Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 19:47Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Ulf Ekman: Försoningen skedde på korset
Linus
 0 28875 185 10
Linus Mickelsson
Online 07:52 16/04 2008  Modifierad 05:30 15/08 2010

Allmänt  Endel teologiska spekulerare har felaktigt hävdat att Jesu kamp om människors frälsning skedde i dödsriket eller berodde på Jesu andliga död. På sin blogg näpsar Ulf Ekman bland annat troslärarna Hagin och Kenyon på den punkten.

Blogginlägget är reda evangelium i komprimerad form och texten är lätt att läsa trots att innebörden egentligen övergår förståndet.

Det är strongt av Ulf att reda ut förvirringen, som antaligen även berör personer i eget läger, utan att göra saken till en personlig prestige.

Här är ett exempel på när Ulf "breaks it down":
Jesu död är en försoningsdöd, Rom 5:10, för våra synder och skulder, Rom 5:8. Han identifierade sig fullt ut med oss människor, tog på ett ställföreträdande sätt vår plats, 2 Kor 5:21, vi som är skyldiga syndare, Rom 3:23, Ef 2:-5, trots att han själv var oskyldig och inte hade någon synd, Hebr 4:15. Han är Guds rena offerlamm som borttager världens synder, Joh1:29,36, 1 Petr 3:18. Oskyldig hånades han, torterades och spikades till slut upp på ett kors för oss, Matt 27:11-56, Jes 53:3,7-9, 1 Petr 2:22,23. Det var våra synder han bar, Jes 53:4,5,12. Hans blod blev utgjutet som ett offer för oss och blodet är det försoningsmedel som sonar vår synd och skuld, Rom 3:25,26, 1 Petr 1:18,19. Han räknades som skyldig för att vi skulle kunna räknas som oskyldiga, 2 Kor 5:21. Han blev gjord till förbannelse för att Abrahams välsignelse skulle komma över oss, Gal 3:13,14. Han dog för att vi skulle kunna få evigt liv, Joh 3:16. När han dör och utropar: “Det är fullbordat”, Joh 19:30, då har försoningen skett. Jesu fullkomliga offer ersätter det gamla förbundets alla ofullkomliga offer och som en bild på detta rämnar förlåten i templet, Matt 27:51. Försoningsverket är då fullbordat på korset och är ett evigt och fullkomligt offer en gång för alla, Kol 1:20, 2:14,15, Hebr 9:28, 10:12-14,.

Responsen på Ulfs blogg lät inte vänta på sig. Endel är konfunderade över Ulfs avståndstagande andra är tacksamma.

Stefan, en av de kommenterande, säger:
"Tack för ett förklarande! Jag minns fortfarande den sk JDS-debatten som gav oss alla det teologiska argumentet för att förkasta dig och Livets Ord. Personligen vill jag be dig och Livets Ord om förlåtelse för detta. Idag njuter jag av din undervisning och tackar Gud för att du inte gett upp trots horder med tjockskalliga frikyrkomänniskor som mig…"

Hela tråden är helt klart läsvärd, den finns på följande adress:
ulfekman.nu/2008/04/11/apropa-den-sk-jds-laran/


Thomas
14:22 4.5.2008


Här presenteras många av de vanligaste anklagelserna mot Ekman och LO:

http://www.perkornhall.se/LivetsOrd/makt...

Vad som är hållbara bevis beror ofta på ens egen synvinkel. Vissa accepterar vad som helst, andra är mer kräsna. Det finns inga opartiska informationskällor i den här frågan.
Sara
10:10 4.5.2008


Therese: Berätta exakt hur han lurat pengar av folk! Eller är det kanske ngt du läst på ett debttforum på internet och tyckte lät bra?! Vad jag hört så har de i församlingen noggrann bokföring vart pengarna far och det är väl ingen hemlighet heller hurudana bostäder Ulf har ?(har dock inte sett dem med egna ögon) Är man mindre trovärdig om man är rik?

Det om barnaga kan jag inte direkt kommentera eftersom jag inte själv hört ngt om det. Vill bara säga att ifall det predikats så handlade det antagligen om en liten luggning eller liknande...ingen tortyr. Jag skäms inte för att säga att en "nypa" aga troligen inte skadar ngn.

Vilka är de gamla oförätterna som du pratar om? Finns det inga andra som t.o.m. skulle ha större orsak än Ulf att be om ursäkt för sitt beteende? Folk har väldiga skygglappar på sig i frågan om livets ord...
Therese
00:53 4.5.2008


Så länge inte Ulf går ut och ber om ursäkt offentligt för gamla oförätter är han inte trovärdig. Det är ju självklart ok att ändra åsikt - men i så fall måste man ju också kunna erkänna att man haft fel tidigare - vilket han inte gör. Han hävdar ju t ex också att han aldrig förespråkat barnaga, trots att det finns ljudupptagningar som bevisat motsatsen. Sedan skulle det ju inte heller skada om han började leva mindre lyxliv i sympati med de han lurade av pengarna på 80-talet. Det är skrämmande hur en så maktfullkomlig person plötsligt blir rumsren trots att ingenting egentligen förändrats.
Arash
15:43 22.4.2008


Undrande

Nu är jag inte så gammal att jag upplevt 80-talet (föddes ett år senare), men som jag uppfattat det så har Ulf Ekman själv aldrig predikat JDS-läran. Det har väl funnits inbjudna predikanter som antytt på läran och kanske en del pilar som pekat åt det hållet i böcker från 80-talet. Men jag tror inte Livets Ord riktigt stått för den läran egentligen.
Men nu har ju Ulf tagit avstånd ifrån den helt och hållet så att säga.

Personligen har jag svårt att tänka mig den extrema JDS-läran, men jag tror likväl att Jesus verkligen tog del av och smakade den andliga död vi människor befinner oss i utan Honom. Men jag tror det skedde på korset.
Bibeln säger inte så noggrant vad som skedde när Jesus steg ner i dödsriket. Därför bör vi inte heller spekulera alltför mycket i det.

Allt gott.
Thomas
12:31 19.4.2008


Kenyon möter på mycket kritik för sin åsikt att Jesus hamnade i helvetet efter korsfästelsen. I det här fallet kommer kritiken från kristet håll och det finns nog mycket att vinna på att rätta sig efter den allmänt accepterade doktrinen. Tidigare har det inte varit någon stor skillnad mellan Ulfens och Kenyons teologi.

Hur man än ser på saken så är Ulf en människa med makt. Makt är en kraft som brukar förändra människor till det sämre.Det är gammal kunskap att man inte är en bra ledare om man är ärlig i allt. Det lönar sig inte att vara naiv, det är alltid lättare för en människa att göra det onda än det goda. Påståendet att en ledare vänder kappan efter vinden är inte en allvarlig anklagelse, de gör det hela tiden utan att folk tänker på det. Sorgligt, men sant.

Vad vinner jag på att kritisera en berömd och omtyckt pastor? Jag förlorar prestige på att göra det, därför är det mer sannolikt att jag är ärlig.

Naturligtvis...jag vinner på att folk uppfattar mig som ärlig...:-)
Rasse
11:20 19.4.2008


Så du Thomas tror inte att en mänska kan få nytt ljus över saker och ändra sin åsikt och ståndpunkt? Utan bara då vända kappan efter vinden... Moget! Du har nog säkert själv märkt i ditt liv att du mitt i allt tänker annorlunda i ngt du tidigare tänkte helt annorlunda. Men, men, du vände väl bara kappan efter vinden...
Blir bara lite irriterad på såna kommentarer. Gud använder alla mänskor som vill bli använda av Honom, även du Thomas är säkert använd av Gud, skall vi då komma med såna sandlåds-kommentarer om varandra!? Blir lite upprörd... Vem än du är Thomas, så tror jag nog du kan bättre så! Ha en bra dag! :o)
So what
19:34 18.4.2008


Vad spelar det för roll om försoningen ägde rum på korset eller i dödsriket. Det viktiga är väl att det hände?!! Dethär är igen en sådandär diskussion och debatt som enbart splittrar och inte enar. Behöver vi verkligen sådant 2008? Vi borde väl istället satsa vår energi på att få dem att tro på försoningen som inte ännu gör det!!!
Thomas
15:39 16.4.2008


Jag tycker att de är helt ute och cyklar allihopa.Teologin är lika redig som ett garnnystan och oerhört motsägelsefull. Jag tror att Ekman bara har vänt kappan efter vinden.
Undrande
11:08 16.4.2008


Jag har för mig att Ekman själv i tiderna predikat samma lära han nu tar avstånd från, eller har jag fel? Har han alltså ändrat sig? Bra i så fall.
Jakob Wikström
10:48 16.4.2008


Jag har läst en del av Hagins och Kenyons böcker och de är mycket intressanta och läsvärda. Fantastisk undervisning till stora delar. Hoppas nån kunde ge ut dem på svenska också.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén