Hästar i centrum - Turista i Helsingfors

FRITID. På insidan av Mannerheimvägen ligger ett för omvärlden nästan osynligt ridcentrum. Över tvåhundra hästar bor i Brunakärr, i anrika byggnader som uppfördes till den planerade Olympiaden 1940.

Hela nuvarande bollhallen med två tillhörande stall i Brunakärr byggdes ursprungligen för det olympiska ridmomentet och användes också äntligen 1952 vid de olympiska spelen. Efter att armén avvecklade hästarsenalen höll hästsporten på att gå under i Finland. Då byggdes ridhallen om till det som nu är bollhall, förutom en bit i bortre ändan som ännu är ridhall. Pro Olympiamaneesi är ett initiativ som pågår för att återställa hela hallen till ridhall.

Eftersom hästområdet är i anslutning till den mäktiga centralparken finns det gott om utrymme att rida på. Men det finns de som önskar mera. Med vissa mindre förbättringar kunde man rida 10-tals kilometer ut ur stan. De här förbättringarna finns också med i Pro Olympiamaneesis agenda. Polisen har hästar i stallet tillsammans med två hästskolor. En av skolorna är Kyra Kyrklunds företag som bland annat tränar elitryttare.

Hästintresset är störst för flickor, bara sex procent av sportens utövare är män. Det är ungefär 145 000 personer som rider i Finland.

Invid finns bilder på en potentiell ny ryttare som bekantar sig med sporten.

(Länkar på finska)
http://www.olympiamaneesi.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ratsastus