Vill du vara med och förändra världen?

OLD ARTICLES. Det är ofta man gärna skulle vilja förändra världen. Man behöver bara slå upp tidningen, se på TV-nyheterna eller lyssna på en klasskompis som berättar hur han/hon har det.

I vår värld finns det många som har det svårt. Ibland skulle man bara vilja ge upp – det är ändå ingen idé att bry sig, inte blir världen någonsin bättre. ”Sköt dig själv och skit i andra” genomsyrar vårt samhälle idag. Men men jag då, jag vill ju verkligen förändra världen! Jag vill förändra världen till något bättre, men hur?

Häromdagen läste jag en text om en ung man. Texten påminde mig om var jag ska börja i mitt arbete att förändra världen. Jag återberättar texten som jag minns den. Det var en man som i sin ungdom ville förändra världen. Men han upptäckte att det var svårt, så han försökte förändra sitt eget land istället. Men när han kom underfund med att han inte kunde förändra sitt eget land, började han fokusera på sin egen stad. Men han kunde inte förändra sin stad, och när han nu blivit en gammal man, har han insett att det enda han kan förändra är sig själv. Plötsligt förstod han att om han för länge sedan hade förändrat sig själv, så skulle han ha kunnat påverka sin familj. Hans familj och han själv kunde ha påverkat sin stad. Deras påverkan kunde ha förändrat deras land och mannen kunde faktiskt ha förändrat världen.

Så om jag vill förändra världen måste jag alltså börja med mig själv. Men hur kan jag ändra på mig för att världen ska bli bättre? Moder Teresa har sagt; ”Sprid kärlek där du går, först och främst i ditt eget hem. Ge kärlek till dina barn, till din fru/man, till grannen...Låt aldrig någon komma till dig utan att må bättre och vara lyckligare när han går därifrån. Var ett levande uttryck för Guds godhet, godhet i ansiktsuttrycket, godhet i ögonen, godhet i leendet, godhet i den varma hälsningen.”

Jag tror att dina och mina ansträngningar gör skillnad, och de ger ringar på vattnet. För kärlek påverkar både oss själva och vår omgivning. Vi har stora möjligheter att göra gott och förändra världen. Tänk om du nästa gång du t.ex. åker buss, säger till busschauffören att; - vad fantastiskt bra du körde idag! Då gör du honom antagligen glad. Anta sen att han har 20 körningar samma dag och att på varje körning stiger det 30 personer på. Dessa 600 personer kommer busschauffören att vara vänlig mot, tack vare att någon var snäll mot honom. Och de passagerarna kommer i sin tur att vara vänligare mot sin personal, mot expediter, vänner och mot sin egen familj. Vänligheten skulle sprida sig som en löpeld till flera tusen personer. Det är väl inte så illa? Nu tänker du säkert att kan man då faktiskt lita på att busschauffören kommer att vara vänlig mot sina passagerare?! Nej naturligtvis inte, men i och med att man är medveten om att systemet inte är vattentätt, så kan man ju bearbeta tio personer till idag.

Så tänk dig då att du gör åtminstone tre av tio glada, då kan du indirekt påverka attityden hos ytterligare några tusen människor. Jag vet inte om detta fungerar i praktiken, det är nämligen svårt att göra forskning på området, som du säkert förstår. :) Men om det inte fungerar så tog det ingen tid att säga åt busschauffören att han gjorde ett bra jobb. Om jag talade för döva öron, än sen då? I morgon kommer det en annan busschaufför jag kan försöka göra glad. Det viktiga är att inte tappa modet. Det är ingen lätt uppgift och du kanske inte genast ser resultat. Men tänk om vi alla försökte. Du som t.ex. går i skolan, uppmuntra din lärare med att hon t.ex. är snygg i håret idag och jag kan nästan slå vad om att din klass får en härlig dag :) Men jo jag vet ibland blir dock våra möjligheter istället en ”jag-borde-lista” som bara ger dåligt samvete. Hitta därför på det som du är bra på, något som gör denna värld en smula bättre!

”Låt oss orubbligt fortsätta att bekänna vårt hopp...Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.” Hebreerbrevet 10:23-24

”En givmild människa får rikt igen, den som mättar andra blir själv mättad.” Ordspråksboken 11:25