Ansa mätt och belåten

Att äta med fingrarna på restaurang

ALLMÄNT. Bikesh, Ansa, Tomas och Linus provade att äta på nepalesiskt vis: med händerna. Nan-brödet gick lätt att äta utan kniv och gaffel, men med såserna var det värre.

Bikesh, själv nepales, ville bjuda sina kompisar på en riktig upplevelse så han tog vännerna med till den trevligt och mysigt inredda restaurangen Pikku Nepal på Annegatan 29.

Han berättade att man i Nepal verkligen äter med händerna och när han fick uppmaningen att visa gjorde han det på villkor att alla andra också skulle prova. Sagt och gjort, efter att alla tvättat händerna var det dags att återgå till barndomens sätt att äta.

Bikesh började lätt med att fånga in lite köttbitar i brödet. Men sedan blev det mer komplicerat än vid barndomen. Tre såser skulle blandas med ris. Den spontana tekniken att äta lös mat med fingrarna är att sänka ner den genom att hålla handen högt över munnen, men det här räknas ofint. Istället skall ris och såsblandingen tryckas upp med tummen upp längs fingrarna in i munnen!

Vid det här skedet blev Tomas orolig att servitrisen skulle ta illa upp, men Bikesh försäkrade att alla nepaleser uppskattar att när man försöker.

Kryddstyrkan på maten var helt bra, men någon riktig brännare blev det inte förrän servitrisen hämtade in några små turbo-chilin. Chili-frukten smakade blomsterörter tills elden bokstavligen var lös i munnen. Bikesh berättade att kryddan är anpassad till finländska förhållanden.

Här bör väl nämnas att det hör till ovanligheterna att någon äter med fingrarna i den här restaurangen. Maten som serverades var mycket god och personalen vänlig. Sällskapet Bikesh, Ansa och Tomas var även det i högsta klass.

Linus utmanade ett gammalt nepalesiskt skrock att man inte får ge chilin från hand till hand för då hamnar man i bråk med den man ger det åt
Ansa och Tomas festar med fruktig milkshake
Ännu godare än det ser ut
Bikesh har vanan inne
Tomas och Bikesh utanför Pikku Nepal. Bikesh pekar på sin hemstad.