Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 18:11Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Gröna Ängar: Romabrevet del 3
Marius
Foto: Marius
 1 24100 182 2
Marius
Online 00:07 14/04 2008  Modifierad 06:43 19/08 2010

Undervisning  Titel: ROMARBREVET, Kap 1, vers 3, del 1 "Davids säd" Talare: Sunon Datum: 2002-11-06 (sammandrag av talat budskap) Rom 1:3; 1 Mos 3:15; 22:18; 1 Sam 16:1; 2 Sam. 24:25; Ps. 89:3-4, 27, 29

Guds evangelium är en person. Det glada budskapet är alltså en levande person. Om du frågar ett barn vad som gör henne glad, så kanske hon säger att hon är glad för de saker hon fått, men egentligen så är hennes glädje att hon har sina föräldrar. Vad är så underbart med denna person Jesus Kristus? I Rom 1:3 står det: evangelium om hans son (person). Han var född av Davids säd, vilket betyder att han kom ifrån Davids släkt. Adam blev lovad att kvinnans säd skulle krossa Ormens huvud (1 Mos 3:15). Sen fick Abraham löftet att hans säd skulle bli talrik som stjärnorna. Varför står det här i Romabrevet att Han är Davids säd och i Matteus även Abrahams säd? För att förstå detta måste vi först förstå Guds eviga avsikt och längtan. Vad är meningen med allting? Det är bland annat att Gud vill föra in himmelriket på jorden.

När vår Herre Jesus kom förkunnade han att himmelriket är nära! (Matt 4:17; Matt 13 ) Det är ett rike där Guds person och liv uttrycks, råder och härskar. Vem och vilket liv härskar idag i världen? Sorgligt nog är det Satans liv. Även i många kristnas liv är det inte Kristi liv som uttrycks utan vårt eget liv. De flesta av oss måste erkänna att det är vi själva som är kung i våra liv, inte Kristus. Men genom den outtröttliga Helige Andes verk kommer förr eller senare Guds liv att härska och uttryckas över hela jorden!

David var den första person i Gamla Testamentet som förde in Guds rike (Israels kungarike) på jorden. Han blev kung och regerade för Gud. Många av oss är så vana vid det samhälle vi nu har och tror att det alltid kommer att fortsätta som det har gjort. Men vi måste se att det kommer en förändring då Gud genom Jesus Kristus kommer att styra och regera jorden. När vi kommer tillsammans så borde vi tala någonting himmelskt. Då är Guds rike mitt ibland oss på ett praktiskt sätt. Vår önskan borde vara att införa Guds rike på jorden.

Gud är på väg och Han gör sin landstigning genom Församlingen. Tänk att vi kan få vara med och föra Guds rike till jorden genom vårt samarbete.

Josua var Mose tjänare som förde Guds folk in i Kanaans land men när Josua dog blev Israels folk besegrade av fienden. Men Gud räddade dem gång på gång genom domarna (Domarboken) men ändå kunde de inte etablera Guds regerande i Löftenas land. Men Gud gav inte upp, utan genom Samuel började han återupprätta profetskapet som kunde föra in kungagömet genom vilket Gud kunde regera sitt rike på jorden. Guds mål är att vi ska bli medkungar som regerar med honom (Uppenb. 2:26-27; 5:10). Idag behövs verkligen sådana människor som kan regera över den kaotiska situation som idag råder över alla nationer och även familjeliv. Jesus Kristus kom från Davids säd för att föra in realiteten av himmelriket bland sitt folk. I GT var Gud bara gudomlig, men i och med Jesus Kristus så kom Gud som både gudomligt och mänskligt väsen. Vi Nya Testamentliga troende har gudomligheten inom oss som ska uttryckas inom vår mänsklighet (Kol 1:27).

Vilken slags person är vi? För vi in Guds rike när vi kommer eller för vi in något annat rike? Guds rike är Guds längtan. Men för att föra in riket så behöver Gud en rätt person. Varför kunde inte Saul föra in Guds rike? (1:a Samuel) För det första måste vi se att när Israels folk ville ha en kung så tyckte Samuel inte om det. Samuel var ett med Herren som inte ville att de skulle ha någon annan kung än honom själv. Saul var en kung som människorna ville ha. Han var säkert stor och imponerande. Han var en framstående person. När han blev vald blev alla glada. Gud gav dem Saul till kung och han fick till och med ett nytt hjärta. Guds Ande kom över honom och han profeterade också. Men Saul förlorade kungaskapet p.g.a. att han var olydig. Han var för sin egen ära och vinning. Vi tror att människor är sända av Gud bara för att de har karismatisk utstrålning och är begåvade. Men falska och ambitiösa människor är ofta förföriska och maktgalna. Hitler och Stalin var förföriska och maktgalna. De som inte älskar Gud beundrar förföriska människor. När sanningen presenteras för falska människor föraktar de den. Saul brydde sig om sin egen ställning och sitt eget hus mer än Gud och hans hus.

David var förberedd av Herren och var en man efter Guds hjärta. Han var verkligen en person som längtade efter Gud som en hjort som törstar efter vatten. Han nitälskade även för Guds intresse på jorden, nämligen att införa Guds rike på jorden. Vi kan jämföra David med Jesus själv. David var tränad i ödmjukhet. När Samuel skulle smörja en ny kung efter Saul så gick han till Jessi och sa att han ville träffa hans söner. Först så kom den äldste sonen fram som hade ett väldigt bra yttre. Många av oss vill vara framstående både i världen och bland Guds folk. Vi tror att vi är kapabla i så många saker. David var inte så märkvärdig. Han var bara en herde. Herren lät honom vara i en låg ställning för att träna honom i ödmjukhet. Så var det också med Moses innan Herren kunde använda honom för sin plan.

Många har ambitionen att bli framgångsrika ledare i tron att detta är ett tecken på Guds kallelse. Så snart någon begåvad människa dyker upp vill församlingens äldste engagera dem i alla möjliga verksamheter. Men vi borde istället vara en herde som David. Vad gör en herde? En herde är en person som är nöjd med sin oansenliga ställning och vallar människor genom daglig bön plus ordets förkunnelse och går från hus till hus och besöker lemmarna för deras uppbyggnad. David var väl förberedd av Herren. Under sin herdetid var han många gånger ensam. Han fick lära sig att lita på Herren. Han fick lita på att Herren skulle hjälpa honom att besegra vilddjuren i öknen. Han besegrade till och med Goliat genom sin förtröstan på Gud. Vi kan jämföra honom med Jesus. Han föddes inte på Grand Hotel, utan i ett stall. Alla vill bo lyxigt och fint. Men Gud vill att vi ska lära oss att vandra i ödmjukhet. Många försöker vara någonting i den här världen. Men vår Mästare växte upp i all tysthet och i all ödmjukhet som snickare. I hela 30 år var han en sådan enkel person med låg social status.

Ju mer vi försöker att sätta oss över andra, kommer Herren att ta ner oss. Jesus var en anspråkslös person som inte var eftertraktad. Först blev han alltså tränad i ödmjukhet under de första trettio åren av sitt mänskliga liv. Men till sist när det var dags så blev han smord till tjänst precis som David. Sen blev Jesus ledd av Anden till öknen för att bli prövad. Han blev prövad inom tre områden, nämligen uppehälle, ambition och rikedom. Vi måste också bli prövade inom dessa tre områden efter att vi blivit kallade. David led av hunger rent fysiskt några gånger. Han blev jagad av Saul och till och med hatad av honom. Om du har blivit smord så kommer en del människor att bli avundsjuka och till och med förfölja dig och missförstå dig. Herren kommer att försvara dig när Herrens dag kommer. Vi borde följa Davids väg och föra in Guds rike i vår omgivning. Må vi böja oss inför Herrens träning i vårt liv, även om det är svårt.

Skulle du vilja fråga något eller komma i kontakt med oss? Gör det då via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com

Linus
09:31 14.4.2008


Bra, jag läste det här 3 inatt när jag hade svårt att somna om =)
Andreas
07:55 14.4.2008


Amen, amen och amen. Vilken bra text, och vilken fin grön äng du fångat i bilden! :)
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén