Challe och Jenna gående på stan

Att turista Helsingfors på svenska

OLD ARTICLES. Det finns många saker man vill pröva på här i livet. För oss var en av dem att utforska hur det är att vara Sverige-svenska turister i Helsingfors. Detta fick vi gjort torsdagen den 24.7.

Utrustning: Kamera, kvadratmeters stor karta över hela huvustadsregionen (fungerade också bra som picnic duk) och mer eller mindre bekväma skor.

 

Väder: Delad opinion. Alternativt varmt eller alltför varmt.

 

Mål: Ta reda på hur bra betjäning man får i Helsingfors som rikssvenskar.

 

Under de fyra timmar vi endast talade rikssvenska, eller engelska med stark rikssvensk brytning, besökte vi bl.a. domkyrkan, riksdagshuset, posten och turistbyrån.

Överlag fick vi bra betjäning på både svenska och engelska överallt, utom i turistbyrån. Posten var exeptionellt berikade på språkkunnighet, därför skickade vi ett

extra vykort, "Greetings from Helsinki", ett måste för turister. Till all tur förstod vi att skicka det anonymt.

 

Efter en god stund av turistande fick vi dock lite dåligt samvete för att vi lurade så många som så gärna ville bemöta oss på "vårt" språk. Därför slutade vi nu vårt turistande och träffade istället några äkta ortsbor, som till vår stora glädje erbjöd oss skjuts hem till lilla Borgå igen. TACK Linus!

 

Resultat: Hm.. Det vi i alla fall fick reda på med säkerhet var att det är ansträngande att som finlandssvenskar tala rikssvenska över tre timmar i streck.

 

Kontakta oss gärna om ni vill ha en mer utförlig redovisning över dagen i fråga!