Jesus i Gamla Testamentet?

ALLMÄNT. Leif Nummela inledde igår föreläsningsserien om Biblens röda tråd på Keswickmötena i Helsingfors. Han sa att huvudpersonen i varje bok i Bibeln är Jesus. Det kan låta som ett ganska vilt påstående, men efter att han tagit några exempel började publiken svälja hans påståenden.

Ta första ordet i Bibeln. I begynnelsen (”bereshit” på hebreiska) skapade

Gud himmel och jord... ”Be” kan betyda i, genom, för, till, vid. ”Reshit” är början, huvud, förstfödd. I 1 Kol 1:16-18 lägger Paulus ut texten. ”Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, synligt och osynligt, troner och herravälden, härskare och makter; allt är skapat genom honom och till honom. Han finns före allting, och allting hålls samman i honom. Och han är huvudet för kroppen, för kyrkan, han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste.” Det är Jesus han talar om.

Och så gick Leif Nummela vidare. Via Abraham och löftessonen Isak, folket som skulle bli ett stort folk och få ett eget land men hamnade i Egypten, messiasprofetiorna i Gamla Testamentet osv. Det blev en resa genom Bibelns värld där Jesus faktiskt var i centrum.

Ikväll fortsätter Keswickmötena i Kristuskyrkan på Apollogatan 5. Missa dem inte!