Kakan uppifrån (Foto: Manda)

Mandas vinnande recept

OLD ARTICLES. Det här ger kanske lite tant-poäng, men här kommer ett recept på en god kaka som jag och två lika kakbitna klasskompisar vann studentkårens kakbakningstävling med.

JULCHEESECAKE

Botten:

200g pepparkakor

100g smör

Fyllning:

3 ägg

1½ dl socker

1 burk crème fraiche

500g kesella (tror att det är kvarg på sverigesvenska… kulturkrock!)

1 påse saffran

rivet skal från en citron

saften från halva citronen

Krossa pepparkakorna och blanda i det smälta smöret (alltså smält det först, naturligtvis). Tryck ut i en form med löstagbar kant, helst inte från IKEA för då läcker den garanterat. Ställ in i kylskåpet. Vispa ägg och socker en aning, blanda sedan ner alla andra ingredienser. Häll i formen och sätt in i 200 grader varm ugn i ungefär 30-35 minuter. Ta ut och… tadaa, färdigt! Låt svalna innan den serveras.

Det här är ett recept som jag och två klasskompisar Hanna och Therese hittade på när vi fick höra att studentkåren skulle anordna en kakbakningstävling. Vi tänkte att den skulle få poäng för att den har julanknytning, men ändå inte är alltför traditionell. Och bra gick det… vi vann tävlingen! Haha. Segern hade nog lite att göra med att vi hade flest röstande kompisar där. Men den var väldigt god (och fin) så jag rekommenderar åt alla att baka en sådan åt någon när eller kär!