Väg

Klassiska tankenötter

ALLMÄNT. Klassiska problem, med temat resa.

Nöt 1:

Först på resan stöter du på ett vägskäl, som saknar skyltning. Du har ett bestämt mål, dit den ena vägen leder och den andra inte. Två barn sitter vid korsningen. Det ena talar alltid sanning och det andra ljuger oavbrutet, men du vet inte vilken som gör vad. Båda barnen vet vart vägarna leder, och du upplyser dem om vart du vill. Hur kan du med en enda fråga till ett av barnen få reda på vilken väg du skall välja?

Nöt 2:

Ditt nästa hinder är en flod. En bonde står vid stranden och erbjuder dig sin båt på ett vilkor, att du får över hans saker till andra sidan floden och för dem till hans bror. Själv har han bråttom hem tillbaka. Det du nu är lämnad med är en varg, en get och ett kålhuvud. Problemet är att endast en av bondens ägodelar kan tas med per gång. Dessutom får inte vargen bli lämnad ensam med geten, och inte geten med kålhuvudet. Hur skall du forsla över hans saker så att du kan föra dem alla (levande) till bondens bror?

Nöt 3:

Nu har det blivit natt och mörkt, och du kommer fram till en stor bergsklyfta samtidigt med ett sällskap bestående av en liten pojke, en vuxen man och en gammal dam. Ni hittar en gammal bro som kan ta er över klyftan. Men, det är livsfarligt att ta sig över utan ficklampa, av vilken ni har endast en. Dessutom håller bron bara för två personer samtidigt. Det tar olika länge för er alla att gå över bron. Du går på 5 minuter, den vuxna mannen går på 10 minuter, den lilla pojken på 20 minuter och den gamla damen på 25 minuter. Hur skall ni ta er över så att alla hinner, då batteriet i ficklampan endast räcker 60 minuter till? Kom ihåg att ficklampan bör vara tänd alltid då någon är på bron!