Jonna och Danne uppträdde

Kamratsförbundets årsfest i Akan

OLD ARTICLES. Svenska folkakademiens kamratsförbund håller årsfest varje år den första lördagen i mars, så även i år.

Carina Bruuns och Nina Ahtolas bekanta skratt, Lina Ingmans smarta kommentarer och Jenny Tillanders glada sinne... det kändes som att komma hem då man fick se sina forna medstuderanden igen!

Svenska folkakademien, 'Akan', är en folkhögskola i Borgå centrum. För eleverna, forna och nuvarande, finns ett kamratförbund som dels ser till att Akaniterna vet om att de är välkomna tillbaka och hälsa på sin gamla skola när som helst, dels hjälper dem att hålla kontakten med sina gamla vänner. Kamratförbundet ordnar en årsfest dit alla elever som någonsin gått i Akan är inbjudna. På plats fanns en som hade gått i Akan för hela 61 år sedan!

Under festligheterna höll både rektor Jan Stoltzman samt ordförande Thorbjörn Blomqvist tal, och FST:s nyhetschef Mikael Crawford berättade sina funderingar om den finlandssvenska identiteten. Därtill hölls en tävling i Akan-kännedom med lag för 'Forna elever', Nuvarande elever' samt 'Lärare'. De forna elevernas goda blandning av ungt och erfaret gjorde att de tog hem en klar seger!

Kvällen fortsatte senare med partaj i skolans eget kafé, där nya kunde bekanta sig med gamla, och de gamla kunde diskutera nostalgiska minnen samt ha roligt "som på gamla goda tiden".

***

Besök gärna www.akan.fi