Mina härliga freiburg-flickor och jag i Heidelberg (Fotograf okänd)

Hälsningar fran Tyskland!

OLD ARTICLES. Idag är det nästan exakt 5 månader sen jag kom till Freiburg. Tiden har gatt jättesnabbt (som den brukar göra). Firade mitt tyska 5- månaders jubileum genom att besöka Ikea! Logiskt eller hur?

Jag måste erkänna att jag blev ju så lycklig av att vara vid Ikea. Marabou apelsin- krokant- choklad och Ekströms blåbärssoppa. Och alla möbel- namn pa svenska. Och att för en gångs skull bli duad.

Jag var där med min ”gastmutti”, som jag kallar henne. Det är min hyresvärd och ”gästmamma”. Hon förklarade för mig att Ikea är nog bra, men det här med att alla skyltar har ”du” istället för ”ni” är nog konstigt det. Sa jag försökte förklara för henne att i Sverige niar man bara kungen. Men niandet är en självklar sak för manga tyskar, medan andra tycker att det är gammalmodigt. Jag far nog fortfarande paminna mig själv om att nia folk, det känns pa nagot sätt obekvämt i min mun.

Märkligt det här med svenskhet och finlandssvenskhet och hela faderullan.

Till en början var det väldigt viktigt för mig att förklara för alla ovetande tyskar att jag var finlandssvensk. Jo jag kommer från Finland men mitt modersmal är svenska. I något skede började jag fundera varför jag alltid måste envisas med att säga det. Oftast ledde de till att nästa gang jag träffade mina "upplysta" tyska vänner frågade de mig hur vi gör det här ”hemma i sverige”. Så efter ett tag gav jag upp. Och nu presenterar jag mig själv som finländare och kommer det på tal sa berättar jag att jag också pratar svenska.

Eller så kann man säga som Nils- Erik Forsgård att man har ”en svensk tunga men ett finskt hjärta”.

Om tre veckor börjar sommar- terminen här, den haller på till slutet av juli. Sa tänk på mej kära vänner när ni någon gång i mitten av juni sitter på stranden i Pörkenäs eller Runsala och äter Valios jordgubbsglass, då sitter jag och svettas i ett klassrum någonstans i Freiburg.

Men mellan föreläsningarna ska jag nog hinna med ett och annat, vandra i bergen, cykla runt i stan (Freiburg är en prima cykel- stad), lära känna nya vänner och njuta av tillvaron. För mej har det varit väldigt befriande pa nagot sätt att bo i ett annat land. Inga förväntningar eller roller att leva upp till, samtidigt som man rakar ut för de mest oväntade utmaningar. Saker och ting löser sig alltid pa nagot sätt.

För tillfället finns det fotbollar överallt. Till och med mindre entusiastiska fotbollsfans än jag är har lagt märke till förväntningen och spänningen. VM ligger i luften. Fast nu just handlar tidningsrubrikerna mest om rasistiska påhopp i sportsammanhang. Glåpord och hets och spelare som avbryter matchen för att de är så trötta pa att höra rasistiska ramsor.

Men framförallt ligger sommaren i luften. Det grönskar och blommar, varje dag händer det massor i naturen. Småkryp existerar ocksa här konstaterade jag häromdagen. Nyckelpigorna ser annorlunda ut här, mera robusta på något sätt. Eller så var det inga nyckelpigor. Nu ska jag cykla hemat till St. Georgen, stadsdelen där jag bor. Sköt om dej!