Bild 2

Tankenötshörnan

ALLMÄNT. Tidningen Illustrerad Vetenskap bjuder på hjärngymnastik.

Två gånger i månaden dimper en hel hop trevliga nötter ner till Illustrerad Vetenskaps prenumeranter (tidningen underhåller också med annat läs- och sevärt, så den kan varmt rekommenderas).

Förr i tiden var uppgifterna alltid av typen bild eller sifferkombinationer, idag finns det medblandat lite textuppgifter, och ibland rätt så mycket fysik eller matematik. Trevligt med lite mer variation, tycker jag!

Här följer några nöt-exempel:

Bild 1 (uppgift 2):

Sifferproblem är frekvent förekommande i Ill Vet. Kanske inte de absolut kreativaste gåtorna, men trevliga att tänka på och ofta av en passlig svårighetsgrad. Ibland kan de vara lite väl långsökta, typ ”om du tar siffran till vänster, multiplicerar den med 3,6, adderar siffran till höger och dividerar med 14 för du siffran ovan!”. Dessutom finns ibland alternativa kombinationer av siffrorna som skulle leda till ett annat svar, minst lika logiskt.

Bild 2 (uppgift 4):

Tärningsuppgiften. Visar tydligt på hur olika människor tänker. Omöjligt att se för vissa, busenkelt för andra. Handlar naturligtvis om hur bra man kan skapa tredimensionella bilder i huvudet. Lär vara lättare för män än kvinnor.

Och till sist en rätt så krävande en som fanns med i det senaste numret:

”En gammal bil kör nedförsbacke med 72 km/h, på platt mark med 63 km/h, och i uppförsbacke med 56 km/h. I denna bil tar färden från stad A till stad B 4 timmar. Tillbaka tar det 4 timmar och 40 minuter. Hur långt är det mellan de båda städerna?”

Mer skoj på http://www.illvet.se/htm/hjarngymnastik/se/. Lycka till!

Bild 1
Logo