Tomas, den här gången på cykel. (arkivbild)

Tomas vann biljakt mot rattfyllo

ALLMÄNT. Tomas "Tomppi" Forsbäck var natten till lördagen i en riktig biljakt när han hindrade fyllot som kört in i hans bil från att smita från rättvisan. Det började med en smäll i baken av bilen i Haga-trakten 2-tiden på natten.

Fyllot som krockade med Tomas gjorde en klockren hit n' run, krockade, gjorde u-sväng och gasade iväg. Tomas som inte är speciellt trögtänkt åkte genast efter medan Pernilla som satt i bilen ringde polisen.

Polisen uppmanade Tomas att följa efter även om det skulle medföra högre hastigheter än tillåtet men att Tomas ändå inte skulle ta för stora risker. Sagt och gjort, när suputen gasade på gjorde Tomas samma. På ring ettan märkte Tomas att gärningsmannen antagligen var påverkad eftersom han vinglade av och an på körfältet. Efter ungefär 25 minuters jakt slutade den unge fylleristens färd in i en stolpe. Då hade polisen även slagit sällskap med racing-duon. Mannen försökte ännu fly till fots men polisen sparkade ett regelrätt krokben så mannen föll. Pernilla berättade att hon är vårdare och hon granskade mannens tillstånd.

Mannen blåste nästan 2 promille och han hade lyckats bryta så gott som alla regler som han lärt sig i bilskolan.

- Jag var lite besviken att hans kommentar bara var att "ja, kanske jag inte borde ha tagit bilen idag", istället för ånger, konstaterade Tomppi.

Tomas fru Ansa och vägproffset Anders Krook berättade att Tomas varit mycket ivrig över jakten. Han lär även skall ha sagt "Äntligen fick jag köra hårt - helt lagligt".

Som kuriositet kan nämnas att för några år sedan lyckades Tomas bror Johan sätta fast en som stulit hans bil - också i Helsingfors.