Gröna Ängar

Gröna Ängar: Romabrevet del 1d

UNDERVISNING.

Talare: Sungun

Datum 2002-10-09

Titel: ROMARBREVET kap 1, vers 1, del 4, "Avskild för Guds evangelium" (sammandrag av talat budskap)

Bibelverser: Rom. 1:1; Ap. 9:15; 1 Tim. 2:7; Ap. 13:2-4; 1 Mos. 3:15; 22:18; Gal. 3:16; 2 Tim. 1:9; Tit. 1:2; 1 Tim. 2:7; 2 Tim. 1:12; Fil. 1:7

Paulus var en apostel, alltså en som var sänd av Gud. Han var avskild för Guds evangelium. Romarbrevet kan sägas ha tre avdelningar. Del ett består av kapitel 1-5 som handlar om frälsning, del två består av kapitel 6-11 och handlar om liv, och del tre består av kapitel 12-16 och handlar om byggnaden.

Romarbrevets struktur är följande:

1 Introduktion

2 Fördömelse

3 Återlösning

4 Helgelse

5 Förhärligande

6 Kallelse

7 Förvandling

8 Avslutning

Att vara avskild är att någon eller någonting är separerat för ett specifikt ändamål. Det kan också innebära att bli utvald, utnämnd och kallad. När vi har nått en viss mognad och bestämt oss för att vara en bunden slav till Herren som Paulus, kommer vi att bli avskilda till Herren. Redan innan världens grund var lagd var vi utvalda av Herren på Hans sida (Rom 9:11-13). Att vi är utvalda kan jämföras med en person som väljer frukt på en fruktmarknad. Bara vissa av alla frukter blir valda. Bland miljardtals människor så är vi kristna utvalda av Herren. Många tror att vår kallelse är enbart beroende av oss, men innan vi ens har valt Gud så har han utvalt oss genom sin nåd. Därför behöver vi inte bekymra oss så mycket om våra bekymmer och problem och ängslas för dessa utan vi kan frambära dessa till Honom. Vi borde alla vara djupt tacksamma för Hans val vilket borde leda oss till att våra liv avskiljs till Honom.

Vad är vi avskilda till? Vi är avskilda till Guds evangelium. Detta är att Kristus som lever i oss som källan till vårt kristna liv t ex glädje, andlig mat, kärlek, tålamod, omsorg, osv. Paulus var avskild för ett sådant Guds evangelium. Han var avskild för att proklamera evangelium, försvara evangelium och bekräfta evangelium (Filip 1:16, 2 Tim 1:11). Proklamerar vi evangelium när vi möter människor? Skäms vi för evangeliet eller försvarar vi det? Om vår levnad är för Kristi skull så bekräftar vi Guds evangelium.

Guds evangelium är glädjens budskap, men vad är det egentligen? Evangelium är Jesu Kristi person och inte bara ett budskap om Honom! I vår erfarenhet, vad är våra glädjande nyheter? Är det som roar oss och ger trygghet våra "glädjande nyheter"? För Paulus var de glada nyheterna en person. För Paulus var personen Jesus Kristus viktigare än andliga ting. Vi borde ägna tid varje dag att komma till Herren och upptäcka hur rik han är. När svårigheterna, prövningarna och frestelserna sedan kommer, kan de inte övermäktiga oss. När vi kontaktar Herren i ordet och bön, då kommer Han att fylla oss med sin alltillräcklige Ande för att vara allt det vi behöver.

Evangelium handlar inte bara om Jesus Kristi person som huvudet utan även Hans organiska kropp som är uttryckt genom ortsförsamlingen (Efes 1:22-23). De fyra evangelierna handlar om Jesus Kristus som individ (på jorden). Många tänker på hur fantastiskt det var för lärjungarna som hade Jesus själv mitt ibland dem. Men vi måste se att det är ännu mer fantastiskt att Herren nu är i oss som härlighetens hopp (Kol 1:27). Kristus som var en person har nu blivit "den korporativa Kristus" i oss många kristna för att han har kommit in i oss att vara vårt liv (Kol 3:4). Genom att han har kommit in i oss och har gjort oss till sin kropp som uttrycker Honom och verkställer Hans gudomliga tankar och verk. Detta är det evangelium Paulus predikade.

Vi mår bra så länge vi befinner oss i Kristus genom Anden. Problemet är istället att vi inte ser och inte är fyllda med Jesus. Är vi rastlösa, otillfredsställda eller bekymrade? Då borde vi gå till Herren och öppna oss till Honom från djupet av våra hjärtan och låta Honom fylla oss.

Anden är nyckeln och hemligheten att uppleva Hans rikedomar. Ofta när vi bekymrar oss för något eller gör misstag beror det på att vi inte är kopplade till den himmelska elektriciteten, alltså Anden i vår ande. Vi kan inte frälsa oss själva men Herren kan frälsa oss till det yttersta. Alla människor kan bli fyllda med Anden.

Vad består i slutet av denna tidsålder? Tro, hopp och kärlek! (1 Kor 14) Vad är dessa saker? De är Kristus! Detta är Guds underbara evangelium!

Vi tacka Herren för en sådan underbar gåva till oss!



Skulle du vilja fråga något eller komma i kontakt med oss? Gör det då via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com