Aluminiumform med popcorn

Popcornsexperiment

OLD ARTICLES. Team Borgås forskningsavdelning började fundera hur det ser ut när popcorn får poppa fritt i en öppen eld. Så ett forskningsteam tog reda på saken.

Först lite bakgrundsfakta: Popcorn är alltså torkade majskorn. Ett majskorn består i stort sett av en vattendroppe omringat av stärkelse. När kornet värms upp utvidgas vattnet och får stärkelsen att explodera. Och allt detta utan uppslagsverk.

Ett forskningsteam gick alltså in på djupet med popcorn. Det första experimentet gick ut på att lägga en micropopcornspåse i elden för att se vad som händer. Experimentet förklarades misslyckat och avslutat när kornen var svarta och sönderbrända.

Nytt försök. Popcornen sattes i en aluminiumform och på ett galler ovanför elden. Ungefär som att poppa på gammaldagsvis. En lång, otålig väntan resulterade i applåder och glädjerop då popcornen likt fyrverkeripjäser flög genom luften. Rädslan för att de heta popcornen skulle orsaka blinda ögon och andra bestående men var handpåtaglig, men inte skyr man väl lite spänning här i livet!

Experimentet utfördes nedanför det sydfinska slalomfjället, Östnylands Alper, Kokonbacken.