Janne Sivonen fixar tekniken på scenen åt Oslo Gospel Choir

Till Gud allenast hör äran

ALLMÄNT. Kalevi-sporthallen i Tallinn fylldes till bredden när Oslo Gospel Choir och Ian Fisher från Hillsong höll avslutningskonserten för Grace 2008-konferensen.

Grace 2008 är en ekumenisk konferens och den lockar främst ungdomar men också äldre. Det var andra gången som Grace ordnades och traditionen är nog ett faktum. I slutet av konferensen stod det på en av de tre bildskärmarna: "The best is yet to come: Grace 2009".

Tobben och Stanley Lönnquist hade importerats från Finland för att sköta ljuset och ljudet. Tobben hade planerat ljuseffekterna från sitt windows-skrivbord och Stanley ljudet med sin Mac. Väl på plats hade de varsitt stora kontrollbord varifrån de skötte sina uppgifter. Oslo Gospel Choir hade med sin egen mixare, men resten skötte Stanley. Filadelfia-Janne Sivonen fungerade som en av scenteknikerna.

Hillsonggruppen hade Ian och hans fru Lucy i spetsen och de drog Hillsongklassiker. Ian uppmanade alla att be och tro på mirakler och helanden.

Oslo Gospel Choir är just så bra som ryktet säger, om inte ännu bättre. Att höra dem eller sjunga med dem är något alla borde göra under sin livstid. Dirigenten och grundaren av kören Tore W Aas är väldigt noggrann med att all ära hör Gud till. Han poängterade flera gånger under konserten att det inte är han eller någon annan som skall ha äran utan bara Gud. Han har rätt på den punkten: Musiken, atmosfären och framförandet är så bra att Gud måste verkligen haft sin hand med i spelet.

Tore berättade också att han först inte kände sig riktigt hemma i att hålla uppe händerna när han lovsjöng, men att han lärde sig visa sin dedikation och nu rekommenderar han det för andra också.

Kalevi Lehtinen från Finland höll predikan där han berättade bland annat om hur vi skall berätta för människor om ett bättre liv, istället för en meningslös tillvaro som kommit ur slumpen.

De som missade Grace 2008 får försöka pricka in nästa års uppföljare. De som är intresserade att höra Oslo Gospel Choir kan kolla in någon av de 22 konserterna som de håller fram till februari 2009 som finns listade på ogc.no .

Tore W Aas
En teckenspråkstolk och en som sjunger med på teckenspråk
Christa och en ny kompis som heter Liis
Stanley är ljudarkitekten