Veli-Pekka Harju avrundade, med nådamobilen...färden går vidare av nåd, i nåd...

Drömmen om karagemenskap!

KOLUMN. Visionen föddes i hjärtat på en grupp karar som redan i bagaget hade en hel del karagrupper, -samlingar och -seminarier. Vi ville göra en dag som skulle smaka kar, vara kulturelt relevant och där vi kunde tala om viktiga saker vid deras rätta namn. Så föddes Ny Man 2008 en tvåspråkig karadag i Karleby. Dethär är berättelsen om en välsignad dag.

Vid halv tolvtiden började kararna strömma till. De möttes av en imponerande Harley Davidsson i vestibulen och vår förhoppning gick i uppfyllelse. Männen som kom var mellan 20 och 75 år, både finska och svenska, från olika väckelserörelser och sammanhang ifrån Karleby med omnejd.

Husbandet drog igång och lite försiktigt sjöng gubbarna med i sånger där språken varvades och stilarna avlöste varandra. Endel kanske blev lite besvikna när Oa Lönnbäck meddelade att det första temat sex bara skulle handla om teori och inte praktik. Men Jukka Ritola och Pertti Kuosmanen som förde oss in i dehär tankegångarna talade nog inte bara teoretiskt utan mycket personligt kring kamppen att som man leva i vår översexualiserade värld. Valet att inte mata sexualiteten med sinnebilder och berättelser som övergöder sexualiteten så att den blir ett livsuppätande beroende består av små val i vardagen. Å andra sidan är ju sexualiteten i äktenskapet som bäst just i en ärlig relation där man kunnat behandla också dess gråzoner. Jukka Leppilampi som fanns med under hela dagen och kände av tematiken delade sin sång ”Minun käteni soi” med oss och det var fantastiskt att uppleva hur hans bidrag till dagens teman öppnade nya vidder av dem.

Efter en kaffepaus kom vi in på mannens sår. Att bära på inre sår är inte bara kvinnornas privilegium utan också vi karar får våra törnar. Undertecknad och Toni Lindgren utgick ifrån våra personliga brottningar med orkandet och förväntningarna. Liksom hela dagen var också denhär föreläsningen tänkt som en diskussionsinledning, en invit åt gubbarna att behandla sina problem och söka hjälp. Själavården och förbönen som det fanns tillfälle till under dagens gång var välbesökt och vi hoppas att tankarna lever vidare och blir processer som får bära frukt. Toni Lindgren listade i sitt anförande en rad L-ord som ingått i hans överlevnadsstrategi. De är finska men med fanns bland andra ord som Luoja, Lihapullat, Läheiset och Liikunta.

Efter en god middag var det dags att gripa sig ann Faderskapet. Matti och Aapo Kaivosoja förde oss in i dehär utmaningarna. Matti är psykiatrisk överläkare och hans son Aapo teol.stud. Också Mattis och Aapos framställning var personlig och berörande. Vi inledde med att presentera oss med får pappas namn och yrke och sen behandlade vi frågor kring våra egna pappaerfarenheter från barndomen och hur vi fått viktiga byggstenar för livet ur denhär relationen. Matti och Aapo utmanade oss att försöka vara medvetna om vad vi för vidare till nästa generation och bearbeta också de svåra erfarenheter många av oss bär på. Det finns inga perfekta pappor men alla har vi möjlighet att växa och utvecklas.

Ny Man kvällen stod nu för dörren. Ännu lite flera karar hade vågat sig ut till kvällen. De korta munturer vi gav Hans Ahola, företagsledare, Matti Korkiala, tangokung och artist och Bjarne Kallis, politiker vävde samman med en minikonsert med Jukka Leppilampi. Hans berättade bland annat om vikten av att bjuda in vår Herre också i vardagens bekymmer och utmaningar. Matti framhöll hur vår himmelske Fader är den kraftkälla han öser ur för att ha nåt att ge efter långa konsertresor. Han vill förmedla av det goda Gud gett genom musiken och sitt artisteri. Bjarne konstaterade att en tv intervju etsat sig in i hans minne. En gammal tant som fick frågan om hon är pånyttfödd svarade ”många gånger”. På samma sätt behöver också vi ständigt förnyas, Ny Man behöver bli verklighet genom en levande relation till Honom som har nytt Liv att ge. Han berättade också om att han upptäkt Katekesen som en källa till uppbyggelse och vägvisare för livet och beslutsfattandet. I Jukkas konsert lyfte han fram vikten av att förbinda sig till församlingen. I Guds verk i världen idag har församlingen en central roll och utan oss karar är den fattig.

Denhär dagen gav definitivt mersmak. Som arrangörer är vi mycket glada över en välsignad dag. Kanske blir det en Ny Man 2009 dag – Kanske ses vi där om Gud vill och vi får leva!

Faderskap med Matti och Aapo Kaivosoja... Vad är ditt Humppanamn(de e ditt eget andra namn och din mors flicknamn). Man lär sig både det ena och andra på en karadag.
Sex med Jukka Ritola och Pertti Kuosmanen, fast bara teori
Jukka Leppilampi berörde på Ny Man 2008