för en präst att faktiskt tro på Gud, att Han finns och verkar. Sen kan de "varmt troende" ha olika åsikter om saker och ting, men tron på Gud har de i alla fall gemensamt.
Håkan Salo
22:52 31.5.2009


Ja JL, du har naturligtvis helt rätt i problemets kärna ligger i bibelsynen.
Och jag är medveten om att det råder delade meningar om Bibelns tillförlitlighet gällande historiska fakta. Wikipedia-artikeln (Tack för tipset!) gav i all sin knapphet ett bra exempel på att diskussionen är omfattande. Intressant är ändå att arkeologin tar berättelserna om Sodom och gomorra på så stort allvar att man verkligen söker efter städerna.
Att som troende stöda sig på biblisk arkeologi är vanskligt, för teorierna växlar hela tiden med nya fynd. Av det lilla jag läst har jag ändå fått det intrycket att trenden är att arkeologiska fynd alltmer stöder de uppgifter som finns i Bibeln.

Men för att gå till vår tid. Jag tror inte heller att alla negativa förändringar i samhället är straff eller följder av "folkets synd". Någras synd kan dessutom leda till mångas undergång utan att man kan direkt peka på ett samband med de senares synder.
Mera handlar det väl om hela kulturer. Inkakulturen med sitt förtryck och sina mänsko-offer kan väl tänkas ha "uppfyllt sina synders mått" , men de som verkställde "domen" var verkligen inga helgon de heller och många i våra ögon oskyldiga fick lida svårt.

Det är svårt att bedöma vår egen tid. Jag tycker att Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet är fruktansvärt gudsfrånvänt och all slags synd och omoral tolereras och t.o.m. understöds. Enligt teorin om att Gud sätter en gräns borde våra samhällen stå på tur att gå under. Eller är det ändå USA? Hela västvärlden? Hela världen?
Kommer det ett straff genom eld och svavel eller ruttnar vi inifrån?
För att sluta cirkeln, så ger Bibeln svaret att vår öppet syndiga livsstil väcker Guds avsky och inte kan välsignas. Om Gud drar bort sin välsignelse går det illa. Men då är vi alltså tillbaka till bibelsynen igen...
JL
20:57 31.5.2009


Här en BBC-sajt om städerna:http://www.bbc.co.uk/history/ancient/cul...
JL
20:47 31.5.2009


Hej Håkan, och tack för svaret. Men här är ju egentligen en del av problemets kärna: För den som läser Bibeln bokstavligt, och litar på att historierna skildrar verkliga händelser, så blir ju förstås Sodom och Gomorrra själva grundexemplet för hur städer går under p.g.a. synd.
Men det jag sökte var moderna, verifierbara exempel - för i predikningar används ju Sodom och Gomorra som varnande exempel för vad som kan hända ännu idag. Men jag måste erkänna att jag inte har koll på en enda stad/nation som uttryckligen skulle ha gått under p.g.a. synd. Som jag skrev tidigare så har väl de flesta städer och nationer nåt slags livscykel, men det betyder ju inte att synd är inblandad t.ex. bara för att en lappländsk kommun avfolkas när lokala gruvan stängs.

Och så tillbaka till Sodom och Gomorra: Det är väl inte alltför långsökt att tänka sej att den bibliska skildringen av dessa städers öden är legender, eller metaforer, eller helt enkelt vandringshistorier som byggts på under århundradena efter det inträffade. Det råder ju ingen enighet ens om att städerna verkligen existerat (se t.ex. redogörelsen härhttp://en.wikipedia.org/wiki/Sodom_and_G... )
Marie-Anne R
13:09 30.5.2009


TACK Mårten för att du orkar ställa dig upp för sanningen! Jag har länge känt mig obekväm och utanför för att jag sagt just det du sagt här. TACK igen!
Håkan Salo
22:00 29.5.2009


JL!
Din kommentar innehåller många bra frågor, som skulle kräva en längre kommentar än jag har möjlighet till just nu. Andra kan säkert fortsätta diskussionen.
Här kort och utan bibelhänvisningar.
Bibeln berättar om flera samhällen som Gud låtit gå under pga deras synder: i Sodom och Gomorra verkar det ha handlat om sexuell synd, åtminstone homosexuella övergrepp. Kananeerna som hebreerna fick befallning att utrota var ivriga avgudadyrkare med bl.a. mänskooffer. Israel föll på sociala orättvisor, avgudadyrkan (mänsko-offer igen). Deras besegrare assyrierna straffades för sin grymhet mot Guds folk. Det talas på flera ställen om att olika folk "uppfyllt sina synders mått."
Det verkar alltså som så att Gud bryr sig om både sex och pengar. Hur vi hanterar dem alltså, inte för egen del förstås.

Enligt Bibeln är det fullständigt klart att för Universums härskare finns det inga "piss in the sea" -frågor. Romarbrevets första kapitel kan ge en del svar på varför. (Nå nu blev det en bibelhänvisning i alla fall).
Men i ditt fall är den första frågan kanske hur du skall förhålla dig till Bibeln?
-------

jag har själv tänkt ganska många håhåjaja den som lever får se åt dessa "Gud har en plan för X-land" budskap. Det hör liksom till standardfraserna i väckelsesatsningarna. Sällan märker man någon förändring sedan predikanten åkt hem. Men visst gör Gud stora saker överallt där man lyssnar till honom, ofta helt utan "förhandsbesked".
JL
18:43 29.5.2009


Problemet är att såna här diskussioner blir så låsta: På ena sidan har vi de "bokstavstrogna" som anser att Bibeln är entydig, och att mer liberala syner bara är feghet och fördärv, och på den andra sidan liberalerna som tycker att de bokstavstrogna är förstelnade, halvgalna fundamentalister. Möts de två nånsin i en vettig diskussion? Finns det nåt vettigt att diskutera?

Själv, i den mån jag alls kallar mej kristen, är jag definitivt "liberal", och tycker t.ex. att Bibeln, skriven och redigerad av mänskor, innehåller en massa stoff och regler som hänger ihop med det samhälle och den tid de nedtecknades i. Och självklart finns här utrymme för tolkningar, olika åsikter, och rum för att använda det förnuft Gud gett oss. Hans vägar är väl, som det heter, outgrundliga, eller hur? Kanske Gud medvetet sett till att Bibeln blitt lite svajig, genom att se till att den nedtecknats av felande mänskor. Och så blir det vår uppgift, och prövning, att med vårt förnuft komma fram till vad som egentligen avses, vad som egentligen är det viktiga.

Att universums härskare t.ex. skull bry sej jättemycket om vad vuxna mänskor frivilligt och utan att skada andra gör med sina (köns)organ finner jag på gränsen till absurt. Åtminstone i jämförelse med de globala orättvisor som vi alla - om vi vill det eller ej - är inblandade i så tycker jag hela homosexgrejen är "a piss in the sea". Jag finner det helt enkelt smått suspekt att folk satsar tid på den.

Men förstås, mäsnkors sexualitet är ju en enkel konkret grej som man kan hugga på när världen är komplex. Och så kopplar man frågan till gamla - enligt mej rätt märkliga - föreställningar om att det går bra eller dåligt för ett land beroende på hur det ser på en sån sak som homosexualitet. Ursäkta, men varifrån kommer hela idén att Gud sku tänka i termer av geografi? Det är en annan sak som jag alltid tyckt varit lite märkligt - detta betonande under väckelsesatsningar att "Gud har stora planer för Finland 2009", eller för Norge osv. Är det mest i det av tradition rätt nationalistiska Finland vi sysslar med så retorik, jag undrar?

Men så är jag ju en sån här liberal idiot, förstås..
Johanna Burman
16:25 29.5.2009


Var kanske lite otydlig, det jag undrar är vad menar du när du talar om varmt troende kristna…? Hur vill du att en ledning av varmt troende kristna ska se ut?

När du säger att varmt kristna kämpar i mot vind utesluter du en del kristna människor endast för att de har en annan åsikt än du vad Guds vilja är. I lutherska kyrkan är kvinnopräster en svår fråga. Vad är din åsikt där, bör kvinnor få predika? Vilka är de varmt troende kristna som kämpar i motvind? Kvinnopräst förespråkare eller motståendare?

Jag anser att de båda är varmt troende kristna som strävar efter att följa Guds vilja men de har bara olika åsikter om vad denna vilja är.

Likaså frågan om homosexualitet. Oavsett vad man har för åsikt, även om man är säker på att homosexualitet är synd få man inte påstå att den andra sidan, homoförespråkarna är ’sämre’ kristna, att de inte är lika nära Gud. Det finns människor har en personlig relation med Gud men ändå inte är övertygad om att homosexualitet är fel.
Dessa människor kan vara varmt troende kristna men ha en annan åsikt, det kan mycket väl hända att de har fel men man har inte för dess skull rätt att förneka deras tro.

Jag hoppas ni förstår vad jag försöker säga för jag tror att vi kommer mycket längre i våra diskussionen om vi tänker på att vår motpart även denna tror på Gud och vilj förlja hans vilja men förstått hans vilja annorlunda än just du.

Så när man skriver att varmt troende kristna kämpar i motvind utesluter man en stor del varmt troende kristna med en annan åsikt.
Joanna N.
16:04 29.5.2009


Tillägg...till Johanna, vars kommentar jag nyss läste igen. Jag tror du kanske missförstod mig. Med kämpa i motvind menar jag just det du också säger, att de varmt kristna är en minoritet och att t.ex. det faktum att en präst inte behöver ha en egen tro verkligen inte stöder de troende som finns i hans/hennes församling. Jag beklagar ju att lutherska kristna ska behöva kämpa i motvind, och hoppas att kyrkans ledning också skulle kunna bestå uteslutande av varmt troende kristna. Jag hör inte till dem som uppfattar ev.luth. som en "torr kvist".
Joanna N.
15:57 29.5.2009


Håkan, jag håller helt med om att det behövs troende akademiker. Jag är själv lagd åt "det hållet" och uppskattar miljön i sig. Min poäng med Nils G var inte heller att det är onödigt att forska i tungotalet - det finns säkert ovisshet om detta i lutherska kyrkan än - utan en personlig "förtvivlan" över att en Andens gåva som Bibeln så tydligt talar om blir behandlad så styvmoderligt och så...kallt.
Jag vill inte i en kyrka, vilken som helst, behöva stå upp och bedyra att jag inte är psykiskt störd bara för att jag talar i tungor. Jag förväntar mig kanske den reaktionen från världen, men inte inifrån Kristi kropp.

Jag har själv gått mycket i lutherska kyrkan även om den inte är mitt andliga hem. Fått mycket gott därifrån, och jag är nog inte ensam med att vilja stöda alla troende som omfattas av den. Jag hoppas bara att alla till sist ska kunna följa sitt eget samvete i de många brännande frågor som ev.luth nu brottas med.
Håkan Salo
15:20 29.5.2009


"citerades professor Nils G Holm från ÅA, som forskat i tungotalet och kommit fram till, hör och häpna, att människor med den gåvan varken är psykiskt störda eller i övrigt oberäkneliga eller obalanserade som individer. Grattis! Det var väl vad kyrkan och folket behövde veta?"

Det kan faktiskt vara folket behöver veta i denna sak. (Möjligen en del inom kyrkan också). För många som står utanför andlig gemenskap ställer sig nog frågande. Så var det redan på Paulus tid (1 Kor. 14:23). Jag förstår inte varför det skulle vara ett tecken på gudlöshet att man forskar i tungotal. Är inte Nils G Holm f.ö. uppvuxen i pingstmiljö?

Detta inlägg är dock inte ett försvarstal för den akademiska teologin. jag har själv studerat på TF och vet att där fanns mycket som ville riva ned tron, men också sådant som byggde upp. Mycket beror på vilken litteratur professorerna sätter i händerna på de unga oerfarna studenterna. Alltså behövs det troende akademiker!

Är den lutherska kyrkan ett sjunkande skepp? Kanske. Vad ska vi då göra? Täta läckorna? Ta upp skorven på varv för grundlig översyn?
Eller borra den i sank och gå i livbåtarna? Detta är svåra frågor för alla som älskar detta en gång så stolta skepp.
Eftersom många (de flesta?) här på Mickelsson sitter i andra båtar vill jag uttrycka en vädjan att ni stöder oss lutheraner så gott ni kan i räddningsprojektet. Det ligger i ert eget intresse också.
Johanna Burman
15:19 29.5.2009


Tänkte komma med några kommentarer. Joanna N. du skriver att det i lutherska kyrkan finns varmt troende kristna men att de kämpar i motvind. Jag anser som du att det finns, hör och häpna, kristna människor i den lutherska kyrkan, för det finns det, jag är en av dem. Jag förnekar inte att det finns människor som endast tillhör kyrkan av tradition och som inte har en relation med Gud men jag blir ofta lessen när jag har vissa diskutera hur få vi kristna lutheraner är. Läste på en kristen hemsida nyligen att över 90 % av oss lutheraner kommer till helvete.
Många har skrivit ut sig ut den lutherska kyrkan de senaste åren, en del för att de inte tror på Gud andra för att de anser kyrkan vara för liberal. Eftersom det är så vanligt att skriva ut sig numera tror iallafall jag att vi som stannar har en orsak, nämligen vi tror på Gud och känner hos hemma i vår församling.
Jag har själv deltagit i frikyrkliga möten och evengeman relativt ofta, specielt när jag var yngre. Frikyrkor är ofta bättre på att nå ungdomar. Men jag har nu kommit fram till att det är den lutherska kyrkan som jag känner mig hemma i, ingen ont mot frikyrkor men jag tror att eftersom vi alla är olika är det också bra att det finns olika smfund så vi alla får känna oss hemma.

Rom 12:4-6 " Ty liksom vi har en enda kropp men många olika lemmar, alla med olika uppgifter så utgör vi, fast många, en enda kropp i Kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra.

Vi har ofta olika åsikter om vad som är rätt, mellan samfunden men också innom samfunden. Vi utgår alla från samma bok, Bibeln men ändå kan vi inte komma sams.
Det jag tycker vi ska undvika är när vi diskuterar och debatten blir het frånta den andra sin rätt att tro. Jag tycker vissa frågor i Bibeln är svåra att förstå och förstår inte alltid vad som är Guds vilja. T.ex har jag svårt att tro att kvinnor inte skulle få predika medan jag vet att Paulus uppmanar kvinnan att tiga i församlingen. jag vill ofta diskutera dessa frågor i hopp om att bli klokare och att någon skall säga något vist. Ofta har jag dock blivit anklagad för att inte tro att Bibeln är Guds ord eller blivit anklagad för att inte tro tillräckligt mycket.
När man talar om att det finns varmt troende kristna som kämpar i motvid då utesluter man ett stror antal varmt troende kristna som har en annan åsikt från den kristna genenskapen.
Att någon har en annan åsikt än du betyder inte att denna människa inte är kristen.
Joanna N.
13:57 29.5.2009


Den lutherska folkkyrkan i Finland är ett sjunkande skepp. Precis som med Titanic kommer det att finnas livbåtar med överlevande, och precis som då måste de sedan hitta en väg framåt i livet.
Jag hoppas att någonting starkt ska växa fram ur den luttring som nu pågår. Kyrkan kan inte vara både Gud och människor till lags hela tiden, och försöken är dömda att misslyckas.
Vår tro är radikal, det kan vi väl en gång för alla slå fast. Jesus är hörnstenen som människor snubblar över, och vi som hans efterföljare är inte annorlunda än så. Ska inte vara det.

Mårten vädjar till biskopar och ärkebiskopar. Jag tror inte att de flesta vet exakt hur gudlös t.ex. den teologiska utbildningen i Åbo blivit. Ett litet exempel: den svenska Språktidningen (6/08) hade en intressant och relativt fördomsfri artikel om tungotal, där man funderade över vad det är, hur det funkar osv. I artikeln (som alltså överlag var positiv) citerades professor Nils G Holm från ÅA, som forskat i tungotalet och kommit fram till, hör och häpna, att människor med den gåvan varken är psykiskt störda eller i övrigt oberäkneliga eller obalanserade som individer. Grattis! Det var väl vad kyrkan och folket behövde veta?
I förra numret av Kyrkpressen fanns en notis om någon, minns inte vad han hette, som lämnat sin prästtjänst i protest över att kyrkan inte kräver att präster själva har en personlig tro. En förlust för kyrkan att han lämnar den, men vem kan skylla honom?! Nu vet jag att det i lutherska kyrkan finns många varmt troende, underbara Jesu efterföljare, men du milde, de kämpar minsann i motvind från sin egen ledning.
En teologisk institution utan Gud, vad kan vara mer skrämmande?
artibus
10:45 29.5.2009


http://www.kyrkpressen.fi/content/view/2...
Håkan Salo
10:04 29.5.2009


Ett litet tillrättaläggande angående ett allmänt frikyrkligt språkbruk, troligen importertat från Sverige: vi har inte statskyrka i Finland. Den lutherska kyrkan kallas folkkyrka, därför att 80% av befolkningen tillhör den (däribland många frikyrkliga också). Detta är både kyrkans styrka och dess problem: hon når många, men frestas samtidigt att anpassa sig för mycket efter den allmänna opinionen, för att behålla medlemmarna.
Men Finl. ev. luth kyrka är juridiskt fri från staten. Inte ens riksdagen kan ändra kyrkolagen emot kyrkans vilja. I Norge har man statskyrka. Där är prästerna avlönade av staten.
I övrigt håller jag med Annika och tillägger att utan den lutherska kyrkans starka ställning bland folket skulle det nog inte finnas någon religionsundervisning i skolorna.
Annika
21:39 28.5.2009


Jag håller absolut med om att den lutherska kyrkan har på tok för liberal linje i viktiga samhälleliga frågor. Samtidigt ställer jag mig lite skeptisk till den synen att Jesus inte finns i lutherska kyrkor. Jag tycker att det är bra att det ännu finns en statskyrka, som visserligen inte ska stryka medhårs med "världen" om det går mot Guds ord, men det KAN vara ett fantastiskt redskap att nå mänskor. Som lärare är jag ändå glad över att det ännu finns religionsundervisning i skolorna och att kyrkan har kontakt med skolor och samhälle. Statskyrkan har otroligt potential att nå mänskor som annars inte skulle nås! Om det bara finns troende präster och personal i en luthersk församling så finns Jesus där och verkar i ord och gärning! Dra inte alla lutherska församlingar över en kam! Vi har t.ex. haft skolans vårfest i kyrkan och det var rörande att höra prästen läsa välsignelsen över publiken som till största delen var helt okyrkliga! Jag tror nog att det kan ha påverkan!
J H
21:38 28.5.2009


Håller med JL. Enligt mig är ett samhälle ett förbund av en massa individer som vill har olika fördelar av att göra gemensam sak, vilket gör att vissa antagligen får det bättre ställt än andra osv..
Kommunism är en fin tanke som aldrig har förverkligats.
JL
17:35 28.5.2009


"Det går aldrig bra för ett samhälle, en kyrka eller en enskild kristen som börjar medvetet handla emot Guds ord."

HAr det nånsin, i det långa loppet, gått bra för nåt samhälle - oberoende av om de (enligt s.k. bokstavstrogna) förljt Guds ord eller inte? Samhällen tenderar ju ha vissa livslängder, och förr eller senare övergår de i något annat där det inte längre är meningsfullt att tala om samma samhälle.

Eller kan nån ge ett exempel på ett samhälle som följt Guds ord och som det gått jättebra för just av den anledningen?

Varje samhälle har sina problem (låt vara att rikare nationer har en förmåga att sopa problemen under mattan med hjälp av viss materiell välfärd som ofta härrör från utnyttjande av fattigare länder). Ibland kan tron säkert bita på en del av problemen, andra gånger kan tron säkert spä på problemen, Det gäller att vara självkritisk, och vara vaksam för när man i rättfärdighetens namn själv trilla över på den mörka sidan..
Håkan Salo
21:59 24.5.2009


Till Erik Föredöme (Erkki Esimerkki):
Nej, jag har aldrig gett blod och kommer kanske aldrig att göra det heller. Orsaken till denna min svaghet har jag inget behov att redogöra för i detta sammanhang. Jag har också många andra svagheter som människa och kristen. En lista skulle bli både lång och tröttsam. Min frälsning beror på en annan "Blodgivares" gärning.
Om frälsningen har Pontus skrivit fint och rätt på denna tråd. Jag har inget att tillägga. Och Mårten är en fantastiskt fin person, som jag har haft förmånen att känna sedan han gick i skriftskolan. Jag tror inte han vet innebörden av ordet hata.
Men när Mårten skriver att homosexualitet är synd (antar att här avses utlevd homosexualitet) så är det precis vad Guds ord säger.
T.o.m. förespråkarna för "de homosexuellas rättigheter" erkänner detta. De tror sig bara veta bättre än Guds ord. Det går aldrig bra för ett samhälle, en kyrka eller en enskild kristen som börjar medvetet handla emot Guds ord.

PS: jag undrar över ditt val av signatur. Visar det vad du anser om dig själv eller är det självironi?
Patric S
20:51 24.5.2009


Bra skrivet Linus.

Har själv stor erfarenhet av detta. Arbetar mycket som fältarbetare och har hämtat nersupna på fester som jag fått nästan bära till bilen och kört till sjukhuset för att få i B-vitamin och sen tagit hem eller hämtat en blodig bakfull ungdom halvt ihjälfrusen som jag gett mat och värme.

Hatar för den skull preparatet alkohol för vad den gör med människor jag älskar, men älskar alla människor med alkoholproblem. Gör också som Jesus, Hatar synden men älskar syndare.

Kärleken övervinner allt. Jesus är kärleken och jag vill ha mer av honom och göra allt vad jag kan för att sprida HANs kärlek vidare.

PS. Har föresten givit plasma 20ggr under ett år. :D DS.
Linus
20:30 24.5.2009


Bara någon som inte har träffat Mårten eller vet något om honom kan säga att han går omkring och hatar! Att älska en person men hata synden är två olika saker. Alkoholistbarn vet också att man kan hata alkoholen men älska sin alko-förälder. Där blir det inte heller bättre av att säga att älska alkoholen!
Erkki Esimerkki
20:26 24.5.2009


hehe oj, man skall inte skriva inlägg så där sent på kvällen. Vad jag föröskte säga var att istället för att hela tiden tracka ner på t.ex. homosexuella så kunde kanske vissa människor här i världen gör en god handling istället. T.ex. ge blod eller ge mat åt en hemlös. Finns tillräckligt många här på jorden som går omkring och hatar.
Pontus J. Back
08:50 24.5.2009


Erik eller Erkki vad du nu än heter,

Jag skulle ge blod om jag skulle vara godkänd blod donator. Du verkar veta om bloddonation och då vet du säkert också att före detta missbrukare inte får ge blod. Detta är orsaken till att jag inte har kunnat göra detta. Däremot har jag organdonationskort, så om något händer mig så har jag godkänt att det som går att användas från mig doneras till behövande. Den som är intresserad av dessa kort kan kontakta mig, jag har en hel bunt hemma.

Jag kan inte tala för någon annan nu Erik, Erkki eller vad du nu heter men jag kallar mig för Kristen i och med att jag lever med en VISSHET om att jag ÄR Kristen. Detta är det bästa som har hänt mig. Från den dagen jag tog emot Jesus Kristus i mitt liv som min personliga Frälsare och Herre ändrades mitt liv. Jag levde ett liv som var ett rent helvete fyllt med rädsla, ångest, missbruk och sjukdom. Allt på grund av mitt egna dumma huvud, alltså mina egna misstag. Jag delar gärna med mig av mina misstag så att de som hör mitt vittnesbörd INTE skall behöva göra samma sak som jag gjorde. Ingen förtjänar att leva ett sådan liv och genomgå det jag gjort på grund av mig själv. Det finns endast en makt som kan åstadkomma det som skett i mitt liv så att jag har blivit fri och mitt liv blomstrar. Det är Gud! Till Gud kommer INGEN förutom genom JESUS KRISTUS!

Jag skriver INTE detta för att framstå som någon duktig människa eller för att jag skall få ära för det jag gör. Nej, all ära tillhör Herren! Det är Herren i mig som lever sedan den dag jag gjorde mitt beslut. Skulle inte HAN leva i mig skulle jag INTE svara på din fråga och jag skulle vara död.

Däremot kan jag passa på att berätta att man INTE kommer in i Guds rike tack vare sina goda gärningar som att dela sitt vittnesbörd eller att ge blod, inte heller av att man donerar sina organ. Att leva med frälsningsvissheten är endast och enbart Guds underbara nåd och för att bli frälst skall man ta emot Jesus Kristus som sin personliga Frälsare och Herre. Att dela med sig av denna visshet och att berätta för människor om Frälsningen handlar om mycket mera än vårt korta liv här på jorden. Det handlar om ett evigt liv tillsammans med vår Himmelske Fader.

Hoppas du har fått ut något av mitt svar på din fråga.
Erkki Esimekki
03:05 24.5.2009


Jag orkar inte gå in på vad du skrivit mårten. Du får tycka vad du vill. Det jag undar är hur många gånger ni som läser det här. Ni som kallar er kristna. Bl.a. Pontus J Back, Patric S, Matti, c.gull och håkan Salo. Hur många gånger har ni varit gett blod i år? En halv timme av er tid och ni har gett något åt en medmänniska. Har ni gjort det? Om ni inte gjort det, snälla förklara det åt mig... MVH Erik
Pontus J. Back
22:17 23.5.2009


Hurra för Mårten! Mårten är en fin Kristen. Tänk om vi alla kunde tänka och ÄLSKA sina medmänniskor som Mårten gör. Jag har haft privilegiet att bekanta mig med Mårten och javisst, Mårten är annorlunda! Han är INTE normal! Mårten är fylld av Jesus och fylld av den kärlek som Jesus ger till Mårten. Mårten har fattat detta rätt att vi skall ge vidare det vi får. Jesus ger oss kärlek och detta skall vi ge vidare. Jesus ger oss helande detta skall vi ge vidare. Jesus ger oss befrielse, detta skall vi ge vidare. Jesus är INTE religion eller teologi. Jesus är vår levande Gud som vi skall ha en relation med var vi än befinner oss. Jag älskar dig Mårten Streng!
Patric S
19:00 23.5.2009


Ibland funderar man på varför många verkar mer rädda för att stöta sig med människor an de är villiga att följa Gud helhjärtat.

Funderade på Gudsfruktan igår. Kan det vara så att vi lägger in en tolkning av rädsla där det egentligen handlar om att följa Gud så nära att hans frukter syns runtomkring oss. Kärlek, glädje, frid o.s.v.

Skaulle vi förstå Guds storhet och hans makrkt till fullo skulle vi aldrig backa för att ställa oss upp för sanningen. Det är ju sanningen som skall göra oss fria.

När vi tar avstånd från synden så innebär ju inte det att vi inte har nån kärlek till syndare. Skulle det va på det sättet skulle vi få ta avstånd från oss själva också, då Jesus är den ende som varit fullkommlig.

Låt oss ställa oss på knä och be för vårt land. Gud har en stor plan och han kommer att föra igenom den. Sen är det vårat beslut om vi vill stå med honom eller emot honom.

Min önskan och bön är att Gud skall få ta hela mig, ande, själ och kropp och använda mig som han vill.

Guds frid önskar jag er alla syskon. :D
Matti
14:47 22.5.2009


Må Gud förbarma sig övre vårt land och vår kyrka. Jag tänkte precis samma sak då jag läste insändarna på KP för någon vecka tillbaka. Jag tycker att vi borde sätta oss ner och tillsammans be och skriva ett inlägg. Vem är med?
c.gull
13:51 22.5.2009


Bra skrivet Mårten. Delar din nöd för Finland.
Håkan Salo
13:15 22.5.2009


Bra rutet Mårten!
jag delar din nöd och vi är nog ganska många som gör det. Det som jag upplever är att så många är så trötta av strider, så även jag, och känslan av hopplöshet sprider sig. Vad kan man mera göra?
Orkar vi ens be?
Just nu är det i alla fall ett böneämne att Borgå stift skulle få en biskop som vågar hålla sig till Guds ord också när det blåser hårt.
För blåsa kommer det att göra.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén