Generaldirektör i Sverige: Inför allmän värnplikt för flickor

ALLMÄNT. Snart verkar det bara vara läkare, inklusive barnmorskor och urologer, som tror att kvinnor och män är olika. I Sverige, landet där verkligen allting är relativt, kräver folk att också kvinnorna skall ha obligatorisk värnplikt.

Svenska Pliktverkets generaldirektör Björn Körlof skriver på Dagens Nyheter att det är häpnadsväckande att pliktlagen gör skillnad på könen. I Sverige fungerar värnplikten så att staten skickar en lämplighetsundersökning till alla 17-åringar. Pojkarna är skyldiga att svara och de som inkallas skall gå armén. För flickrorna är det helt frivilligt.

Björn lyfter fram fördelar kvinnorna statistiskt sett har haft. "Studier visar att fredsbefrämjande insatser med hög andel kvinnor har haft större framgångar än de som haft få eller inga kvinnor alls."

I artikeln talar Björn inte om kvoter. De som vi bedömer att har bäst förutsättningar att klara en värnpliktsutbildning kallas till mönstring, säger Björn. Frågorna som ställs angår hälsa, fysisk prestationsförmåga, intressen och skolgång.

Läs hela artikeln här:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=745991

Delta också i vår fråga!