Att renovera en gammal båt

ALLMÄNT. Häromdagen köpte jag en gammal roddbåt med segel. Nu behöver den bara fixas upp lite innan det är dags för segling och fiske.

Båten är gammal och har använts på pappersbruket "Schaumans" i Jakobstad för att samla ihop stockar på den tiden då man ännu flottade timmer sjövägen. Den är ca 4,7 meter lång och har sköna former - en båt med själ och historia! Nuförtiden är den dock "plastad" dvs har glasfiber på utsidan. Som helhet kan väl båten ändå sägas ha ganska hög "Pirates-of-the-Caribbien" känsla.

Det som nu skall göras är att allt gammalt mål skrapas bort och sen skall båten tjäras på insidan. Det arbetet är en bra bit på väg. Nya bänkar behövs också samt ett litet däck längst fram. Kölen behöver också förstoras för att förbättra seglings-egenskaperna. Min gode far har skaffat fram ett större segel från en gammal Askeladden båt, det är tillverkat redan på 60-talet så det passar bra in i helheten.

Säljare var Andreas Söderlund från Gråsön (Socklot, Nykarleby) och han har använt båten under ett par år ute vid Andra Sjön i Nykarleby. Andreas har nu skaffat en ny båt som nu är under renovering. Det är en nästan 10 m lång "Socklotbåt", alltså en öppen robust men mycket vacker gammal fiskebåt. Blicken i Andreas ögon då han ser på sin båt kan inte beskrivas med annat än ett ord - Kärlek. Så småningom kommer båten att få två master och en större köl. Personligen ser jag mycket fram emot framtida seglingsäventyr längs den österbottniska kusten!

Jag återkommer med fler bilder och reportage vartefter projektet framskrider.

En hel del jobb återstår