Fler än fem i publiken. Fredde var lite smånyfiken, gifta paret Fredi och Elin har sitt på det torra

Sex blev fem i soffan

ALLMÄNT. Under Action-konferensens paneldebatt "Sex i soffan" diskuterades bland annat vilka gränser man har på den fysiska närkontakten innan man gifter sig. Panelmedlemmarnas åsikter gick rakt emot den moderna sambo-mentaliteten.

Ledare för paneldebatten var Tomas Forsbäck som ställde bra frågor ofta på ett humoristiskt sätt som fick publiken att vara med ännu mera.

Någon häftig debatt blev det ändå inte. Den sjätte och siste debattdeltagaren hade blivit förhindrad och de övriga fem var överens om det mesta. Panelen enig också att sex inte är så viktigt som man kunde tro enligt filmer och media men att sex är bra i sitt rätta sammanhang.

Två gifta par och en singel fanns representerade, om inte Tomas räknas med, för han lyfte inte egentligen fram egna åsikter utan han ledde diskussionen.

Allt om otukt

I bibeln finns många ställen där det talas om otukt. *

Vad betyder ordet otukt? Wikiedia säger om ordet otukt "ej acceptabelt sexuellt beteende, oftast i den snävare meningen av sexuellt umgänge (dock ej parafilt sådant) utanför äktenskapet. Uttrycket förekom i det svenska lagspråket fram till 1984, vid vilken tidpunkt en revision av sjätte kapitlet brottsbalken ägde rum."

- Sex när man sällskapar är otukt eftersom det är sex utanför äktenskapet, svarade panelen på en fråga från publiken.

Tips för att inte ha sex före äktenskapet

Eftersom könsdriften är stark också innan man gifter sig gav personerna i panelen tips och råd hur de själva har gjort:

- Händerna bort från bröst och andra erogena zoner.

- Låt inte partnern sova över hos dig

- Be tillsammans och läs bibeln tillsammans

- Om du inte kan hålla dig, gift dig!

- Det här kanske inte fungerar för andra, men spara också kyssarna till äktenskapet

- Träffas tillsammans med andra kompisar, bli inte och mys på sängen i ensamhet

- Endel filmer och tv har så tvivelaktiga värderingar som kan påverka en att det inte lönar sig att se dem

Förlåtelse

När man gör fel börjar man må sämre och relationer lider. Men det finns förlåtelse.

- Man kan få börja om, göra en helt ny start om man gjort fel, sade en ur panelen.

Singelskapet

Nicolina, panelens enda singel, berättade att singelstadiet är viktigt för att utvecklas som person och i sin gudsrelation. I debatten kom det också fram att det är viktigt att man inte är desperat för det bådar inte gott. Vidare skall man inte leka med andras känslor, även om det kan vara skönt att få bekräftelse.

För eller emot kläder

Pandeldebatten behandlade också valet av kläder för att inte i onödan väcka begär.

- Inte för åtsittande kläder, ens på män

- Jag tycker att kjolar borde åtminståne täcka knäna.

- Inte urringat

- Tidningar som Glamour ger en felaktig bild av hur man skall se ut. Man behöver inte alls vara sexig.

Någon lustigkurt från publiken frågade hur det är med att gå i bikini och speedows på stranden. Enligt de svarande i panelen var det nog okej, men att man kunde välja lugnare stränder ifall man känner att människor iaktar.

Din insikt

Vad har ni läsare för erfarenhet? Är det här för extrema metoder eller är de nödvändiga för att kunna vänta med sex till äktenskapet?

Är kläder som burka eller slöja optimalt eller kan man gå omkring naken som i endel afrikanska stammar? Vad tycker du?

-----

* Här är några ställen från Nya testamentet var det talas om otukt:

Rom 1:24 Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar.

Rom 1:27 På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse.

Rom 13:13 Låt oss leva värdigt, det hör dagen till, inte i utsvävningar och fylleri, inte i otukt och lösaktighet, inte i strid och avund.

1 Kor 5:1 Det talas om att det förekommer otukt bland er, sådan otukt som man inte ens finner bland hedningarna, nämligen att någon lever ihop med sin fars hustru.*

1 Kor 5:9 I mitt brev till er skrev jag att ni inte skulle ha något att göra med otuktiga människor.

1 Kor 5:10 Jag menade inte alla otuktiga här i världen, inte alla giriga och utsugare och avgudadyrkare. Då måste ni ju lämna världen.

1 Kor 5:11 Jag skriver nu till er att ni inte skall umgås med någon som kallas broder, om han är otuktig, girig eller avgudadyrkare, förtalare, drinkare eller utsugare. Inte heller skall ni äta tillsammans med en sådan.

1 Kor 6:9 Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant,

1 Kor 6:13 Maten är till för magen och magen för maten, och båda skall Gud göra slut på. Men kroppen är inte till för otukt utan för Herren, och Herren för kroppen.

1 Kor 6:18 Fly bort från otukten! All annan synd som en människa begår är utanför kroppen, men den otuktige syndar mot sin egen kropp.

1 Kor 7:2 Men för att undvika otuktssynder skall varje man ha sin hustru och varje hustru sin man.

1 Kor 10:8 Låt oss inte heller begå otukt, som en del av dem gjorde, och därför föll tjugotretusen på en enda dag.

2 Kor 12:21 Ja, jag är rädd att min Gud skall förödmjuka mig inför er när jag kommer tillbaka, och att jag måste sörja över många som tidigare levde i synd och inte har ångrat den orenhet, otukt och lösaktighet som de har bedrivit.

Gal 5:19 Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet,

Ef 5:3 Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga.

Ef 5:5 Ni skall veta att ingen otuktig eller oren eller girig - en sådan är en avgudadyrkare - skall ärva Kristi och Guds rike.

Kol 3:5 Döda därför era begär som hör jorden till: otukt, orenhet, lidelse, lusta, och girigheten som är avgudadyrkan.



Fem i soffan? Fem i möbelgruppen.
Linda och Nicolina. Nicolina representerade singlarna