Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 20:08Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Att renovera en gammal båt
 2 10873 90 7
Jakob Wikström
Online 10:50 17/05 2009  Modifierad 22:05 18/08 2010
En hel del jobb återstår
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Häromdagen köpte jag en gammal roddbåt med segel. Nu behöver den bara fixas upp lite innan det är dags för segling och fiske.

Båten är gammal och har använts på pappersbruket "Schaumans" i Jakobstad för att samla ihop stockar på den tiden då man ännu flottade timmer sjövägen. Den är ca 4,7 meter lång och har sköna former - en båt med själ och historia! Nuförtiden är den dock "plastad" dvs har glasfiber på utsidan. Som helhet kan väl båten ändå sägas ha ganska hög "Pirates-of-the-Caribbien" känsla.

Det som nu skall göras är att allt gammalt mål skrapas bort och sen skall båten tjäras på insidan. Det arbetet är en bra bit på väg. Nya bänkar behövs också samt ett litet däck längst fram. Kölen behöver också förstoras för att förbättra seglings-egenskaperna. Min gode far har skaffat fram ett större segel från en gammal Askeladden båt, det är tillverkat redan på 60-talet så det passar bra in i helheten.

Säljare var Andreas Söderlund från Gråsön (Socklot, Nykarleby) och han har använt båten under ett par år ute vid Andra Sjön i Nykarleby. Andreas har nu skaffat en ny båt som nu är under renovering. Det är en nästan 10 m lång "Socklotbåt", alltså en öppen robust men mycket vacker gammal fiskebåt. Blicken i Andreas ögon då han ser på sin båt kan inte beskrivas med annat än ett ord - Kärlek. Så småningom kommer båten att få två master och en större köl. Personligen ser jag mycket fram emot framtida seglingsäventyr längs den österbottniska kusten!

Jag återkommer med fler bilder och reportage vartefter projektet framskrider.


Totta
15:16 26.5.2009


Ja måst ju kommentera jag också :=P. Vilken fin båt! Skönt med hantverksprojekt, sånt är bra för själen, liksom. Jag renoverar dock inte båtar, men andra dylika saker. =) Lycka till och må hon segla jorden runt.
Jakob Wikström
13:02 20.5.2009


Vilka roliga kommentarer! Jag har nu beslutat rigga om den och ha två master och segel, eventuellt också en fock längst fram. Så det blir en mäktig syn fastän båten inte är så stor. Jag hade också mätt fel, båten är 4,9 m.
Andreas S
19:18 19.5.2009


bra att den fixas upp,den började bli lite sliten.de blir kul att prova segla den på nytt,d va ett tag sen sist.Om nån undra va jakob mena med "pirates of the caribbean känsla" så liknar den lite båten som Jack Sparrow,oj flåt ja mena kapten Jack Sparrow har i början i första filmen när han kommer inseglande i hamnen å de e bara masten som syns.. :p
Matts Dahlin
22:28 17.5.2009


Jättekul att få se att det finns andra som gillar att arbeta med händerna och skaffa sig projekt. Hoppas båten hinnner segla ännu i sommar. :oD All respekt åt piratbåten!
hanna
12:44 17.5.2009


Sånt här gillar jag! Aktiva intresserade passionerade människor som gör livet roligt på sitt eget sätt :) Och jättecharmig båt...
Pontus J. Back
11:55 17.5.2009


Hmm... det ser ut att vara svårt att sätta fast en Evingrude då aktern och fören ser likadana ut. Men som det sjungs i låten Vem kan segla förutan vind, vem kan ro utan åror så nämns ju inte aktersnurran alls.

Jag restaurerade en gammal fiskarbåt en gång och installerade en motor av samma namn som skribenten av denna artikel. Den blev fin men sedan då jag satte ut den och körde så lossnade motorn och senare så sjönk båten varefter jag gav den till min pastor.

Skepp o hoj och ha fina turer med din båt. Flytvästen är viktig! Läs mera om flytvästar i min bok! (Lite reklam)
Agneta
11:04 17.5.2009


Den är fin, kusinen min.

Lyckliga seglatser önskar jag er och kom ihåg att använda flytväst!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén