Isabellas brev från belgrad!

OLD ARTICLES. Isabella "Gospel" Ström är i Belgrad. Här skriver hon om sina senaste upplevelser!

Jag sitter i ett råkallt och regnigt Belgrad. Igår var det varmt, sol och sommarvärme. Idag är det höst och kallt.

Belgrad är en stad full av liv och rörelse. Här bor ca 2 miljoner mänskor. Belgrad betyder den vita staden, men den är mer svart än vit. Luften är full med avgaser från bussar och bilar och det ligger ofta ett smogtäcke över stan. Det märks speciellt vid solsken. Solen skiner inte lika klart som hemma. Jag har fått se en del av staden och dess sevärdheter. Kalemegdan är den populäraste och vackraste platsen här. Det är en gammal turkisk fästning från den tiden när turkarna försökte övervinna Europa med islam. Serberna satte stop för deras framarsch vidare norrut över Europa.

Från fästningen ser man ut över Saba och Donau. De två floderna rinner ihop mitt i Belgrad. På andra sidan Saba ligger Novi Beograd . Det är där jag bor tillsammans med Jelena Djokic. Jelena och jag arbetar också tillsammans.

Vi bor typiskt serbiskt, dvs i en liten lägenhet med två rum. Vi sover i vardagsrummet, medan våra hyresvärdar, paret Kukulj sover i köket. Tetkanada och Nikola Kuklj har bott ett år i Sverige. De kan lite svenska och känner till lite skandinavisk kultur och mat. Det var en överraskning för mig, men känns också som en trygghet. Tetkanada är kristen, men hennes man har inte ännu gett sitt liv till Gud. Vi är övertygade att vi är Guds redskap för att han ska bli frälst.

Mycket av min tid under de första veckorna har gått åt till att lära mig språket och att vänja mig vid kulturen. Jag har språkundervisning kontinuerligt varje vecka. Det är inget lätt språk, men jag lär mig hela tiden mer. Dessutom tiden gått åt till att bli bekant med dem jag ska jobba med oxh med studenterna.

Jelena och jag har också rest en del. Andra veckan jag var här besökte vi hennes hemstad, Ðabac. En stad med ca.100.000 invånare. Jag upplevde på många sätt att det fanns ett andligt mörker över staden. På söndagen medverkade vi i en liten pingstförsamling. Det ord jag fick från Matt 5 om att vara ett ljus och som en fyr i staden var en uppmuntran till församlingen. Resten av veckan träffade vi ungdomarna från församlingen. De är få till antalet, men blev glada och styrkta av vårt besök. I deras hjärtan finns en längtan nå ut till ungdomarna i staden. Många av ungdomarna där sysslar med droger. Sima Papiã, en av killarna i församlingen,har varit djupt nere i drogmissbruk. För ett år sedan blev han frälst, bl.a. genom att Jelena vittnade för honom. Nu strålar han av Jesu kärlek och förändringen i hans liv är synlig. Hans vänner känner knappt igen honom.

Vi har också besökt Novi Sad, en vacker och mycket renare stad en Belgrad. Vi deltog i en ungdomskonferens ordnad av en av stadens pingstförsamlingar, Churh of Christ the Saviour. Det var ca 600 deltagare från alla frikyrkor och medelåldern 23-24. På fredagen var det konsert med gäster från Rumänien och lördagens program bestod av undervisning, lovsång och seminarier. Undervisningen var mycket relevant, också för de icke-kristna som deltog i konferensen. Lovsångsteamet gjorde ett fantastikt jobb. Det var härligt att se så många ungdomar prisa Gud tillsammans.

Jag vill berätta lite om församlingen Church of Christ the Saviour. Den började som en organisation, Crossroads (Vägskäl), för att hjälpa ungdomar ut ur drogmissbruk. Man har fått hjälpa många att komma ut i frihet. Efter ett tag kände man att det var dags att ta ett steg vidare och bilda en församling för att kunna ta hand om dessa ungdomar. För två år sen bildades alltså församlingen. Idag har den ca 200 medlemmar. De flesta är ungdomar och deras familjer som blivit frälsta genom Crossroads. Det är den mest växande och levande församlingen i Novi Sad.

I Belgrad finns det 8 friförsamlingar. Hit intills har jag besökt och medverkat i 4 av dem. Den största är en pingstförsamling, Simina. Pastorn där är Bob Andjelic. Hans fru är svensk och de har bott i Sverige. Det var den församlingen jag besökte i våras tillsammans med Kenneth och Barbro Grönroos. Jag har också besökt Assemblies of God. De får understöd från Australien. Pastorn i den församlingen är serb, men har bott många år i Australien. Senaste söndag besökte och medverkade i First Baptist Church, en traditionell baptist församling. De uppskattde och blev mycket uppmuntrade av min sång.

I måndags och tisdags deltog jag i ett ledarskapsseminarium för alla nationella ledare inom EUS. John Detoni från USA undervisade om en ledares karaktär, visioner och mentorskap. Han lyfte speciellt fram verserna från 1 Tess 2:1-12 där Paulus säger till församlingen i Thess att han kom till dem som en mor och far. Han kom inte som en auktoritär ledare, men som en mor som tar hand om och föder sina barn och som en far, som uppmuntrar och tröstar sina barn, men som också vädjar till dem att leva ett liv som behagar Gud.

Studentarbetet har inte kommit igång än. Terminen med föreläsningar började den här veckan.Inkommande vecka startar arbetet med studenter här i EUS (Evangeliska Universitets Studenter). Nu på fredag har vi planering-, bibel- och bönemöte för kommande möten. Vi ska också flytta en del böcker från utrymmena här för att få mer plats och det ska göras innan måndag. På måndag inleds höstterminens första studentmöte. Onsdagar kommer jag att vara med och leda smågrupper som vi har i Novi Beograd. Fredagar har vi planerings-, bibelstudie och bönemöten. Där emellan jobbar vi med att skapa kontakt till icke-troende studenter genom att besöka de kristna studenterna i deras studentkorridorer och deras studieplatser. Jag hoppas på att få kontakt med studerande som läser finska och svenska på universitetsnivå.

13-16.11 ordnar vi i EUS en studentkonferens i Novi Sad. Alan Belton från USA kommer att va talare. Man väntar sig ca 200 kristna och icke-kristna studenter ska delta i den. Vi ska också delta i en bokmässa med 7000 besökare. EUS kommer att ha ett bokstånd där och vi ska dela ut Nya Testamenten och vittna för mänskor. De är två av de större evenemang jag ska delta i. Där emellan ska jag resa till de olika städerna där EUS har verksamhet.

Be gärna för:

· Terminstarten för EUS.

För möten, kontakter till studenter, att vi ska nå längre, visioner.

· Kommande val i Serbien.

Gud låter tider och stunder skifta. Han avsätter och tillsätter också vem han vill.

· Enhet bland de kristna.

· För mig; jag har känt mig frustrerad pga kulturen här.

Att Gud ska spränga mina begränsningar och utvidga mitt område.

Jag har tagit en del bilder, men jag har inte hunnit framkalla dem än, men i nästa brav lovar jag skicka med några bilder.

Tack för alla era förböner!

Hälsningar från Belgrad,

Isabella