Ser ut som om han hade käkat grus till frukost:)

Cafe Amigo - En trygg mötesplats för alla

ALLMÄNT. Jag hade äran att vara inbjuden till Cafe Amigo i Oravais två kvällar detta veckoslut. Förutom att jag berättade om mitt liv fick jag chansen att tillsammans med mina bröder Ben Antell och Sami Ontermaa berätta vem Jesus är och vilka rikedomar och möjligheter som finns i livet tillsammans med Honom. Samtidigt fick jag bekanta mig med en trygg och säker mötesplats för alla.

Jag hade för rätt länge sedan blivit inbjuden av ungdomsledaren Peter Åbacka, anställd av Oravais församling för att komma och berätta om mitt liv och om Jesus. Jag visste inte riktigt vart jag var på väg, men då jag på fredagskvällen besökte Cafe Amigo kom jag underfund med att det inte skulle skada om det fanns liknande mötesplatser på flera håll i vårt land. Jag frågade Peter lite närmare om verksamheten och vem som ligger bakom det hela.

Allt är ganska intressant säger Peter, med ett stort leende och hans ögon strålar av glädje att få berätta mera. Oravais församling äger huset som ligger mitt i byn, nedanför kyrkbacken. Oravais kommun är med på ett hörn och bidrar till verksamheten, både ekonomiskt och med två anställda som finns till handa på fredagskvällarna då huset öppnar sina dörrar för ungdomarna. Det är inte bara ungdomar som söker sig till Amigo, utan det dyker upp många äldre också. Det är föreningen Ungdomens hus i Oravais r.f. som bedriver verksamheten.

För tillfället har Amigo öppet på onsdagar och fredagar. På onsdagar ordnas det program för lite yngre människor. Det är oftast elever från åk 4-6 i lågstadiet som kommer. På fredagarna då det är Öppet hus kommer folk i alla åldrar. Medelåldern ligger dock kring 15 år. De har även sporadiskt öppet på lördagarna och ordnar olika musik- och temakvällar. Församlingens scouter och Oravais skolmusikkår använder sig även av huset. Det går även att hyra utrymmen för privata ändamål som fester, kalas och annat roligt. Vid infarten möttes jag av en skylt som det stod Amigo Bed på. Jag frågade Peter vad det egentligen betyder?

- Vi har två rum som vi hyr ut till vem som helst. För tillfället har vi en arbetare som bor på annat håll men som jobbar varannan vecka på orten. Det är ett behändigt och billigt sätt att bo på.

Jag frågade om det är liknande till Bed & Breakfast?

- Jo, men vi har tagit bort breakfast, säger Peter. Det finns kök med mikrougn m.m så att man kan själv tillreda mat om man vill, tilläger han.

Jag frågade lite hur det egentligen fungerar i praktiken. Jag tänkte tillbaka på mig själv då jag var i tonåren. Finns det några regler?

- Jo, vi har ett motto: Kul utan alkohol!

Fungerar verkligen detta?

- Ungdomarna i byn har själva fått välja om huset skall existera eller inte. Vi gjorde en enkät undersökning i höstas efter att det hade festats lite runt omkring på platsen. Ungdomarna själva valde dock att följa reglerna för att få ha kvar stället, säger Peter.

Amigo har rätt många besökare trots att Oravais är en liten by. Onsdagskvällarna lockar i medeltal ca. 30 personer medan fredagskvällarna har blivit populära och det brukar röra sig om ungefär sjuttiotalet personer som besöker Amigo. De kommer ju och går, tilläger Peter.

Jag fick ett positivt intryck av de kvällar jag besökte Amigo. Likadana platser behövs även på andra orter. Det är otroligt viktigt att det finns ett ställe dit alla är välkomna och det arbete Peter och hans medarbetare gör är otroligt viktigt. För Er som inte känner Peter men känner min vän och broder Mårten Streng kan jag säga att båda två har någonting gemensamt: Deras hjärtan brinner för barnens och ungdomarnas bästa och då man talar med dem ser man hur Jesu kärlek strålar ur deras ögon. Tack Oravais för två fina kvällar. Vad som värmde mig om hjärtat var det stora antalet ungdomar (och äldre) som räckte upp sina händer och ropade JA då jag frågade hur många det är som verkligen vill gå ut och sprida budskapet om Jesus Kristus, lägga händer på och be för sjuka samt hjälpa andra människor. Gud har stora planer på gång och jag kommer en vacker dag att berätta mera om ett änglabesök jag hade på väg hem från Oravais på fredagskvällen...

**********************************

Uppdatering 26.10.2008 kl. 17:08

Peter skickade en del bilder som jag bara ville sätta upp. Vill även tacka alla som kom. Har fått telefonsamtal av personer under dagen som var med i kväll och Jesus verkar och svarar på bön!

Halleluja!



Mera folk
Folk
Ben o Pontus J.
Mera glada ungdomar
Vid kaffebordet
Glada ungdomar
Peter, en man med ett stort hjärta
Ben och jag spelade tillsammans. Det var länge sedan sist!
Sami och Ben på scenen
Det är nog endast i Österbotten man ser en riktig äkta Lada med spoiler! Wow!
Kanske en blivande Ambassador For Jesus Kristus?
Jag visade Ben hur kaffepannan fungerade
Jenni-Leena, Sami och Ben trivdes i alla rum
Bed & Breakfast - (minus) Breakfast = Bed
Det råder inga åldersgränser åt något håll på Amigo
Det serveras kaffe, limsa och snacks. Både salt och sött men ingen alkohol. Det är lika roligt utan alkohol och droger!
Amigo
Peter Åbacka, ungdomsledare och hjärnan bakom framgångarna vid cafe Amigo i Oravais