Skolan hade varit intressant om man vetat mer

Det bästa ur åttans historiebok

OLD ARTICLES. Jag är assistent på UlfÅsa skolan i tölö till en åttåndeklassist med aspergers syndrom. För en vecka sedan kom jag och min chef överens om att jag skulle börja undervisa i historia och religion.

Eftersom det börjar bli några år sedan jag gick på åttan så tänkte jag att jag skulle frächa upp mitt minne, så jag lånade hem två religions böcker och åttans historiabok.

Förra veckan hade jag bläddrat lite i historia boken, men hade inte satt in mig riktigt ordentligt. Nu i måndags var första gången jag började läsa lite nogrannare och skulle börja planera lektionerna. Fort märkte jag att åttans historia bok var fasligt intressant, faktiskt det mest intressant jag har läst sedan Oryx & Crake av Margaret Atwood. Jag kunde bara inte släppa boken ur mina händer, jag läste 130 sidor den dagen.

Jag konstaterade att det finns mycket med intressant fakta i åttans historia bok, jag tänker redogöra några av sakerna som jag tyckte att var mest revolutionerande att veta.

Lenin hette Vladimir Iljitj Uljanov. Efter självständighetsförklaringen var Finland delat, det uppstod tvister mellan dom borgerliga och socialisterna, dom hade egna skyddskårar, borgerligas vita garden och socialisternas röda garden.

Den 1 oktober 1918 valdes tysken Karl av Hessen till Finlands kung men hann aldrig bestiga tronen. Att arkebusera betyder enligt en ordbok att skjuta en dödsdömd. Benito Mussolinis partimedlemmar (det fascistiska partiet) bar svarta skjortor och använde en gammalromersk symbol för makt, det var ett spöknippe med bila, den latinska benämningen på spöknippet är fascis, därav ordet fascist.

Det här och mycket, mycket annat intressant har jag fått reda på genom att läsa åttans historia bok. Jag kom inte ihåg att historia skulle ha varit intressant när jag gick på åttan, å andra sidan är jag ingen rebelliska hormonboll mera, eller ja, det är jag väl, hur som helst så rekomenderar jag alla att lite läsa upp sig i åttans historia, eller något annat ämne ni hade i högstadiet. Jag tror att ni, så väl som jag finner att det är mycket mera intressant nu.

Om nån skulle vilja likasom jag läsa lite intressant historia kan ni höra av er till mig så ska jag se om jag skulle kuna smuggla ut en till bok från skolan.