När en teori blir faktum

ALLMÄNT. Den svenska regeringens senaste utspel i friskoledebatten är oroväckande. Morgonbön ska få finnas, men all form av konfessionella inslag under lektionstid ska totalförbjudas.

I ett demokratiskt och fritt land som grannlandet Sverige, är det en självklarhet att få bedriva friskolor på konfessionell grund. Detta har också Sverige skrivit under på i Europakonventionen.

Dagens Nyheter skriver att förslaget innebär att en biologilärare till exempel inte ska få presentera teorin om Intelligent Design jämte evolutionsteorin. Problemet är det att artikeln kallar dessa för "Bibelns skapelseberättelse" och "evolutionsläran", vilket underförstått ger sken av att ID skulle vara fullständigt orelevant ur ett vetenskapligt perspektiv, medan teorin om evolutionen är ett bevisat faktum sett ur samma perspektiv. Inget av detta är naturligtvis rätt.

När jag för två år sedan hade tillfället att luncha med Sveriges dåvarande skolminister Ibrahim Baylan, jämförde jag religiösa inslag på en konfessionell friskola, med ishockeylektioner på en hockeyskola. Faktum är att Baylan inte hade överdrivet mycket att svara, utan bortförklarade det hela med att "det inte går att jämför därför att hockeyskolor inte stänger in elever på samma sätt". Onödig kommentar om jag får säga min mening. Självklart kan det hända att ett färre antal friskolor på konfessionell grund, missbrukar sin rätt, men i det stora hela är det inte aktuellt.

Faktum är att Livets Ords gymnasieskola i Uppsala för ett par år sedan fanns bland topp 25 Sveriges bästa gymnasier och har också varit den skola där gymnasieelever med högst betyg utexaminerats i Uppsala. Södermalmskyrkans kristna skola i är i skrivande stund nominerad till kvalitetsutmärkelsen som delas ut av Stockholms stad.

I ett föregångsland, som Sverige gärna ser sig vara för andra länder, måste olika trosuppfattningar respekteras och varje människa som bekänner sig till en viss religion ska slippa behöva känna sig intellektuellt kränkt för att hon har den övertygelse hon har.