Markus vid café i Bryssel

Bryssel och Brugge

ALLMÄNT. Tillsammans med mina nya lärarkollegor gjorde jag en resa till Belgien i slutet av september.

Först hade vi två dagar då vi fick göra vad vi ville. Jag tillbringade den första dagen i Bryssel och den andra i en stad som heter Brugge. Staden Brugge med sina medeltida rötter var mycket sevärd. Med mig till Brugge hade jag min kollega historielärare Martin Nugent. Vi råkade komma just då de hade en stor marknad med massor av intressanta antikviteter.

Den tredje dagen besökte vi först Europapalamentet och sedan Europaskolan. Jag åhörde i Europaskolan två lektioner varav den ena var en finsk matematiklektion. Europaskolan är en skola med gammaldags undervisningsmetoder som har ca 3000 elever från olika länder i Europa.

På kvällen den tredje dagen fick jag möjlighet att äta middag och samtala med Markus Österlund. Han har nu bott ett år i Bryssel och arbetar på Europaparlamentet som politisk rådgivare åt parlamentariker Henrik Lax. Markus kommer till Helsingfors på en några dagars visit nu på torsdag.

Chokladen i Belgien lär vara av hög klass. Själv tycker jag att den är för smörig.

Belgien är ett serietidningarnas land. Härifrån kommer bland annat den världsberömda serien Tintin.

Från Bryssel kommer man med tåg snabbt till flera stora huvudstäder, till London på 2 timmar, till Paris på 1 h 20 min och till Amsterdam på ca 3 timmar.

Matematiklektion
Europaskolan
Konst i Europaparlamentet
Europaparlamentet
Martin hittade sitt hotell
Gatumusikanter
Torget i Brugge
Modern bil
Vackra hus i Brugge
Marknaden
Marknad i Brugge
Tintin på taket
Hissen i hotellet smal som midjan
Bryssel by night
Musslor i massor mums va gott
Turistkvarter
Centrum av Bryssel
Kanal i Brugge