Bild: Wikipedia

Berguv landade på Metodistkyrkan

OLD ARTICLES. Sent på natten mellan lördag och söndag traskar en trött liten Manda hemåt i gatlyktornas sken. Staden är öde och tom, men då hon närmar sig hemmets ljuva härd hör hon ett underligt ljud.

Det låter närmast som om någon skulle stöna till med jämna intervall, men på grund av den sena timmen bestämmer sig Manda för att en varm säng lockar mera än att ta reda på vem som kan tänkas låta så bedrövligt. Men då hon ska stiga in genom ytterdörren håller hon på att krocka med en närmast extatisk tant! Tanten svamlar någonting om att det sitter en berguv på Kristuskyrkans torn, förklarar att det har stått på Hesari att en sådan lär skall befinna sig i området, och rusar sedan vidare ut för att försöka beskåda den sällsynta gästen.

Som den sanna Naturvetare Manda är, bemästrar hon sin trötthet, skjuter undan tanken på den varma sängen och går ett varv upp mot kyrkan. Tyvärr är tornet oupplyst, så berguven syns inte, men hörs definitivt. Det är definitivt en speciell känsla för den annars rätt så fågelointresserade Manda att stå klockan två på natten och lyssna på en hos oss såpass sällsynt uggla som berguven, som för övrigt kan äta till och med kråkor!

Ifall någon är intresserad av berguven (Bubo bubo) så finns mer information till exempel på http://sv.wikipedia.org/wiki/Uv. Den behöver all uppmärksamhet den kan få, så att man eventuellt kan få slut på de mänskliga aktiviteter som gör att dess habitat förstörs och den utrotas.