Ditt viktigaste val

ALLMÄNT. Kurt Allén har skrivit en artikel inspirerad av Peter Kujalas frågeställningar.

1. Livets viktigaste avgörande! Att välja Gud eller att välja bort Honom!

Gud är ojämförligen den största verkligheten i universum (”JAG ÄR”, 2 Mos.3: 14). Varje sunt reagerande människa, vars omdöme inte fördärvats att någotslags fackidioti, fattar att detta stora och sinnrika universum måste ha en sinnrik och mäktig Skapare.Tag vilket naturfolk som helst. De har trott på en Skapare (Ps.19: 2; Rom.1: 19-21). Den Allsmäktige är ofattbar, outgrundlig, outransaklig, men människornas inre, deras samveten vittnar om att de är ansvariga inför denne Gud (Rom.2: 14-16). Att vi är skyldig Honom den största vördnad och tillbedjan.

Deras eget inre (Luk.12: 57) säger samma sak som lagen, att det största och förnämsta budet är att älska Gud av allt sitt hjärta…(:Matt.22: 36-38). Att bryta mot detta bud måste vara den största synden, och ha de hemskaste följdverkningar.

2. Gud är all godhets källa! ”Ingen är god utom Gud allena” sa Jesus (Mark.10: 18). ”Allt det goda vi får…kommer ner från ljusens Fader”(Jak.1: 17). Så länge vi lever vistas vi på Gud godhets verkningsområde (Matt.5: 45).

Om vi väljer Gud väljer vi allt det goda och slutresultatet blir evig himmel och salighet!

Men om vi väljer bort Gud blir slutresultatet evigt helvete!

Bara Jesu blod kan försona vår synd och det är himmel. Evigt oförlåten synd är evigt helvete.

Att tro och förtrösta på Jesus är himmel. I helvetet litar ingen på någon.

Endast Guds kärlek är helt osjälvisk och ren, och det är himmel. Väljer vi bort kärlekens Gud är det bara en kärlekslös tillvaro kvar och det betyder helvete.

Bara Gud kan ge oss ”en framtid och hopp”. Väljer vi bort Gud, väljer vi därmed en hopplös tillvara och det är helvete.

Låt mig ta en liten bild. Föreställ dig att solen skulle vara som en lampa med en avbrytare med vilken man kan ”släcka” solen. Så skulle det vara någon ”knäppskalle” som skulle tycka att solens strålar stör honom, att de är för heta. Han skulle vrida på avbrytaren och ”släcka” solen. På jorden skulle då inträda ett tillstånd av mörker, kyla och död. Allt liv på jorden är ju beroende av solens strålar.

3. Men vad skall man tro om helvetet? Glöm bort det mesta du hört om helvetet. Dessa skräckskildringar är för det mesta hämtade från Platon´s, Dante´s eller liknande författares skrifter. De ger en förvrängd bild av vad det är frågan om. Vi måste gå till bibeln själv och verkligen nogrant ta reda på vad bibeln säger.

4. För det första använder bibeln bildspråk när den talar om evighetstillståndet. Vi har svårt att fatta andliga ting utan bilder och liknelser (Matt.13: 34-35). Bibeln kallar de förtappades tillstånd både för ett evigt mörker (Jud.v.13) och en evig eld (Mat..25: 41). Hur kan det vara mörkt där en evig eld brinner? Vi förstår att det är bildspråk, men det förringar inte saken. Bilden talar om en förskräcklig verklighet som vi skall granska närmare.

5. Helvetet är vidare en skörd av det som vi sått i livet! Gal.6: 7-8. Rom.2: 5-9 berättar att dom, vrede, nöd och ångest kommer över den människas själ som gör det onda. Desto större synd, desto större ångest (Matt.11: 21-24). Att bryta det största budet är den största synden och medför den största ångest. Människan väljer själv helvetet genom att välja bort Gud, Han som är den ende som kan frälsa oss från helvetet och ge oss himmel och evig härlighet.

6. Gud gör allt vad Han kan för att hindra oss från att komma till helvetet!

Det finns massor med hinder på vägen till helvetet: Församlingar, evangeliserande kristna, kyrkor, kors, Jesus har dött och försonat vår synd, så vi kan slippa skörda följderna av vår synd, utan få den förlåten. Tusen och åter tusen gången har Gud kallat på oss och sagt: Kom till mig! Jag vill frälsa dig. Men om vi envist vägrar måste Gud till sist säga: Nå, gå nu då till den eviga elden… Men den är inte alls tillredd åt människan, utan ”åt djävulen och hans änglar”, Matt.24: 41.

Se även 2 Petr.3: 9; och Hes.18: 23.

7. Varför kan inte Gud helt enkelt hindra människor från att gå förlorade? Gud har skapat människan till en mycket högtstående varelse. Till ”Guds avbild” (1 Mos.1: 27), ”nästan till ett gudaväsen” (1917 års övers.), krönt honom med ära och härlighet, ”underbart skapad” (Ps.139: 14).

Vi har svårt att fatta till vilken högt stående varelse Gud skapade människan. Han kränker inte hennes värdighet att själv besluta om sitt öde. Hon kan välja Gud, men också välja bort Gud. Och Gud förintar inte den människan som går fel, det är i strid med Hans rättfärdiga natur. Han avslutar, bildlikt talat, inte det oönskade med ”abort”. Han respekterar människans värdighet och val.

8. I Jesus kommer Gud till oss! ”Om ni inte tror att Jag Är (den jag är), skall ni dö i era synder”(Joh.8: 24), ”Men åt alla dem som tog emot Honom gav Han makt att bli Guds barn, åt dem som tror på Hans namn!” Joh.1¨12.