The Holmes brothers

Blues-gospel med själ och hjärta ...

ALLMÄNT. The Holmes brothers spelade i många år på fester och begravningar, innan Joan Osborne av en händelse råkade höra deras musik på gatan gick in och blev helt tagen ... Idag spelar the Holmes Brothers sin gospel-blues runt om världen och på Allhelgona helgens söndag till och med i Gamlakarleby stadskyrka

Ur mina högtalare väller mjuk, skön, raspig musik. Den är lite svår att lägga i nåt fack för den ena låten är inte den andra lik. När jag tittar närmare på konvolutet blir jag förvånad, de är 3 svarta gubbar(förlåt om det låter nedlåtande) som finns på pärmen, håret och skäggen är redan grånade - det är de grå tinningarnas sharm.

Jag grips av samma känsla som Joan Osborne för ett antal år sedan. Hon vandrade ner för Second Avenue en lördagkväll på väg på en väns party när denhär musiken slog emot henne från ett öppet fönster. Producent som hon är och världskänd dessutom tog nyfikenheten överhanden och hon tog sig in och blev fast. Partyt glömde hon, istället började denhär kvällen ett mycke fruktbart sammarbete som sedan 2001 resulterade i skivan "Speaking in tongues".

Den sensaste skivan "State of grace" fortsätter i samma invanda fotspår. Skivan, musiken till och med ansiktena på skivan andas just det - nåd och glädje! Den här skivan inleds med spåret "Smiling face hiding weeping heart" som ger vinken om att det inte bara är det enkla och soliga som bröderna för fram, de har vandrat i de djupa fåror som karakteriserar denhär musiken, ur vilken den är född. Deras liv och musik växer fram ur den mustiga mull av tradition som gospeln och blusen består av. Gitarrerna ylar och gnäller, munspelen suckar och överallt där de går fram berör de med sin hjärtliga, människonära musik och sitt liv.

När jag sitter här och tänker fram mot den konsert som vi håller på och arrangerar här i Karleby fylls jag av förväntan. Inte nog med att vi kommer att få upplevar the Holmes Brothers utan och Nina Åström kommer att äntra koret i Gamlakarleby stadskyrka söndagen den 4.11 kl 15. Nina hör till de människor jag omedelbart känner samhörighet med när jag träffar henne. Hennes varma, människonära glada framtoning gör att det alltid är lika roligt att bara tala i telefonen med henne. När hon sitter bakom sitt Yamah-elpiano på konserter är det just dethär hon utstrålar. Här sitter en som vandrar samma vägar som vi andra som delar av djupet av sitt hjärta en liten stund som bjuder nåd för andra och sig själv.

Nå nog ordat om dethär nu - det finns alltså bara ett alternativ - boka tågbiljetter och gör en utfärd till Karleby - konserten är gratis men en kollekt bärs upp - Kom med och njut av en oförglömlig eftermiddag!

Checka gärna in gubbarna på http://myspace.com/theholmesbrothers