Allvarligt talat: Depression

OLD ARTICLES. På lördag var det en nationell minnesdag för de 1095 människor som begick självmord under det senaste året. Då depressionen går så långt är det allvar...

Jag har pratat med en ung man som berättar att han lider av tidvis svåra depressioner. Personen vill hållas anonym, så vi kan kalla honom Kalle. 'Kalle' berättar detta i syfte att få dig att fundera. Kommentera gärna med tankar, samt råd till den deprimerade eller den människa som finns där för att hjälpa.

"Jag har haft depressioner i ca 4½ år nu. Det går i vågor, så ibland kan det vara en eller två veckor då allting bara är perfekt, allting stämmer. Så kommer något som får allt att rasa, det känns som om man haft en ställning som håller upp en och plötsligt är det någon som tar bort den och jag bara sjunker ihop. Jag vet ofta inte vad depressionerna beror på, men livet bara smakar dynga.

Mina tankar brukar vara att jag inte har ett syfte, jag är en utomstående som bara finns där. En tumör, nästan... Jag upplever att människor är falska mot mig. Fast ibland är det inte bara min fantasi, jag VET att en del människor är falska. Då blir jag besviken och det drar ner mig i dyn. Jag har tidigare litat på människor, men efter att gång på gång fått möta verkligheten, så har förtroendet för människor försvunnit. Det känns tungt för mig att bli besviken på mina medmänniskor.

Självmord har stundvis funnits i tankarna, men det har aldrig blivit verklighet och även om jag ibland skulle vilja det mycket starkt, så kan jag säga att jag tror inte det kommer att bli av ändå. Häromdagen kom jag ändå på mig själv med att i tankarna skriva det brev som jag skulle lämna efter mig då jag gör det. Det gjorde mig förskräckt och jag sökte genast hjälp hos en nära vän till mig.

Jag har en tendens att försöka dölja mina depressioner. Det är bara dumt att besvära andra med det hela tiden. Ibland tar orken ändå slut, och jag bara sitter och stirrar ut i tomheten. Jag har några vänner som jag kan prata med, det hjälper alltid lite. Någon "bara finns till", någon försöker muntra upp, det är olika, men de finns i varje fall och det är jag glad över."

Detta var 'Kalles' berättelse och vi tackar honom för att han öppnat sig för mickelsson.net:s läsare!

Artikeln är publicerad med tillstånd av 'Kalle'.