Coolare kompisar utanför församlingen?

ALLMÄNT. Det finns många som hittat coolare kompisar utanför församlinen. Blir man dessutom mycket mera omtyckt och uppskattad bland sitt icke-kristna kompisar finns en stor risk att man så småningom byter bort församlingsgemenskapen.

Det finns många orsaker varför man kan känna sig utanför när man umgås med vänner inom församlingen: Kanske känner man sig inte tillräckligt from, kanske delar man inte samma humor, kanske har man annan syn på festande, kanske har man olika musiksmak, kanske är båda parterna blyga, kanske söker man efter olika saker i livet. Gemensamt för många som slutat att röra sig i församlingsgemenskapen verkar vara att de hittat bättre kompisar utanför eller att de helt enkelt inte hittat kompisar i församlingen.

Trots att ingen enskild församling har monopol på tron så behövs en andlig gemenskap i alla kristnas liv. I teorin kan man kanske vara kristen utanför församlingen men i praktiken vore väl ett kristenliv utan församlingsgemenskap omöjlig. Men svårigheten är om man inte känner någon gemenskap alls med församlingsmedlemmarna. Vad skall man göra då?

Bakgrunden till problemet kan vara att en likformning har gjort att människor beter sig väldigt lika i sina respektive sammanhang. Likriktningen ställer till problem för människor som är original och som inte kan eller ens vill bli som alla andra. Exempel på olika grupper kan vara lyriker, artister, känsliga själar, starka själar, humorister, heavyrockare, nördar, coolingar, partyprissar, och till och med atleter.

En lösning är att ha en församling per preferens, t ex en rockförsamling, en lovsångsförsamling, en orgelförsamling. Eftersom man har så många olika preferenser kan det snabbt bli aktuellt med flera församlingar än människor och då uppstår igen problem med gemenskap.

En kanske bättre lösning är att gå in i en församling med mål att förändra omgivningen med mycket kärlek, tålmod, frid, ödmjukhet. Med en sån inställning passar de flesta människor ihop. De här är frukter som kommer från Kristus, Anden som bor i oss. Om vi behöver ytterligare saker som för oss samman så kan vi tänka på det största: Vi har verkligen samma himmelska far och vi är hans barn.

På svenska skulle omvanstående stycke bli: Gå ändå till församlingen och försök att tala med människor där. Man kan också tala med ledaren om saker som inte fungerar, gärna på ett milt sätt. Det är inte meningen att bara de som gillar Hillsong, orgel, heavy respektive munk-accappella skall trivas i repektive sammanhang. Gud skapade original och han gillar antagligen det. Njut av friheten och bind inte andra.