stallet i betlehem

Julvandring i Sion - en succé

ALLMÄNT. I år har Sionförsamlingen i Vasa ordnat en julvandring, där man med hjälp av drama och koreografi vill flytta åskådaren 2000 år bakåt i tiden, till Israel år 0.

Över 450 speciellt inbjudna skolbarn och andra intresserade har under några dagars tid fått delta i Sionförsamlingens julvandring år 2006. Jag hade själv möjlighet att delta, och blev både rörd och imponerad. Församlingen hade lagt ner mycket tid och möda på att skapa vacker dekor. I Sionkyrkans olika utrymmen mötte vi på torgförsäljare, palmer, herdar, och så givetvis Maria, Josef och Jesusbarnet i krubban.

Julvandringen var verkligen en vandring. Vi började i regniga Finland där en familj sitter ner kring julbordet. Pappa är i full färd med att läsa julevangeliet men barnen vill inte höra. Det är tråkigt. "Varför måste vi läsa det varje år... är det bara för att farmor och farfar gör det?" Då blir mamma i familjen eld och lågor och klargör med bestämd stämma för barnen, att julevangeliet minsann inte är någon saga...

Och så börjar det. Vi får alla en biljett, så öppnas dörrarna, och vi möts av judisk musik, prat och skratt. Poff! Vi är på Nasarets torg. Vi får uppleva en resa i tid och rum, och barnens ögon tindrar. De får själva vara aktivt med i julevangeliet, och se allting på ett nytt sätt. De får sätta sig ner i Marias hus och se henne tillreda middagen. Just när hon är i färd med att visa upp alla sina kryddor så blir rummet ljust. En Herrens ängel visar sig för henne och berättar att hon ska bli mor åt Messias.

Så forstätter vi vandringen, vi hälsar också på hos Josef, och vi hör om skattskrivningen. Det är nästan så vi blir rädda för den mycket bestämda romerska soldaten. Vi förflyttar oss hastigt upp till Betlehem i Judéen (stora kyrksalen), och där får vi alla bevittna den välbekanta scenen i stallet. Herdarna får änglabesök på ängen, och även de tre vise männen Caspar, Melkior och Balthasar följer sin stjärna på himlen. Alla samlas de kring barnet i krubban.

Det är en fullkomligt underbar julupplevelse som Sion har bjudit på i år, tillsammans med koordinator Else-Maj Dahl. Jag tror inte att det är någon deltagare som återvänder från vandringen, utan att ha blivit berörd av den äkta julfriden som julevangeliet ger. De barn som har fått vara med om julvandringen har, tack vare Sionförsamlingen, fått tillgodogöra sig ett rakt, enkelt och underbart budskap. Jag är säker på att det är många frön som har blivit sådda i små hjärtan.

Tack för allt hårt jobb ni har gjort allesammans.

Fantastiskt bra.