Patrik Hellström, pastor i Sion

Sion syns utanför kyrkväggarna

ALLMÄNT. Sionförsamlingen i Vasa har under senaste tid exponerats rikligt i media. På ett positivt sätt, dessutom! Nina Dahlbäck skrev och Johannes Tervo fotade ihop ett sällsynt stort reportage på fem helsidor plus en förstasida till Hufvudstadsbladet 10.2 2008.

Sion presenterades som en modern och attraktiv församling som till skillnad från folkkyrkan och många frikyrkor har lyckats med att få mängder med nya medlemmar.

Hur kommer det sig att HBL skriver om en församling i en positiv anda? Är det inte bara de kristnas tvister som skall lyftas fram i media?

Patrik Hellström, pastor i Sion, svarar i en intervju med Mickelsson.net vad som låg bakom artikeln.

- Vasabladet hade skrivit en artikel om att den Lutherska kyrkan tappar unga vuxna. Jag reagerade på deras sätt att skriva och sade att man kan få intrycket av att unga inte är intresserade av tro och kyrka. Jag berättade att vi har fått välkomna över 100 pers de senaste åren med medelåldern 22.

Efter det samtalet med en journalist tog det fart. Först publicerade Vasabladet en artikel och då kom snöbollen i rullning. HBL skrev mastodontreportaget, ungdomsledarna fick ställa upp på frågor i radio Extrem, där "ärliga frågor fick ärliga svar", enligt Patrik. Ristin Voitto följde också efter.

I HBL beskrivs den attraktiva församlingen."De tror på under och tecken, de talar i tungor och ber för sjuka. De tror att Bibeln är ofelbar."

I viss mån blev artikeln också en jämförelse mellan Sion och folkkyrkan, något som till en del verkar ha berott på skribentens personliga fördomar mot folkkyrkan och en del kan ha varit saker som folkkyrkan ta vara på.

I HBL-artikeln fick Patrik och Stefan Sigfrids frågan hur folkkyrkan skulle kunna lära sig av frikyrkan. "Innehållet [i den lutherska kyrkan] är fantstiskt, men presentationen är för konservativ. Våra värderingar är konservativa, men vårt uttryckssätt är modernt.

Hur förhåller sig Patrik till att artikeln framställde Sion och folkyrkan som konkurrenter?

- Tyvärr blir så lätt polariseringar i media. Ingen av oss vill ju det men media lever på att lyfta fram den ena på andras bekostnad. Tidigare har Sion varit på andra sidan.

Det som händer i Sion har lett till att 114 nya medlemmar med medelåldern 22 har välkomnats under de senaste fem åren.

Patrik nämner att den som vill veta vad det handlar om kan lyssna på radiogudstjänsten var han berättar om paradigmskiftet som består av tre delar. Första delen är att få gudstjänsten att gå från söndag till vardag. Den andra delen är att gå från kyrkolokaler till hemmen. Den tredje delen är att gå från aktivitet till relationer.

I Vegagudstjänsten från Sion talar Patrik. Mötet leds av Stefan Sigfrids. Sången leds av Rasmus F Forsman, Marina Sigfrids, Pentecostals mfl:

http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/1092387.asx?bitrate=1000000

Patrik berättar att påsk-konferensen EC, som är för alla åldrar, kommer att bjuda på något extra. Mer info kommer senare att publiceras på Mickelsson.net.

Jani Edström skriver ett läsvärt sammandrag om HBL-artikeln och Sions arbete på sin blogg:

http://www.kyrkpressen.fi/component/option,com_mamblog/task,show/action,view/Itemid,889/id,9351/

Också Henry Byskata har uttryckt sig. Han belyser i sin blogg situationen för Vasas folkkyrka, där han berättar om församlingens arbete, om dubbla medlemskap och om det lutherska i Stefans Sigfrids kollektbön.

http://www.kyrkpressen.fi/component/option,com_mamblog/task,show/action,view/id,9384/Itemid,889/